MATOVIČ TO CHCEL DAŤ NA GALKA

26.03.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Nie tak dávno, v polovici marca, designovaný premiér Matovič vyplakával, prečo štát nechce posielať „nátlakové“ SMS Slovákom, ktorí majú byť v karanténe, keď on to už s telekomunikačnými operátormi „vybavil“. No vybavil to tak, že už je premiérom a dodnes žiadna „nátlaková“ SMSka nikomu nedošla. Zrazu zistil, že to nepôjde len tak, ale parlament musí zmeniť telekomunikačný zákon!

A zobrali to naozaj zostra. V predloženom návrhu, pod zámienkou boja s koronavírusom, chceli vládnemu úradu, teda sebe, sprístupniť bez akéhokoľvek rozumného odôvodnenia všetky údaje o tom, komu a kedy sme volali a písali a to o každom z nás! Vraj oni sú demokrati, čo si voláme a píšeme ich nezaujíma, stačí im vedieť s kým, kedy a kde... Takýto bezprecedentný zásah do telekomunikačného tajomstva by v demokratickej Európe nemal obdobu!

Aj keď sme sa v parlamente snažili zabrániť tomu, aby tieto údaje mohla o nás vláda získať, parlamentná väčšina túto úpravu iba s kozmetickými zmenami a v podstate bez diskusie presadila. Našťastie, zľakli sa médií, ktoré sa zľakli tiež, že vláda odhalí ich zdroje a tieto paragrafy zo zákona vypadli. Ale aj tak by mal Matovič vysvetliť, načo vláda potrebovala mapovať, s kým si voláme a píšeme? Chcú mapovať kontakty o politickej opozície, novinárov a ich informátorov, policajtov, štátnych úradníkov? Ohrození sme všetci!

Epidémia koronavírusu nie je dôvodom na takéto bezprecedentné narušenie nášho súkromia. Na takéto špehovanie nie je žiaden dôvod. Stačí nevyhadzovať rýchlotesty do Dunaja a začať so systematickým skríningovým (vyhľadávacím) testovaním. Zdá sa však, že vláda nechce testovať, ale špehovať...



Zdroj: https://www.facebook.com/riso.rasi/posts/3823473571011160