To, čo predviedla redaktorka Hospodárskych novín v rozhovore s Robertom Ficom, je asi tým najtrápnejším svedectvom o stave slovenských médií

08.08.2020 Články, Facebook Články, Facebook

To si fakt pozrite. 

Ja nechápem len jedno - ako sa môže niekto tváriť, že korporátne média sú nadradené tým alternatívnym. Veď to je na smiech. Alternatíva už predbehla mainstream nielen v obsahu, ale aj v objektivite a profesionalite. 

Niekoľko príkladov:

1. Hospodárske noviny majú byť akože intelektuálnou výkladnou skriňou žurnalistiky - majú sa zaoberať ekonomickými trendmi a profesionálnymi analýzami. Namiesto toho sa premenili na nenávistný neoliberálny bulvár - rovnako ako drvivá väčšina korporátnych médií na čele so SME a Denníkom N. 

2. Redaktorka ekonomického denníka sa ex-premiéra a predsedu najsilnejšej opozičnej strany Roberta Fica nespýtala ani jednu otázku na ekonomiku či stav verejných financií - no chápete, prečo by Hospodárske noviny riešili hospodárstvo.

3. Ja len, že nezamestnanosť je hrozivých 10%, deficit bude rekordných 12 miliárd, verejný dlh porastie o neuveriteľných 14%, proste, Matovičovci vedú Slovensko do katastrofy. Ale to redaktorku nezaujíma, ona rieši Ficovo plávanie v bazéne a Blahovu červenú hviezdu.

4. Takto dnes vyzerá slovenská mienkotvorná žurnalistika - redaktorka ekonomického denníka sa politika pýta na plávanie v bazéne a tvári sa, že podáva nejaký mimoriadny intelektuálny výkon. Gratulujeme. Joseph Stiglitz by jej mal poslať svoju Nobelovku - slečna si zaslúži.

5. Ale ono to má hlbšie príčiny. Robert Fico od novinárov nemôže dostať zmysluplné otázky, pretože cieľom nie je informovať o názoroch ľavicovej strany - cieľom je zničiť Smer. Je to tak na každej tlačovke - ako cez kopirák. Upozorníte na škandalóznu Sulíkovu privatizáciu - no oni sa spýtajú na bazén. Kritizujete premiéra Matoviča za pokrytectvo s diplomovkou - no oni sa spýtajú na kosák a kladivo. A tak ďalej.

6. Je to stratégia. Na Smer sa musí neustále vyťahovať špina - iní politici môžu dostať otázky k veci, no Fica sa treba do zblbnutia pýtať na bazén, Jankovskú a Kičuru... Matovič ženie krajinu do záhuby, ale najväčší problém Slovenska je opozičný poslanec. 

7. A ten pocit, keď sa redaktorka priam chveje zlosťou, že Robert Fico odmieta povinné očkovanie na Covid a upozorňuje na megabiznis farmaceutických firiem... Keby bola hovorkyňou nejakej farmfirmy, nevyzeralo by to inak. 

8. To je tak, keď novinári ekonomických denníkov nechápu, že farmafirmy sa topia v ziskoch, pretože na chorobách, pandémiách a panike nechutne zarábajú. Bezohľadný obchod so životom a smrťou - o ničom inom to nie je. 

9. No redaktorka HN-iek sa tvári, že farmafirmy, to sú vlastne františkánski mnísi - bezvládnym a chorým pomáhajú z čírej lásky, dobroty a v mene Božieho požehnania. A poďme do seba hromadne pchať všetko, čo hodia na trh - zahrajme sa na pokusné myšky, nech si môže zase niekto napakovať vrecká. No jasné - sú to dobráci od kosti. Jednu svätožiaru pre farmabiznis poprosím. 

