Čaputovej prejav na globsecu obsahoval mrazivé pasáže!

07.10.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Bol to typický prejav ako z americkej školy politickej komunikácie. Kľúčové myšlienky jej prejavu odzneli doslova medzi riadkami, skryté za nekonkrétnymi a vzletnými frázami. Toľko k forme.  

Najmrazivejšie pasáže jej prejavu boli o tom, že: 

1. Tie štáty Európskej únie, ktoré nezdieľajú rovnaké hodnoty ako štáty západnej Európy majú byť pokutované a to odňatím peňazí z európskych fondov alebo v obmedzení politických práv na európskej úrovni. Špeciálne sa jedná o zastrašovanie Poľska a Maďarska. Ďalej sú to vyhrážky do neďalekej budúcnosti, aby sa štáty nemohli brániť proti povinným kvótam, inak budú pokutované. 

Pretože migrácia by zjavne mala byť spoločný cieľ Európy a solidarita s migrujúcimi ľuďmi zo stredných tried afrických a ázijských štátov má byť spoločná Európska hodnota. Čo potom, že pre Slovensko sú dôležitejšími hodnotami napríklad rovnosť, spravodlivosť, mier alebo spolupráca? Naše hodnoty sú v tomto prípade asi druhoradé.       

2. Je potrebné vyvinúť lepší systém kybernetickej a bezpečnostnej ochrany, pri ktorom by sa nemalo pozerať na to koľko bude stáť peňazí, ale kto ho bude robiť. A Čaputovej odporúčanie je, aby bezpečnostnú architektúru Európy zabezpečovali "naši spojenci." Pod tým môžeme rozumieť, že by mala Európa privítať americké základne na svojom území, ich techniku a bezpečnostný softvér. V skratke, odovzdanie našej bezpečnosti aj zraniteľnosti do rúk Američanov.

Čaputová sa pred tým vyhrážala, že nepôjde na Globsec, ak tam bude mať reklamu čínska firma Huawei, ktorá vraj robí špionáž a zbiera dáta. Ale fakt, že tajné služby "nášho spojenca" alebo sociálne siete so sídlom u nášho spojenca zbierajú naše informácie a používajú ich na rôzne účely. To už asi nie je hodné posúdenia cez rovnaký meter.    

3. Je potrebné ráznejšie a efektívnejšie bojovať proti dezinformáciám alebo hoaxom, lebo internetové stránky nútia ľudí, aby strácali dôveru v štát. Vraj je treba upustiť od programov politických strán, pre ktoré ich ľudia volia a sústrediť sa výlučne na "fakty." Lenže, kto bude posudzovať a určovať, ktoré "fakty," sú tie správne fakty? To sú ďalšie nekonkrétne tvrdenia už len kvôli tomu, že dnešná doba je skutočne postfaktuálna a je úplne zjavné, že fakty nie je ťažké vymyslieť.

Celé poľovanie na dezinformácie a hoaxy má očividne len jeden cieľ. Formovať verejnú mienku správny smerom, zabrániť kritickému mysleniu, pretláčať len jednej názor a obmedziť slobodu slova tak, že sa bude človek báť niečo hovoriť, kvôli strachu z verejného zosmiešnenia len preto, že má vlastný názor. 

..Ďalej tam samozrejme zaznela kritika Bieloruska a podpora bieloruskej opozície a protestujúcich. Kritika Ruska s poukázaním, že Navaľného dala otráviť ruská politická reprezentácia a klasická kritika Číny. 

Nemôžem si pomôcť, ale vystúpenie Zuzany Čaputovej na Globsecu mi pripadlo ako vystúpenie provinčného Gubernátora, ktorý sa svojim textom snaží zapáčiť imperátorovi. Od Čaputovej ako prezidentky SR som čakal, že bude hovoriť za Slovensko, lenže to v jej prejave akosi chýbalo. Naopak, bolo v ňom najviac cítiť ako má Európa držať so spojencami a ako máme dodržiavať transatlantické, liberálne hodnoty aj za cenu, že stratíme to, čo nás robí nami. A to ma veľmi mrzí. 

(PS: K tomu, že tam je skoro tisíc ľudí z celého sveta a štát na druhej strane obmedzuje zhromažďovanie ľudí do počtu maximálne 50 sa vyjadríme ešte neskôr.)



Zdroj: https://www.facebook.com/generaciamladejlavice/posts/3338741883017756