Sulík zamlčiava nepríjemnú pravdu pri predaji Východoslovenskej energetiky (VSE)

14.09.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Moderátor TA3 sa pýtal Richarda Sulíka prečo nevyužil predkupné právo pri predaji VSE (Východoslovenská energetika). Spoločnosť VSE si medzi sebou predali dve súkromné nemecké firmy, ale Slovensko malo v zmluve zakotvené predkupné právo, aby mohlo podnik získať späť do svojich rúk.

Sulík toto právo nevyužil a namiesto toho zobral od Nemcov z pohľadu štátu chabé "držhubné" 35 miliónov eur. Keď ho moderátor konfrontoval s našou kritikou, kritikou strany SMER-SD, Sulík povedal, že sa k tomu Fico nemá čo vyjadrovať, lebo nevyužil predkupné právo počas svojich vlád. Sulík zároveň dodal, že neodkúpil VSE späť lebo jeho trhová hodnota sa pohybuje okolo 700-800 miliónov eur a návratnosť pre štát by bola 25 rokov a viac. A teraz to bude zaujímavé..

V roku 2002, kedy sa Východoslovenská energetika (VSE) predávala (privatizovala) nemeckej spoločnosti RWE Plus bol ministrom financií Ivan Mikloš a jeho poradcom nebol nikto iný ako Richard Sulík. Obaja spoločne dohodli privatizáciu VSE do rúk nemeckej spoločnosti za 130 miliónov eur, pričom jej reálna trhová hodnota je okolo 800 miliónov eur, čo predstavuje rozdiel rekordných 670 miliónov eur, o ktoré Slovenská republika pri privatizácii národného majetku prišla aj vďaka pričineniu Richarda Sulíka.

Sulík s Miklošom teda najprv v roku 2002 predali zlaté vajce v podobe VSE do rúk Nemeckej firmy za sumu výrazne nižšiu ako je cena trhová (rozdiel cca 670 mil. eur!), čo indikuje možné porušenie zákona v oblasti nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom a rovnako môže indikovať korupciu pri privatizácii. A dnes ten istý Sulík kritizuje Fica, že neodkúpil späť VSE keď bol vo vláde. Ale Fico už nemohol od nemeckej RWE odkúpiť späť podiel za 130 miliónov eur, ako ich predal Sulík s Miklošom, pretože RWE už od Fica mohlo požadovať reálnu trhovú cenu cca. 800 miliónov eur.

Sulík teda dostal Slovensko do pasce a znemožnil nám odkúpiť späť do rúk štátu extrémne ziskové podniky, ktoré oni, ľudovo povedané, predali za 5 korún. A on bude ešte obviňovať Fica, ktorý do rúk štátu prinavrátil množstvo podnikov, ktoré sa sprivatizovali práve v čase, kedy mal na ministerstvo financií dosah Richard Sulík.

Preto by bolo na mieste, keby Sulík radšej vysvetlil podmienky privatizácie VSE, ktorá sa predala výrazne pod cenu, to by malo ľudí zaujímať. Nie obviňovať Fica za to, čo reálne pokazil on sám. Fico aj SMER-SD má do tejto veci čo hovoriť a garantujeme Vám pán Sulík, že do toho aj ďalej hovoriť budeme..



Zdroj: https://www.facebook.com/generaciamladejlavice/posts/3314665512092060