SLÁVNOSTNÝ SNEM NITRA 2014

15.11.2019 Snemy

STRANA SMER - SD DNES OSLAVUJE 15. NARODENINY

Opozícia nevie a ani nemôže súperiť so stranou Smer-SD, nemá žiadnu alternatívu, ponúka len nenávisť a za podpory mnohých médií sa snaží na dennej báze vytvoriť o Smere-SD ten najnegatívnejší obraz. Vo svojom 50-minútovom prejave na slávnostnom sneme Smeru-SD to dnes vyhlásil predseda strany Robert Fico, ktorý v úvode zablahoželal Mikulášovi Dzurindovi k dnešným meninám.

"Podľa opozície sú poslanci Smeru-SD čvarga a voliči Smeru-SD hlupáci. My robíme aj chyby. V celej histórii Slovenska neniesol jeden premiér a jedna strana toľko zodpovednosti. Oceňujem však, že nikto zo Smeru-SD sa nenechal vtiahnuť do opozičného programu nenávisti. To ale neznamená, že budeme ticho a rešpektovať vystrájanie opozície," uistil Fico.
Podľa jeho slov je potrebné verejnosti pripomenúť, kto organizuje program nenávisti a zvoláva mítingy na uliciach. "Sú to často ľudia, ktorí boli súčasťou koalícií Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej," zdôraznil a pripomenul im viaceré kauzy. Predseda Smeru-SD preto vyzval opozíciu, aby prestala dávať zbytočné návrhy na odvolanie členov vlády a aby prestala s balkanizáciou politiky. "Akými zbraňami bojuješ, takými zhynieš," odkázal Fico.

Po 15 rokoch činnosti Smeru-SD je podľa premiéra možné povedať, že táto strana tvorí základný pilier stability politického systému na Slovensku. "Protipólom stabilného Smeru-SD je atomizovaná a zdevastovaná opozícia. Vyvoláva to obavy, či existuje skutočná alternatíva," konštatoval.
Na margo najbližších parlamentných volieb poznamenal, že je na voličoch, ako sa rozhodnú. "Staviame si však otázku, či si Slovensko môže dovoliť nestabilné experimenty piatich až siedmich politických zoskupení. Smer-SD ponúka zaručenú stabilitu a predvídateľnosť rozhodnutí. Voliči v marci 2016 rozhodnú, či chcú stabilitu, alebo zlepenec, reálnu politickú alternatívu, alebo alternatívu nenávisti bez hodnotovej a programovej ponuky," povedal.

Robert Fico je presvedčený, že za 15 rokov bola zo strany vybudovaná jasná sociálnodemokratická alternatíva. "Vyhlasujem, že o sociálnej demokracii len nehovoríme, jej princípy realizujeme každý deň. Ako krajina sme v zahraničí vnímaní ako spoľahlivý a korektný partner. Hráme vo vyššej lige, aká by nám vzhľadom na veľkosť krajiny prislúchala," pochválil sa. Ako úspechy roku 2014 spomenul aj pokračujúcu konsolidáciu verejných financií či postupne prijímaný sociálny balíček.

To, že Smer-SD je po 15 rokoch "najväčšou a najsilnejšou politickou stranou na Slovensku", potvrdili podľa premiéra aj komunálne voľby. "Aj keď sme niekde stratili primátora či starostu, nálezov bolo toľko, že výsledok opozície je debakel," zopakoval.
Podľa Fica nemá jeho strana dôvod krčiť sa alebo správať defenzívne. "Nech nás to, čo sme dosiahli, vedie k aktívnemu prístupu k výzvam dnešných dní. Musíme tiež začať pracovať na programe vlastnej budúcnosti. V Smere-SD vyrastá nová generácia politikov. Peter Pellegrini vie, ako sa z asistenta poslanca stane poslanec, štátny tajomník, minister a napokon predseda slovenského parlamentu," uviedol.
Na rok 2015 navrhol premiér delegátom štyri kľúčové oblasti, kde je potrebné zabrať. V prvom prípade ide o posilnenie istôt ľudí zmiernením dopadov krízy a v rámci možností štátneho rozpočtu do marca 2015 zadefinovať druhý balík pozitívnych opatrení. Druhou oblasťou je podpora cenovej stability so zreteľom na ceny energií, treťou pokračovanie v boji s nezamestnanosťou mladých ľudí a napokon pokračovanie tlaku na rast miezd.

V závere prejavu Fico zopakoval, že na Ukrajine hrozí obrovský konflikt. Želá jej však perspektívu, je ale presvedčený, že do procesu riešenia situácie je potrebné zapojiť Rusko, bez ktorého to nejde. Na adresu sankcií voči Rusku opäť odkázal, že nič neriešia. "Rusko nemožno izolovať, je to jadrová veľmoc a významný partner," uzavrel.

 

Prvý sociálny balík bol vnímaný pozitívne, musí prísť druhý

Prvý sociálny balíček bol verejnosťou vnímaný pozitívne, a preto musí prísť v roku 2015 druhý. Na tlačovej konferencii v Nitre to dnes po skončení slávnostného snemu Smeru-SD vyhlásil predseda strany Robert Fico.
"Chceme viac, preto padlo rozhodnutie a užšie vedenie strany musí do 31. marca 2015 predložiť predsedníctvu Smeru-SD druhý sociálny balíček," povedal Fico. Čo bude obsahovať, zatiaľ jasné nie je. "Minister financií musí povedať, že takýto rámec máme, do tohto môžeme ísť," vysvetlil predseda vlády. Nie je tiež jasné, o aký objem financií pôjde. "Nebudeme ale robiť veci, ktoré by ohrozovali konsolidáciu," uistil.

Ďalšou prioritou na rok 2015 bude cenová stabilita vrátanie vratiek za plyn pre verejnosť, ktorá plynom kúri. Smer-SD chce tiež pokračovať v boji proti nezamestnanosti, najmä mladých ľudí, a chce zabezpečiť rast miezd. "Minimálna mzda v roku 2015 opäť porastie," deklaroval premiér.
Fico vidí Smer-SD po 15 rokoch fungovania v stabilnej kondícii a ponúka opozícii konfrontáciu pred voľbami v roku 2016. Na druhej strane odmieta opozičnú "politiku nenávisti".
Na margo nedávnych slov o demisii novinárom povedal, že je zvláštne, ak absentujú otázky na úspechy vlády. "Tu sú preukázateľné výsledky Smeru-SD a ja ich nechcem prekryť nejakými špekuláciami," zdôraznil s tým, že jeho slová súvisiace s povalením vlády na HN Clube boli médiami prekrútené.