MATOVIČOVA VLÁDA ZLYHLA

29.03.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Jej ekonomické opatrenia prišli neskoro, sú chaotické a nespravodlivé:

1. Štát bude počas krízy vyplácať dotknutým firmám 80% príjmu ich zamestnancov. Takéto opatrenie v Británii ohlásili už pred vyše týždňom. Konečne sa zobudili aj Matovičovci. Igorko sa zjavne potreboval týždeň vyspinkať a poplačkať si. Veľa ľudí kvôli tomu skončilo na dlažbe.

2. Matovič má z čoho rozdávať, pretože naše verejné financie sú vďaka Ficovej a Pellegriniho vláde v dobrej kondícii. Toto opatrenie, spolu s kompenzáciou pre živnostníkov, bude stáť miliardu eur mesačne - náš verejný dlh je hlboko pod sankčnými 60% HDP, čiže je z čoho čerpať.

3. Vlastne, štát sa zadlžovať nemusí. Veď Matovič tu roky vykrikoval, že Smeráci ročne rozkradnú 7 miliard eur, čiže ak je to pravda, Matovičovci majú na svoje opatrenia peniaze na najbližších pár mesiacov bez toho, aby museli zadlžovať štát. Ak bude štátny dlh rásť, je to jasný dôkaz, že Matovič kradne. Alebo že bohapusto klamal.

4. Kľúčová poznámka. Ak štát nalieva peniaze do firiem, je na mieste otázka, prečo si zároveň nepýta podiel na vlastníctve v týchto firmách. Prečo neuvažuje nad zoštátňovaním? Len tak možno skutočne garantovať zamestnanosť a ochranu pracujúcich.

5. Keď Francúzi či Briti pred 12 rokmi zachraňovali banky, tak ich zoštátnili. Dnes je situácia podobná - ak majú daňoví poplatníci nalievať peniaze do súkromných firiem, mali by mať aj podiel na budúcom zisku, resp. vlastnícky podiel.

6. Ak bude kríza trvať niekoľko mesiacov, daňových poplatníkov to bude stáť miliardy - je to len kupovanie času. Systematické riešenie predpokladá posilňovanie úlohy štátu v ekonomike, lebo takto ide iba o presun peňazí z vášho vačku do vačkov súkromných firiem. Ak štát dáva, musí aj brať.

7. Ako je možné, že vláda nehľadá peniaze od sektorov, ktoré majú počas krízy kráľovské zisky? Ako je možné že nepodojí nadnárodné reťazce, ktoré vlastní západný kapitál a na pandémii nechutne bohatnú? Čo je toto za spravodlivosť?

8. Štát musí prerozdeliť zisky týchto reťazcov a kompenzovať straty v postihnutých sektoroch - inak sa stáva len spolupáchateľom nadnárodného kapitálu pri ožobračovaní Slovákov. Prečo má byť solidárny bežný zamestnanec a nemá byť solidárna nemecká nadnárodná firma?!

9. Vláda absolútne ignoruje odbory a zamestnancov. Jediní, s kým Sulík komunikuje, sú podnikateľské združenia, banky a pracháči. Toto je choré. Pracujúci ľudia platia dane, aby tie potom išli na účty biznismnov a nemôžu sa k tomu ani len vyjadriť. Fantastické.

10. Otváranie obchodov je bohapusté ohrozenie verejného zdravia. Pri všetkej úcte - kvôli tomu, aby si ľudia mohli ísť kúpiť obľúbené farby-laky, tu teraz riskovať, že dôjde k nárastu nakazení a ohrozeniu života? Šialené! Za akékoľvek zvýšenie počtu nakazených a mŕtvych odteraz nesie plnú zodpovednosť Matovič a jeho vláda!

KEĎ NA ČELE ŠTÁTU STOJÍ MR. CHAOS

Matovičove opatrenia sú čistý chaos. Ohrozuje naše zdravie, ohrozuje našu ekonomiku.

A namiesto toho, aby dávali jasné odpovede, Matovič na pravidelných plačovkách narieka ako malé dievčatko, Heger nepovie nič konkrétne, len vymýšľa smiešne podobenstvá, robia si selfínky a pubertálne sa zabávajú.

Všetci zahmlievajú a tárajú.

Slovensko nemá pevného lídra, len amatérskeho klauna. Západní spojenci nás nechali v štichu. A na kríze si pakujú vačky nadnárodné korporácie.

Celé zle




Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2582522045319692