Pred SMERom stojí reálny cieľ, vyhrať najbližšie parlamentné voľby!

18.11.2021 Články Články

Dnes, 17. novembra sa na Bratislavskom hrade konal Pracovný snem strany SMER – sociálna demokracia, kde predseda strany Robert Fico vystúpil s príhovorom k vyše 200 delegátom. Vo svojom prejave vyzdvihol úlohu sociálnej demokracie, pričom jej povinnosťou je podľa jeho slov klásť si najvyššie ciele. „Dnes sa nebudem vracať do minulosti, všetci vieme, čím sme si prešli. Na predstaviteľov SMERu, jeho členov a sympatizantov sa plne vzťahuje staré známe – čo nás nezabilo, to nás posilnilo. Vážim si každého jedného, kto nepodľahol falošným rečiam a klamstvám a zotrval pri našej politickej strane, ktorá je najúspešnejším politickým projektom v celej modernej histórii Slovenska. Obdobie, kedy sme zaplatili politickú daň za naše chyby je za nami. Chcem, aby sme nadviazali na úspechy a pokračovali v trende nastolenom po našom minuloročnom júlovom sneme a urobili maximum pre víťazstvo v nasledujúcich parlamentných voľbách. Toto verejne nevyhlasujem ako zbožné želanie, ale ako reálny cieľ,“ uviedol R. Fico.

V príhovore vyjadril ľútosť nad tým, že počas 22 rokov pôsobenia strany mnohí blízki stranícki priatelia navždy odišli. Keďže dnešné rokovanie prebiehalo v areáli nádherne zrekonštruovaného Bratislavského hradu, ktorý je pýchou a dominantou Slovenska, R. Fico symbolicky spomenul aspoň jedného z bývalých kolegov Pavla Pašku, predsedu Národnej rady SR (NR SR), ktorý sa celou svojou váhou zasadil a zrealizoval rekonštrukciu Bratislavského hradu, pred ktorým sa dnes fotia na bilboardy aj najväčší politickí oponenti strany SMER – SD. "Paľo, Ľubo Petrák a ďalší by sa dnes určite tešili z pokroku, ktorý SMER za posledný rok dosiahol. Všetkým česť ich pamiatke!", uviedol R. Fico.

"Aby SMER - SD najbližšie parlamentné voľby mohol vyhrať, najskôr ich musíme mať. Boli situácie, kedy vládna garnitúra stratila väčšinu v parlamente a neschopnosť vládnuť a ako prirodzený dôsledok prišli  predčasné parlamentné voľby. Bolo tomu tak napríklad v roku 1994, 2006, či 2012. Je správne, ak politická reprezentácia má k dispozícii inštitút predčasných volieb ako nástroj na riešenie politických kríz. 

Od predčasných volieb sme neboli ďaleko ani v roku 2018, po hrubom politickom zneužití vraždy novinára a jeho priateľky na falošné útoky proti SMERu - SD. Dnes to však už nikoho nezaujíma.  Časy sa ale menia. SMER – SD veľmi správne zareagoval na neschopnosť súčasnej vlády mimoriadne úspešnou 600 tisícovou petičnou akciou na vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách. V referende bola postavená otázka, na základe ktorej sa konali už dve referendá o voľbách a nikto ich nespochybňoval.  To by ale hlavou štátu nesmela byť pani Čaputová. Neznámy človek, ktorého si podobne ako Andreja Kisku vybrali liberálne kruhy bohato podporované zo zahraničia s jediným cieľom – za každú cenu držať Matovičovu vládu a nedovoliť návrat strany SMER - SD. Prezidentka sa však v rozpore s doterajšími ústavnými tradíciami obrátila na Ústavný súd a podala návrh, ktorý bol od samého začiatku až po samý koniec plný odmietania referenda o predčasných voľbách. Tým zmarila referendum a zobrala ľuďom ústavné právo najdemokratickejšie v referende rozhodnúť o nových voľbách a novej vláde. Musela tak urobiť, lebo jej to prikázali jej donori a tútori. Odvahu ani schopnosť odmietnuť tento príkaz nemala a ani nemá." priblížil ďalej vo svojom prejave R. Fico.

