Veľkonočné sviatky 2020: spasiteľ Matovič a armáda v pohotovosti

06.04.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Má premiér Mesiášsky komplex?

Už niekoľko týždňov vieme, že tohtoročné oslavy Veľkej noci budú iné. Zhromaždenia a teda aj hromadné modlitby boli kvôli epidémii koronavírusu zakázané, oslavy Veľkej noci mali byť tichšie, pokojnejšie a v tejto situácii možno aj o niečo viac duchovnejšie. Zdá sa však, že budú aké už desiatky rokov neboli – pod dozorom polície a armády. Vďaka premiérovi, ktorý nás chce „zachrániť“.

„Mesiášsky alebo spasiteľský komplex je stav mysle, pri ktorom sa osoba domnieva, že jej osudom či poslaním je zachraňovať a zachrániť,“ popisujú odborníci. A Matovič sa tým v posledných dňoch dokonca vystatuje – ON nás ZACHRÁNI najprv akýmsi „blackoutom“, ktorý sám nazval vypnutím všetkého čo sa vypnúť dá, teraz NÁS ZACHRAŇUJE zákazom vychádzania na takmer týždeň a nevieme, čo ešte príde na rad. Ale ON – SPASITEĽ nás MUSÍ ZACHRÁNIŤ, aj keby sme to nechceli.

Žijeme v koronavírusovej kríze, ale všetky zverejňované údaje hovoria, že opatrenia prijaté Pellegriniho vládou dobre fungujú a nákaza sa na Slovensku dramaticky nešíri. Matovič, včera ďakoval občanom sa akceptovanie doterajších opatrení a vynikajúcu disciplínu, ktorá nás vyniesla medzi najbezpečnejšie krajiny sveta v koronavírusovej kríze. A v nasledujúcej vete nás všetkých naopak označil ako nedisciplinovaných a neuvedomelých dementov, ktorým „MUSÍ“ zakázať cestovať a „MUSÍ“ na nás vyslať armádu.

Nie nechcem polemizovať, či je alebo nie je treba dodržiavať prijaté protiepidemiologické opatrenia. Tie jednoznačne dodržiavať treba! Problém nášho „mesiáša Matoviča“ je však autokracia a prekračovanie jeho zákonných právomocí. Na niektoré z nich upozornil aj bývalý vyšetrovateľ a blogger Jozef Šátek: “ Výsledkom rokovania nelegitímnej „odbornej komisie“ nemôžu byť vládou prijaté legitímne opatrenia.“ A upozorňuje aj na ďalšie neštandardnosti – zákonný krízový štáb o ničom nerokoval a bezpečnostná rada štátu pravdepodobne tiež nie.

Ústava SR a naše zákony požadujú dodržiavanie základných demokratických princípov aj vo výnimočných situáciách. Premiér nie je a nemôže byť samovládcom, ktorý ignoruje ústavou a zákonom definované inštitúty a ad hoc zakladá nové. Tento postup je neprijateľný lebo vedie k diktatúre. Aj vtedy, keď nás Matovič chce len „ZACHRÁNIŤ“.



Zdroj: https://www.facebook.com/riso.rasi/posts/3860880580603792