Denník N už po mne zase ide

25.05.2022 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Vyčítajú mi, že som vydal filozofickú knižku o Leninovi pod pseudonymom Peter Vidovan. 

1. V parlamente ma odchytila redaktorka, nabrífovaná zo svojich zdrojov z SAV, ktoré mi volali pred dvoma dňami, takže som čakal, kedy nabehne.

2. Žurnalistka Mária Benedikovičová za mnou utekala s kamierkou, vraj či som autor. Hovorím - ak niekto píše pod pseudonymom, tak zjavne nechce vyzradiť svoje meno. Logicky - ak by som bol autor, tak vám to nemôžem povedať. 

3. Ona na to, že pseudonym Peter Vidovan používal aj môj otec - áno, používal, ale chvíľku som nechal redaktorku potrápiť, nech mi to nájde vo svojich zdrojoch. Našla. 

4. A potom jej hovorím, že je rozhodne krásne, že niekto použil takýto vznešený pseudonym. A išiel som si svoje - juj, ako sa zlostila.

5. Redaktorka samozrejme strácala nervy. Vraj prečo písať pod pseudonymom. Odkázal som ju na Predslov knižky, kde to autor jasne vysvetľuje. 

6. V slovenskej akademickej oblasti dnes funguje taká miera zastrašovania nepohodlných názorov, že ak píšete objektívne o kontroverzných osobnostiach ľavicových hnutí, tak vás môžu aj vyhodiť z roboty, odobrať vám granty a inak vás vytrestať. 

7. Spomínal som jej prípad českého historika, ktorý napísal úžasnú vyváženú knihu o Gustávovi Husákovi a následne mu kvôli tomu znemožnili prácu na akadémii vied a dnes pracuje v ZOO. 

8. Akademici s iným názorom sú prenasledovaní, nepúšťajú ich do televízií, ničia im životy. Ako za totality. Zoberte si Eduarda Chmelára či Jána Čarnogurského. Stačí, že majú iný názor a bum - zákaz vstupu do režimistických médií. 

9. A redaktorka Denníka N sa potom pýta, prečo má dnes niekto potrebu písať pod pseudonymom. Dôvod je jednoduchý - liberálna totalita. 

10. Túto totalitu udržiavajú režimistické médiá na čele s Denníkom N. Ale pani Benedikovičovej som odporučil, aby si prečítala čo najviac mojich filozofických kníh, veľa by sa dozvedela. 

11. Knižka Petra Vidovana o Leninovi je veľmi kritická a vyvážená. Hovorí o Leninových filozofických dielach, mnohé veci tvrdo odsudzuje, mnohé naopak považuje za naďalej inšpiratívne. Proste - vedecký pohľad. Bez nenávisti a zaujatosti.

12. A áno, takéto knižky sú dôvodom na to, aby Vás neoliberálne normalizačné úderky v akademickej obci a v Denníku N prenasledovali za to, že máte iný názor.   

13. Nečudujem sa Petrovi Vidovanovi, že knižku napísal pod pseudonymom. A som rád, že Denník N robí takýmto filozofickým ľavicovým dielam takúto reklamu - tak trochu o to asi autorovi aj išlo.

14. Som ľavičiar, filozof a človek, ktorý bude vždy bojovať za svoju pravdu. Tak ma vychoval môj otec - a som hrdý, že môžem ísť v jeho šľapajach. 

15. A ďakujem Denníku N za to, že robí presne to, s čím som počítal - ani si neviete predstaviť, koľko ľudí si knižku prečíta iba kvôli tomu, že Denník N z toho ide robiť škandál. 

Ako tomu hovoril Lenin? "Užitoční idioti"? 




Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/555899149240704