Dnes sa na Markíze ukázal prízrak

12.04.2021 Články, Facebook Články, Facebook

Neoliberálny prízrak, ktorý rozpredal štát do zahraničia, vytvoril tu eldorádo pre cudzie nadnárodné korporácie, človek, ktorý nechal zotročiť Slovensko. Ivan Mikloš. 

1. Bol to on, kto radikálne znížil dane milionárom a zvýšil ich tým najslabším. Bol to on, kto sprivatizoval všetko, čo sa nehýbalo. On, kto zlikvidoval sociálny štát. 

2. Keď odchádzal od moci, daňová správa bola v rozvrate a štát prakticky prestal fungovať. Neoliberálny packal, ktorý tu zaviedol oligarchiu. To tento pánko dnes ide mudrovať o vládnutí Smeru? 

3. Je národnou tragédiou, že takéto prízraky sa producírujú v penťáckych médiách a ešte aj dostávajú priestor v televízii - v iných krajinách by už dávno sedeli vo vyšetrovačke. 

4. Ale jednu vec si treba uvedomiť. Ešte aj kovaný neoliberál Mikloš dnes v televízii priznal, že štát dnes musí do ekonomiky liať ďaleko viac peňazí, než tých smiešnych 2,5% až 3%, čo dáva Matovičova vláda. 

5. Nepovedal to náhodou. Dnes aj tí najzadubenejší neoliberáli po celom svete pochopili, že bez štátnych intervencií celá svetová ekonomika kľakne. Jediný, kto to na celej zemeguli nepochopil, je Heger s Matovičom a Sulíkom. 

6. Už aj najväčší kapitalisti v USA idú naliať do americkej ekonomiky rekordných 1,9 bilióna dolárov. A ďalšie 2 bilióny na rozvoj infraštruktúry. Od ľavičiara Roosevelta tam nebol takýto štátny balík. 

7. Ďalší titán neoliberálnej ekonomiky, Veľká Británia, nalieva do ekonomiky 15% minuloročného HDP. Britskí pravičiari! Ešte raz - Matovičova vláda nedáva ani 3%. Oni nechávajú Slovákov pomaly vyschnúť. 

8. Karta sa v celom svete obracia. Už nikto netára o neoliberálnom minimálnom štáte, už to ani Miklošovi nejde cez ústa. Odrazu čítam v globalistickom liberálnom Economiste, ako je treba verejne investovať, odrazu sú opäť v móde keynesiánske poučky. 

9. Treba naštartovať ekonomiku, pomôcť ľuďom s kúpyschopnosťou, sociálne programy, pomoc firmám, veľké štátne investície. To, čo sme my ako sociálni demokrati tvrdili vždy. A tvrdíme to aj naďalej. 

10. Ľavica opäť začína ovládať ekonomické myslenie. Potrebujeme silný štát. Nemôžeme všetko nechať na voľný trh. Nemôžeme sa nechať unášať liberálnou globalizáciou. Živnostníci a robotníci padajú na ústa a korporácie koncentrujú moc. Takto to ďalej nejde. Covid prebudil všetkých. 

11. Odrazu čítam v liberálnych plátkoch, že sa treba opäť zamyslieť nad modernými ľavicovými konceptami, ako je všeobecný základný prijem - písal som o ňom vo všetkých svojich knihách. Skúšali to vo Fínsku, Švédsku, na Aljaške... Van Parijs to rozoberá do najväčších detailov. 

12. Odrazu všetci oprašujú starú ľavicovú tézu, ktorú kedysi obhajovala ešte Rosa Luxemburgová - skrátiť pracovný čas. Pri tých istých platoch. Francúzi ho už dávno skrátili, Švédi to skúšajú, ľavicový Podemos to aktuálne presadil v Španielsku. 

13. Iná šanca ako zabrániť rastúcej nezamestnanosti, ktorá bude rásť či už kvôli Covidu alebo kvôli nastupujúcej digitalizácii (tzv. štvrtá priemyselná revolúcia), neexistuje. Ľuďom musíme pomáhať - iná alternatíva neexistuje! 

14. Opäť sa treba vrátiť k myšlienke národnej sebestačnosti v strategických odvetviach, napríklad v poľnohospodárstve. Písal som o tom v Antiglobalistovi, ponúkal riešenia, o ktorých písali takí slávni ekonómovia ako Dani Rodrik či Walden Bello. A tu furt niekto vyťahoval zaprášené liberálne nezmysly od Hayeka či Friedmana. 

15. Konečne sa ukazuje, že sme ako ľavičiari mali pravdu. Silný štát. Silné odbory. Vyššie mzdy. Pomoc slabším. Redistribúcia. Sociálny dialóg. Viac štátneho a družstevného vlastníctva. Posilniť kúpyschopnosť. Viac sociálneho štátu. Toto je budúcnosť. Národná ľavica.

Ivan Mikloš sa dnes na Markíze ukázal ako prízrak z pekiel. A oznámil koniec neoliberalizmu na Slovensku. Definitívny koniec.

Ako vždy - prišiel dávno po tom, čo neoliberalizmus umrel vo svete. Ale prišiel. A teraz sa už môžete vrátiť späť do pekla, pán Mikloš. Tam, odkiaľ ste prišli. 

Želám vám krásny nedeľný večer, priatelia, dnes oddychujem tak po svojom - čítam, študujem a píšem knihy. Vencerémos



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2924698187768741