Túto bustu mi venoval prezident Ivan Gašparovič.

31.05.2019 Blogy, Facebook, Fotky Blogy, Facebook, Fotky

Túto bustu mi venoval prezident Ivan Gašparovič, keď som mu spomínal, že Samuel Jurkovič je jedným z mojich najobľúbenejších národných buditeľov, pretože založil prvé družstvo na svete.

JURKOVIČ OD GAŠPAROVIČA

Pán prezident sa usmial, načiahol rukou po buste Jurkoviča a daroval mi ju - že "k narodeninám". Bol máj a ja som hlesol, že mám narodeniny v decembri.

Zasmial sa a mávol rukou: "keby sme sa náhodou v decembri nevideli". Odvtedy mám v kancelárii bustu Samuela Jurkoviča - väčšiu než Che Guevaru  


SPOLOČNÉ HOSPODÁRENIE SLOVANOV

Prečo o tom píšem. Práve vyrážam do Sobotišťa pri Senici, vystúpim na konferencii o spoločnom hospodárení Slovanov.

Celé roky píšem knihy o podpore družstiev a výrobnej samosprávy, prednášam v zahraničí, diskutujeme o ekonomickej demokracii naprieč Európou. 


DRUŽSTVÁ = DEMOKRACIA V PODNIKOCH

Je to jedna z najsilnejších tém modernej ľavice - aby pracujúci ľudia mohli vlastniť podniky, v ktorých pracujú a podieľať sa na zásadných rozhodnutiach. Družstevný demokratický princíp vo firmách - jeden človek, jeden hlas. 

Na Slovensku sa vďaka Mišovi Polákovi a Braňovi Ondrušovi, s ktorými sa tejto téme dlhodobo venujeme, minulý rok podarilo presadiť zákon o sociálnej ekonomike, ktorá má pomáhať kooperatívnemu princípu v ekonomike, sociálnym družstvám a sociálnym podnikom. Je to veľká vec. 

PRVÉ ÚVEROVÉ DRUŽSTVO V EURÓPE VZNIKLO NA SLOVENSKU

Viete si predstaviť, akú hrdosť cítim, keď môžem v Európe povedať meno "Samuel Jurkovič" a obec "Sobotište"? A počúvam tých Angličanov ako pomaly opakujú Džur-govč a So-pti-š. 

Chcú poznať tieto mená, pretože majú svetový historický význam. Nie je tak veľa vecí, v ktorých je Slovensko prvé na svete. A práve v Sobotišti v roku 1845 vzniklo prvé úverové družstvo na svete. Niečo ako ľudová družstevná banka. 


NÁRODNÁ TRADÍCIA, NA KTORÚ MUSÍME NADVIAZAŤ

Založil ju národný buditeľ Jurkovič, stanovy pomáhal písať aj náš velikán Jozef Miloslav Hurban. 

V našej histórii máme veľké mená a veľké činy, ktoré majú svetový význam. Musíme si ich pripomínať a tieto tradície rozvíjať. 

Preto dnes vyrážam do Sobotišťa, kde organizuje konferenciu k Jurkovičovi ľavicové združenie Dav Dva spolu so združením Slavica. Začíname o jednej, ak máte cestu okolo, príďte sa pozrieť 


Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2319736744931558