Po stretnutí prezidentky s ministrom financií je jasné, že plán obnovy je Kolumbovou ženou

28.09.2020 Články, Tlačové správy Články, Tlačové správy

Európska rada ešte v júli 2020 konštatovala, že výnimočný charakter situácie, ktorá vznikla v súvislosti s pandémiou koronavírusu, si vyžaduje výnimočné opatrenia na podporu obnovy celej EÚ. Z prijatého dokumentu jasne vyplýva, že národné vlády vypracujú národné plány podpory obnovy, v ktorých stanovia svoje programy na roky 2021 až 2023. „Chcel by som znovu zopakovať, že dnes hovoríme o unikátnej možnosti Slovenskej republiky čerpať v rokoch 2021 až 2023 sumu v objeme od šesť do osem miliárd eur,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede strany SMER – sociálna demokracia jej predseda R. Fico.

Čerpanie finančných prostriedkov má vychádzať z Plánu obnovy, ktorý majú národné vlády predložiť do 15. októbra tohto roka, Komisia tento plán po dvoch mesiacoch od predloženia zhodnotí a bude skúmať, či je v súlade s odporúčaniami pre jednotlivé krajiny, či je tu podpora rastového potenciálu, tvorby pracovných miest, hospodárskej, sociálnej odolnosti dotknutého členského štátu. „Predpokladom kladného posúdenia je, samozrejme, aj skutočný prínos k zelenej a digitálnej transformácii,“ doplnil R. Fico.

Prezidentka SR Z. Čaputová dnes na tlačovej konferencii spolu s ministrom financií E. Hegerom hovorila bez toho, aby videla akýkoľvek dokumentu. Priznala, že vychádza iba z medializovaných informácií. „Pani prezidentka komentuje len to, čo videla v médiách a vedľa nej stál minister financií. Tá istá pani prezidentka hovorí, že predsa len bola nejaké diskusia, lebo jeden z jej poradcov vraj bol súčasťou prípravy toho materiálu. Tak ako je možné, že pani prezidentka musí vidieť uniknutý materiál z médií a nemá k dispozícii reálny dokument, ktorý pripravila vláda?“ pýtal sa predseda strany Robert Fico.

Pre stranu SMER – SD je mimoriadne dôležité, aby vláda do 15. októbra predložila plán Európskej komisii. Strana trvá na tom preto, lebo v záveroch z júla 2020 je uvedené, že predbežné financovanie vo výške 10% bude vyplatené v roku 2021. Je zjavné, že vláda hovorí o niečom, čo nevie spracovať a navyše hovorí o veciach, ktoré nemajú s plánom obnovy nič spoločné.

Strana SMER – SD pristúpila k tomuto problému veľmi konštruktívne a v súlade s ústavným zákonom o spolupráci NR SR a vlády SR v záležitostiach EÚ predložila 17. septembra návrh Uznesenia NR SR, ako by mal tento Plán obnovy vyzerať. R. Fico na záver vyzval vládu SR, aby do 5. októbra predložila do Národnej rady, čo vlastne ide posielať komisii, aby sme už v roku 2021 mohli čerpať prvých 10%. Navyše, všetky projekty musia byť zazmluvnené do 31. decembra 2020.