Katarína Roth Neveďalová opätovne zvolená za viceprezidentku Európskych socialistov (PES).

14.12.2018 Tlačové správy Tlačové správy

Cez víkend (7. – 9. 12.) sa v Lisabone konal 11. volebný kongres Strany európskych socialistov (PES). Katarína Roth Neveďalová bola spolu s írskym kolegom zvolená za predsedníčku tohto kongresu.

Kongres Európskych socialistov volil nové vedenie PES na nasledujúce tri roky. Za prezidenta bol znovuzvolený bývalý bulharský premiér Sergei Stanishev. Za viceprezidentku PES bola znovuzvolená Katarína Roth Neveďalová. Prvýkrát v histórii PES bol zvolený člen vedenia po tretíkrát za sebou, čím sa Katarína Roth Neveďalová stala najdlhšie úradujúcou viceprezidentkou PES. "Považujem za obrovskú česť byť po šiestich rokoch znovuzvolená do tejto pozície. Je to jednoznačné ocenenie mojej práce a rešpektu zo strany kolegov voči mne, ale aj voči našej politickej strane. Ďalšie tri roky vo funkcii sa budem venovať podpore strán strednej a východnej Európy v PES, zosilneniu ich hlasu v diskusii a rozhodovaniach, podpore mladých ľudí a medzigeneračnej solidarity v budovaní lepšej sociálnejšej Európy."

PES má celkovo štyroch viceprezidentov, ktorí sú zo Španielska, Švédska, Portugalska a Slovenska. Katarína je okrem prezidenta Sergeia Stanisheva jedinou zástupkyňou strednej a východnej Európy vo vedení PES.

Aj toto znovuzvolenie dokazuje jasné proeurópske smerovanie strany SMER - SD a jednoznačnú akceptáciu a rešpekt voči strane v zahraničí. Kongresu PES Slovensko jasne dominovalo – naša zástupkyňa kongresu predsedala, prípravu rezolúcií kongresu a ich schvaľovanie prezentoval Maroš Šefčovič a účastníkom sa prihovoril aj predseda vlády SR Peter Pellegrini.