POĎAKOVANIE VELITEĽOVI ZA ZÁCHRANU ĽUDSKÝCH ŽIVOTOV

13.12.2019 Články, Facebook Články, Facebook

Veliteľ piatkového zásahu na Mukačevskej ulici, pán Bartoš, bol zodpovedný za všetky správne rozhodnutia, ktoré na mieste zásahu vykonával. Pomohlo to zachrániť veľmi veľa ľudských životov, ktoré hasiči počas zásahu evakuovali z horiacej bytovky. Zároveň som ocenila dvoch hasičov - Tomáša Domena a Kamila Hoška, ktorí pod hrozbou toho, že stratia vlastný život, sa výťahovou šachtou bez istenia šplhali až na ôsme poschodie, aby dávali inštrukcie ľuďom, ktorí boli v bytovke.

Pre všetkých, ktorí zasahovali, či to boli profesionálni hasiči, dobrovoľní hasiči, príslušníci Horskej záchrannej služby, policajti, vojaci, samaritáni a záchranári, máme jednu veľmi milú povinnosť, ktorú sme pre nich pripravili v januári v Bratislave.
Každé rozhodnutie počas tragédie prišlo včas, bolo triezvo praktické, rozumné a najlepšie, ktoré mohli záchranné zložky urobiť. Mrzí ma, ak sa v médiách vyjadrujú a hodnotia veci pseudoodborníci, ktorí stoja za páskou a sú od miesta výbuchu pol kilometra. Pritom presne hodnotia, čo je potrebné urobiť.

Veľmi ma mrzí, že skutočne po tom celom zásahu, ktorý spravili vysoko profesionálne, sedeli na hasičskej stanici a boli smutní z toho, že nie sú naši hrdinovia, ale naopak, že verejnosť ich kritizuje. Pokiaľ to takto pôjde ďalej, tak nebudú svoju prácu vykonávať s takým nadšením a sebamotiváciou, ako ju vykonávajú dnes. Nie je to ich zamestnanie, ale berú to ako životné poslanie.

Po výbuchu plynu na mieste zasahovalo 90 profesionálnych hasičov a 26 dobrovoľných hasičov. Ďalej približne 100 príslušníkov Policajného zboru a okolo 15 príslušníkov Horskej záchrannej služby. Na mieste boli aj zdravotníci, samaritáni a príslušníci Červeného kríža.


Ministerka vnútra SR Denisa Saková


Zdroj: https://www.facebook.com/denisa.sakova/posts/1175940532600990