Niekto by si zaslúžil poriadne veľa štípancov od komárov.

19.06.2019 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Priatelia, téma komáre už začína byť otravnejšia ako samotné komáre. V bratislavskom kraji (aj vo viacerých častiach Slovenska) máme kalamitnú situáciu. Komáre idú ľudí zožrať a magistrát + župa + ochranári nám odkazujú, že to máme vydržať a dať si sieťky!!! Lebo oni namiesto riešenia kalamity stále filozofujú, či je lepší biologický alebo chemický postrek (pritom samotní odborníci tvrdia, že biologický postrek sa už nedá realizovať, lebo je neskoro, nakoľko kalamita už prepukla!!!). Pán Vallo je v úrade pol roka, pán Droba jeden a pol. Ich argument, že za to môžu predchodcovia, je už naozaj smiešny. Treba si jednoducho priznať, že nové vedenie župy a magistrátu totálne zlyhali a nezvládli ďalšiu situáciu.

Vypočul som si včera v diskusii TA3 argumenty splnomocnenca primátora Valla pre životné prostredie, pána Andreja Kovarika, starostu Dušana Dvorana z Vysokej pri Morave a parazitológa pána Jaliliho. Bola to debata z dvoch rôznych planét. Starosta Dvoran, ktorý má moju plnú podporu, bol z tej reálnej, kde žijú ľudia, preto berie riešenie do vlastných rúk a ide kalamitu riešiť chemicky.
Priatelia ochrana životného prostredia je potrebná a je fajn, že sa nad tým niekto uvažuje a chce byť ohľaduplný k prírode, veď tento trend je úplne v poriadku.

Je však choré v čase keď už prepukla kalamita hovoriť hodiny o tom, že biologický postrek sa nedá realizovať, lebo je neskoro a odkázať ľuďom, že si majú kúpiť sieťky, mamičky nemajú vychádzať z domu, máme sa modliť a striekať sa repelentom (tu asi ochranárom, župe a magistrátu nevadí, že to ľudí stojí peniaze a chemikálie si striekajú priamo na svoju pokožku). A takto vraj máme fungovať počas celého leta.
Asi by bolo logické, že ak chceli byť maximálne naturálni podľa vzoru Rakúska, mali byť pripravení s biologickým postrekom v čase, keď je ešte účinný a nie lamentovať a hovoriť o ochrane prírody, keď je to pasé a ľudí idú zožrať komáre. Skrátka, keď sa na to popri všetkom osobnom marketingu primátora a župana nestihli pripraviť, mali a majú to robiť tak, aby za ich zlyhanie nemuseli zbytočne trpieť občania (teda urobiť to po starom) a pripraviť sa na nasledujúce obdobie. Takto sme sa stali ich pokusnými králikmi a zrejme chcú zistiť, koľko toho vydržíme. Jedno je však isté už teraz a to, že situáciu mesto i župa maximálne nezvládli.

Nechcem Vás strašiť, ale na záver len slová od parazitológa Jaliliho. Komáre, ktoré sa vyskytujú v našom regióne, môžu prenášať aj maláriu (hoci ojedinele), ale sú prenášačom 400 vírusov, z ktorých asi 30 môžu pre človeka predstavovať vážne ochorenia."


Zdroj: https://www.facebook.com/martin.glvac.12/posts/2235745426495085