Ďakujem Robertovi Ficovi za jeho slová - úcta je vzájomná

19.06.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Robert Fico dnes na svojej tlačovej konferencii pomenoval to, čo tak trochu cítime všetci - sklamanie z toho, že ľavicu rozbili. Sklamanie z toho, keď vás niekto zradí.

Myslím, že dnes to povedal veľmi ľudsky - od srdca. A takáto musí byť politika - úprimná.

ĎAKUJEM ROBERTOVI FICOVI ZA JEHO SLOVÁ - ÚCTA JE VZÁJOMNÁ

Ale čo mňa momentálne zaujíma najviac - to je budúcnosť ľavice. Peťo Pellegrini je minulosť, mňa zaujíma to, kam sa teraz Smer posunie.

Ako som už viackrát napísal - všetko zlé je na niečo dobré a pre mňa je dôležité, že Smer môže ísť konečne doľava. Že dá priestor mladým ľuďom. A že bude čistou stranou, ktorá tu bude pre ľudí a nie pre biznis.

O to viac si cením slová Roberta Fica, ktoré mi dnes adresoval - úcta je vzájomná. Robert Fico urobil pre ľavicu na Slovensku viac, než ktokoľvek iný. A pre mňa je cťou s ním spolupracovať a vždy budem tlačiť na to, aby som stranu posúval doľava.

Čo to znamená?

ĽAVICOVÉ DESATORO - TAKTO SI PREDSTAVUJEM BUDÚCNOSŤ SOCIÁLNEJ DEMOKRACIE

1. Musíme chrániť sociálny štát, pomáhať robotníkom, posilňovať odbory, ochraňovať seniorov a rodiny, tlačiť na sociálne programy, solidaritu a progresívne dane. V tomto nesmieme uhnúť ani o milimeter, je to naša DNA. Nesmieme byť stranou kaviarenských povaľačov, ale pracujúcich ľudí.

2. Musíme podporovať štátne vlastníctvo strategických sektorov, rozvoj družstiev, ekonomickú demokraciu a viac rovnosti v spoločnosti. Musíme budovať potravinovú sebestačnosť a chrániť si našu prírodu. To všetko sú moderné ľavicové témy, ktoré musíme rozvíjať.

3. Musíme pritlačiť na banky a nadnárodné korporácie, tlačiť na zvyšovanie platov učiteľov a zdravotníkov, pomáhať tým najzraniteľnejším. Veľké prerozdelenie bohatstva v spoločnosti - to je odpoveď ľavice na prichádzajúcu krízu.

4. Podstatou modernej ľavice je boj proti neoliberalizmu a oligarchii. Na Slovensku dnes vládne pravicová vláda, ktorá chce ľuďom zobrať dôchodky, znižovať minimálnu mzdu, zliberalizovať zákonník práce, vláda, ktorá ohrozuje zamestnanosť a pomáha výlučne bankám a veľkým firmám. Toto musíme zastaviť - toto je naša prvoradá úloha.

5. Musíme si brániť Slovensko pred liberálnym výplachom mozgov, pred kolonizáciou, pred amerikanizáciou, pred slniečkarstvom. Vlastenectvo nie je konzervatívnou hodnotou - naopak, vlastenectvo je jednou zo základných ľavicových hodnôt. Spomeňte na Clementisa, spomeňte na Novomeského, spomeňte na Dubčeka aj Husáka, všetci bojovali za Slovensko, za národnú myšlienku.

6. Musíme zastaviť prepisovanie dejín a okydávanie našich historických osobností. Nie, socializmus nebola čierna diera - v sociálnej oblasti bol ďaleko vyspelejší ako kapitalizmus. A nie, v druhej svetovej vojne nás neoslobodili Američania, ale Sovieti, a preto je namieste vďaka voči ruskému a ďalším sovietskym národom. Zastavme vymývanie mozgov!

7. Nadväzujme na to dobré, čo priniesol socializmus - výstavba bytov, bezpečnosť, právo na prácu, viac rovnosti a ohľaduplnosti v spoločnosti. Viac strategického plánovania, viac sebestačnosti. Na tom nie je nič zastarané, toto nás musí viesť. Dosť bolo politickej korektnosti, musíme hovoriť pravdu - nahlas!

8. Liberalizmus nenávidí dejiny, pretože chce ľudí vytrhnúť zo všetkých sociálnych a historických väzieb - jediné, čo liberáli uznávajú, je trh, individualizmus a konzum. Preto okydávajú naše osobnosti ako Ľudovít Štúr, rozleptávajú naše národné povedomie, ničia našu národnú kultúru - ľavičiar sa musí postaviť tomuto západnému kultúrnemu imperializmu, inak nás zožerú všetkých, ukradnú nám mladú generáciu a Slovensko premenia na obyčajnú liaheň lacnej pracovnej sily pre koloniálne trhy.

9. V zahraničnej politike si musíme chrániť naše národné záujmy. A našim záujmom nie je neoliberálna, ale sociálna Európa. Našim záujmom nie je americká hegemónia, ale suverenita. Našim záujmom nie sú zlé vzťahy s Ruskom, Čínou alebo Kubou. Naopak, musíme mať dobré vzťahy na všetky štyri svetové strany, najmä so strednou Európou a slovanskými národmi.

10. Kľúčovou hodnotou každej ľavicovej strany je - mier. A či sa to niekomu páči, alebo nie, najväčšie množstvo veľkých vojen v posledných desaťročiach rozpútali Spojené štáty americké, spomeňte na Irak, Afganistan, Líbyu či Juhosláviu. Nesmieme dopustiť ďalšie vojny, nesmieme dopustiť šírenie rusofóbie, nesmieme dopustiť, aby americkí militaristi eskalovali nenávisť vo svete.

O tomto je sociálna demokracia. O tomto je ľavica. A ja verím, že o tomto bude Smer na čele s Robertom Ficom!

Ak je na tomto niečo extrémne, tak potom sme sa dostali do štádia, keď je zdravý rozum vyhlásený za extrém.

Čistá ľavicová strana - toto je naša budúcnosť.

Čo myslíte, priatelia? Ideme do toho?



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2654114194827143