Pôjde Zuzana Čaputová za mreže na štyri roky a štyri mesiace?

05.04.2022 Články, Facebook Články, Facebook

Mariana Kotlebu dnes Najvyšší súd odsúdil na 6-mesačnú podmienku. Do basy teda nepôjde. V kauze Zuzany Čaputovej to bude ďaleko zložitejšie. 

1. Podľa rozhodnutia súdu Marian Kotleba spáchal trestný čin sympatie k extrémistickému hnutiu tým, že použil symbol 1488. Sympatia, ale nie propagácia. Tak rozhodol súd.

2. Okrem odborníkov a insiderov nikto na Slovensku netuší, že ide o nejaký rasistický symbol, ktorý odkazuje na akýsi obskúrny výrok od dajakého Američana. Zjavne teda nejde o propagáciu. 

3. V prípade Zuzany Čaputovej, ktorá použila banderovský pozdrav Sláva Ukrajine, je však všeobecne známe, že ide o symbol ukrajinských fašistov, a preto nešlo iba o prejav sympatie, ale o zjavnú propagáciu. 

4. Po dnešku je teda zrejmé, že trestné oznámenie, ktoré som na ňu podal, nemôže skončiť inak ako obžalobou a odsúdením - ak dnes za fašistický symbol odsúdili Kotlebu, musia za fašistický symbol odsúdiť aj Čaputovú. 

5. Jasné, Čaputová sa môže vyhovárať, že iba citovala ukrajinského básnika Ševčenka. Ale rovnako na súde argumentoval aj Marian Kotleba - vraj číslo 1488 použil bez akýchkoľvek bočných úmyslov. 

6. Súd rozhodol veľmi prísne. Vraj mohol použiť tisíce iných čísiel. A vybral si zrovna to jedno, ktoré v sebe nesie extrémistickú symboliku. Neplatí ale to isté aj pre Čaputovú? 

7. Aj ona predsa vo svojom príhovore mohla použiť tisíce krásnych Ševčenkových veršov, ale ona si čírou náhodou vybrala práve ten, ktorý odkazuje na symbol, ktorý používajú ukrajinskí neonacisti.  

8. Logicky - ak raz súd odsúdil Kotlebu, bude musieť odsúdiť aj Čaputovú. Jeden aj druhý urobili v princípe to isté - verejne sa prihlásili k symbolike, ktorú používajú aj fašistické hnutia. Kde je rozdiel? 

9. Čaputová je na tom dokonca horšie. Ak prezidentka republiky v celosvetovo vysielanom prejave vysloví symbol, ktorý používali banderovci v čase, keď vraždili desiatky tisíc Poliakov či Židov, tak je to učebnicová propagácia fašizmu. 

10. Tu nejde iba o prejav sympatie k banderovcom. Tu ide aj o propagáciu symbolu, o ktorom každý priemerne vzdelaný človek vie, že patril do výbavy banderovcov. 

11. Prezidentke teda hrozia 4 roky a 4 mesiace. Toľko vymeral prvostupňový súd Kotlebovi za propagáciu - ak platí "padni komu padni", prečo by toľko isto nemala dostať aj Zuzana Čaputová?

12. V base by si mohla doštudovať zločiny banderovcov - všetko to upaľovanie zaživa, sťahovanie kože a hádzanie kojencov o skaly. Nech si naštuduje Volyň aj nájazdy na východné Slovensko. 

13. Možno jej konečne dôjde, že používať pozdravy banderovcov je ťažko cez čiaru. Preboha - však oni vraždili aj na Slovensku. A vrieskali pri tom "Sláva Ukrajine". To jej nevadí? 

14. Ja jej to samozrejme neprajem. Nikomu to neprajem. Ale zákony musia platiť pre všetkých - ak pre Kotlebu, tak aj pre Čaputovú. 

15. Oni si fakt neuvedomujú, že všetko si ich raz môže dobehnúť? Aj cenzúra médií, aj prenasledovanie opozície, aj kriminalizácia svojich kritikov? 

Nie nadarmo sa na Slovensku hovorí - akými zbraňami bojuješ, takými zbraňami zahynieš.



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/523465049150781