???? DVE TVÁRE EURÓPSKEJ ÚNIE

19.03.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Pred videokonferenciou lídrov som apeloval na Európsku komisiu, aby sa postavila k boju s koronavírusom zodpovedne.

Nejde totiž len o samotnú pandémiu a ochranu života obyvateľov národných štátov, ale aj o renomé EK, ktorá si zastane svoje miesto aj v zlých časoch. Žiaľ, výsledky videokonferencie ma nepotešili. Videl som totiž, že v zápase s koronavírusom sa stretávajú dva zásadne odlišné prístupy.

Prvý - biznisový, ktorý stavia ekonomiku nad ochranu zdravia ľudí. Vidíme to v štátoch západnej Európy, kde experimentujú s teóriou "kolektívnej imunity" namiesto opatrení na zamedzenie šírenia nákazy, čím ohrozujú životy svojich obyvateľov. A čísla sú pritom alarmujúce: Taliansko (35713 infikovaných - 2978 mŕtvych), Španielsko (17147 - 767), Nemecko (13632 - 33), Francúzsko (9134 - 264). Na počet svojich obyvateľov majú veľmi vysoké čísla nakazených aj Švajčiarsko, severské štáty alebo Rakúsko.

Naopak, druhý prístup, ktorý reprezentujú krajiny V4, považuje ochranu života za základný princíp aj na úkor ekonomických dopadov. Zavádzame opatrenia, ktoré síce obmedzujú komfort a zabehaný životný štýl, avšak smerujú k zmierneniu strát na životoch.

Je zarážajúce, že niektorí lídri zo západnej Európy stále trvajú na voľnom pohybe osôb ako jednej zo základných slobôd Európskej únie. Vo výnimočných situáciách má pritom každý členský štát právo obmedziť pohyb osôb na svojom území a dočasne zaviesť kontroly na svojich vnútorných hraniciach. Ak môžeme takéto reštriktívne opatrenia zavádzať pri organizovaní Majstrovstiev sveta vo futbale, som presvedčený o tom, že pandémia koronavírusu je ešte pádnejší dôvod na podobné kroky.

Preto som rád, že súčasná vláda pod vedením Petra Pellegriniho stavila prioritne na ochranu zdravia svojho obyvateľstva a dočasne odsunula riešenie ekonomických dopadov šírenia COVID19 na neskoršie obdobie (i keď momentálne sa už viaceré opatrenia zavádzajú). Je to v kontraste so západnou Európu, kde zbytočne zomierajú ľudia len preto, lebo sa vlády týchto krajín rozhodli riešiť epidémiu formou "kolektívnej imunity". Niektoré vlády skoro zbadali, že tento bláznivý koncept nefunguje a vydali sa cestou reštriktívnych opatrení podľa vzoru Slovenska, niektoré ho však chcú dotiahnuť až do úplného konca.

Úlohou EK je zodpovedne sa postaviť k týmto dvom zásadne odlišným prístupom tak, aby sa medzi nimi našlo kompromisné riešenie. To sa však nedeje. Obávam sa, že nečinnosť môže viesť k efektu nezvládnutej migračnej krízy, kedy sa taktiež rozdelila EÚ na základných otázkach riešenia tohto problému. Potrebujeme atraktívnu EÚ pre našich občanov, inak sa obávam o jej budúcnosť.

Je totiž čas konať.



Zdroj: https://www.facebook.com/PeterKmecPolitician/posts/140783514092823