10. Krásny príklad jednostrannosti médií dnes ráno predviedli aj Aktuality.Sk. V rozhovore s odborníkom na mediálnu komunikáciu Pavlom Minárom sa moderátor spýtal na Ľuboša Blahu  a odborník sa pobavene začudoval, že novinár vyslovil toto meno, lebo že slovenskí novinári meno Blaha ani nevyslovujú - o Blahovi sa hovorí ako o Voldemortovi, jeho meno sa nevyslovuje, systematicky ho treba ignorovať a urážať.

11. Cítite tú úžasnú nestrannosť slovenských médií? Tu sa za normálne považuje, že novinári až tak nenávidia politika, že nevyslovujú jeho meno... A keď nejaký novinár jeho meno povie, kaviareň sa pozastaví nad toľkou trúfalosťou... Perfektné. A hlavne také - profesionálne. 

12. Vtipné je, že odborník na komunikáciu v podcaste pre Aktuality napriek zjavnej politickej averzii musel z profesionálneho hľadiska priznať, že "Blaha je fenomén", že z hľadiska politického výtlaku komunikuje dobre, že bol z jedným pilierov úspechu Smeru vo voľbách, a že takým ako Blaha patrí budúcnosť. Toto fakt zaznelo na protismeráckych Aktualitách. Obávam sa, že cteného pána Minára už nikdy nezavolajú - toto bol jeho posledný rozhovor. 

13. Samozrejme, odborník viackrát vehementne zdôrazňoval, že nehodnotí Blahove názory, len čisto profesionálnu stránku veci - aby náhodou niekto nenadobudol podozrenie, že jeho nenávisť voči Blahovi nie je dostatočne precítená. Chápeme, kto by ho ešte v "rokfortskej" kaviarni pozdravil, keby pochválil Voldemorta. Harry Potter by mu už ani čarodejnícku paličku nepodal. 

14. Nenávidia nás a najradšej by nás zničili, no vždy nakoniec zistia, že to robíme dobre. Odborník na komunikáciu s hrôzou v hlase dokonca vyslovil tú najkacírskejšiu myšlienku - Fico vraj vždy veľmi dobre vycítil, čo chcú ľudia a aj teraz, keď by ho najradšej všetky korporátne médiá odpísali, veľmi dobre vie, čo robí... Nejednému liberálovi od údesu zahrkotala v ruke šálka s kávou. 

15. Fakt si ten podcast vypočujte, je to krásne svedectvo o tom, ako sa v bratislavskej kaviarni boja Smeru. A ako by nás chceli zničiť, no nevedia ako. Úprimne súcitíme... https://www.aktuality.sk/clanok/812541/minar-premier-je-stelesnenim-archetypu-jokera-otazkou-je-ci-moze-klaun-krajine-vladnut-podcast/

16. Snažia sa už roky. Do Roberta Fica kopú od rána do večera. Nevedia mu už položiť ani len obyčajnú ekonomickú otázku - furt len bulvár a špina.  Mne už ani nevedia prísť na meno, v televíziách mám stopku a dokonca aj keď o mne píšu - ako naposledy trojstranový hejt v Pluske - tak sa ani neunúvajú zavolať mi a spýtať sa na stanovisko. Pointa predsa nie je objektívne informovať, ale šíriť nenávisť. Proti Ficovi, proti Blahovi, proti Smeru. Nech žije korporátna žurnalistika!

17. Pozrite si pre porovnanie, ako inteligentne dokážu komunikovať tzv. alternatívne média. Prednedávnom som robil rozhovor pre Slobodný vysielač o filozofii komunitarizmu a neuveríte, nebavili sme sa ani o bázenoch, ani o klebetách, ale o politických teóriach Rawlsa a MacIntyra. Ale chápete - alternatívne média sú tie konšpiračné a zlé, zato korporátna tlač je vrchol múdrosti a profesionality... Vypočujte si a posúďte sami: https://slobodnyvysielac.sk/relacia/vzdelavanie-pre-dospelych-206/

18. Ja len malá rada pre priateľov: nečítajte korporát, chráňte si mozog. 

Krásny slnečný deň  



Zdroj:https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2699598493612046