Povinné očkovanie proti covid19. Za mňa určite nie - jedine dobrovoľne!

07.08.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Vláda Igora Matoviča chce povinne zaočkovať proti COVID19 ohrozené skupiny obyvateľstva. Viacerí politici už verejne podporili povinné očkovanie.

Dovolím si mať odlišný názor, aj keď nie som epidemiológ. 

- Covid19 je choroba, s ktorou nemáme dlhoročnú skúsenosť ako s inými ochoreniami, ktoré sa povinne očkujú (ako napr. tetanus, záškrt)

- S vakcínou na Covid19 máme ešte menej skúseností ako s chorobou samotnou. Nevieme napr. aká bude imunitná odpoveď na očkovanie, t.z. nevieme ako dlho po zaočkovaní budeme voči Covid19 imúnni. 

- O vedľajších účinkoch očkovania, ktoré je úplne nové a vyvíjané v časovom strese, nevieme takisto skoro nič

- Za takýchto podmienok je podľa mňa dobrovoľnosť očkovania jedinou akceptovateľnou cestou

- Ľuďom, ktorí tvoria rizikovú skupinu a očkovanie sa im vyslovene odporúča, by mali dostať maximum informácií o pozitívach a rizikách spojených s týmto novým očkovaním. Až na základe týchto informácií by sa mali rozhodovať, či sa nechajú zaočkovať alebo nie. 

Vláda Igora Matoviča objednala 3 milióny vakcín pri celkovom počte 5,5 milióna obyvateľov na Slovensku. Vakcíny majú svoju expiračnú lehotu a po jej uplynutí ich môžeme tak akurát zlikvidovať. Viacerí lekári nad tým len krútia hlavami. Čo chce vláda s takým veľkým množstvom vakcín robiť, zatiaľ nevieme. Čo však vieme s určitosťou je, že to bude obrovský biznis!



Zdroj: https://www.facebook.com/Kamenicky/photos/a.2322450677790362/3186014411433980/