Do vnútornej situácie v Bielorusku by sa nemalo Slovensko miešať!

12.08.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Bielorusko je slobodný, suverénny a zvrchovaný štát. Majú svoju vlastnú politickú správu, právny systém, ekonomické a sociálne zákony. V skratke, Bielorusko je fungujúci štát, ktorý si žije svoj život podľa svojich pravidiel, pretože si to tak zvolil. 

Slovensko a ostatní euro-atlantickí partneri by sa nemali do vnútorných záležitostí okolo volieb v Bielorusku miešať. Nie je to naša starosť. To čo však vidíme dnes je opätovné miešanie sa štátov do vnútorných vecí iného zvrchovaného štátu. Vo veľmi podobnom scenári ako vo Venezuele, Ukrajine alebo aj na Slovensku. 

Opäť raz tu máme marginálneho lídra opozície, tentokrát je to Svitlana Cichanovská, ktorá hovorí o porušeniach jej politických práv a v podstate vysiela do sveta signál o tom, že voľby neboli legitímne, že ľudia to "cítia" inak a že vláda by mala odovzdať moc opozícii. Podobnosť s Guaidóm z Venezuely je čisto náhodná. 

Médiá a prevažne západné mocnosti hovoria o porušovaní ľudských práv a nasadeniu polície na protestoch. Vraj je to za hranicou a malo by to zaujímať nás všetkých a medzinárodné spoločenstvo. (Opäť podobnosť čisto náhodná). 

Ak by sme však mali pristupovať k podobným prípadom na základe tejto logiky, tak by sa mala upierať pozornosť medzinárodného spoločenstva napríklad na Saudskú Arábiu alebo Turecko, kde sa závažne porušujú ľudské práva denne a demokracia je už len slovom z kníh politológie, nie niečím čo reálne funguje. Ale na tieto štáty sa paradoxne pozornosť medzinárodného spoločenstva neupiera. Prečo asi? Možno preto, že majú tých "lepších spojencov."

Slovensko by malo k týmto správam pristupovať rezervovane a nemiešať sa do politických vecí v Bielorusku. Podľa volieb a štatistík má bieloruský prezident stále vysokú podporu a výsledky volieb sú preto legitímne. Nám by sa tiež nepáčilo, a ani sa nám nepáči, ak sa snažia iné štáty miešať do našich vnútorných pomerov. 

Jediná reálna situácia, keby by malo aj Slovensko morálne právo vyjadrovať sa k situácii v inom štáte je, ak by politická moc tohto štátu porušovala ZÁKLADNÉ ľudské práva, teda hlavne právo na život alebo ak by tento štát vyvíjal ničivé zbrane, ktoré môžu ohroziť budúcnosť Slovenska, Európy alebo sveta. V prípade Bieloruska však o nič takéto nejde. Dejú sa v ňom veľmi podobné veci, ako v USA (polícia na protestoch), vo Francúzsku (rozháňanie žltých viest) alebo na Slovensku, keď Lipšic ako minister vnútra rozohnával protestujúcich ľudí vodnými delami. 

Dodržiavajme preto medzinárodné právo, princíp suverenity štátov a hlavne by sme mohli pristúpiť aj na to staré známe biblické príslovie - Nečiň ostatným to, čo nechceš aby činili oni tebe.



Zdroj: https://www.facebook.com/generaciamladejlavice/posts/3280434168848528