Prezidentka Z. Čaputová dosiahla absurdný právny stav. Predčasné voľby nevieme dosiahnuť ani prijatím ústavného zákona, ani referendom. V praxi to znamená, že pokiaľ vládna koalícia nepristúpi k novelizácii Ústavy a nezakotví do nej priamo možnosť skrátiť volebné obdobie NR SR ústavným zákonom alebo referendom, vládna koalícia a jej vláda má zaručené plné štyri roky pri moci. Toto je predstava o slobode  a demokracii prezidentky Z. Čaputovej. 

Predstavu o slobode a demokracii má však aj súčasná vládna koalícia, pretože odkazuje, že žiadnu novelizáciu Ústavy SR v duchu rozhodnutia Ústavného súdu SR o referendovej otázke nechystá.  „Čo to je za precedens? Uvedomujú si vôbec páni vo vládnej koalícii, dámy sa im postupne povytrácali, čo robia? Celá krajina je v chaose a kríze, ľudia zbytočne zomierajú na Covid, valí sa na nás vlna zdražovania, vláda v podstate nefunguje a oni sa tvária, že sú nevymeniteľní a nenahraditeľní až do roku 2024! Čo keď ani nová vláda, ktorá príde po voľbách, nezmení ústavu a poistí si štyri roky pri moci bez hrozby predčasných volieb? Čo má toto preboha spoločné s demokraciou? SMER ponúkol riešenie a predložil prezidentke na konzultáciu dve otázky do ďalšieho referenda. Jednu, či ľudia súhlasia so zmenou ústavy, aby bolo, možné skrátiť volebné obdobie národnej rady ústavným zákonom alebo referendom. Pretože vládna koalícia takúto ústavnú zmenu odmieta. Pripomínam, že platný výsledok referenda by v tomto prípade bol automaticky súčasťou ústavy a nebolo by už treba prijímať žiadnu legislatívu. Druhá otázka  sa už potom priamo týkala želania ľudí konať predčasné voľby. Všetci vieme, ako prezidentka reagovala – opäť dostala pokyn a vymyslela si nejaké právne kľučky, aby ďalšie referendum mohla zmariť. Ak nechce mať pani prezidentka dve otázky na jednom petičnom hárku, tak budem mať každú otázku na osobitnej petícii a problém pani prezidentky je vyriešený za sekundu,“ povedal R. Fico. Dodal, že je smutné, ako prezidentka slúži cudzím záujmom, ako sa stala súčasťou vládnej koalície, ako podpisuje protiústavné zákony, naposledy ten o segregácii ľudí. 

V blízkej budúcnosti sa budeme musieť vysporiadať nielen z precedensom neskrátiteľného volebného obdobia. Súčasná vláda nám nastavuje latku, o akej nesnívali vlády ani v deväťdesiatych rokoch. SMER - SD touto cestou nikdy nepôjde a zaväzuje sa napraviť všetky defekty demokracie a právneho štátu napáchané súčasnou garnitúrou. Taktiež odmieta nominácie politických kreatúr. Ministerkou spravodlivosti nemôže byť majiteľka firmy, ktorá okráda majiteľov bytov v Moste pri Bratislave, človek, ktorého aj Matovič podozrieva z podvodu pri prenájme budovy Ministerstva spravodlivosti SR. Ministrom vnútra nemôže byť človek, ktorého priamo usvedčujú zo stotisícového úplatku, ktorý ako riaditeľ VOS zneužíval svoje právomoci, ktorý stojí za prerušením policajného zásahu proti trom udavačom, ktorý je za trestnoprávnou perzekúciou opozície. Špeciálnym prokurátorom nemôže byť Daniel Lipšic, pri ktorom nie je čas ani priestor vypočítavať jeho bezcharakternosť a prešľapy.  „Odmietame rodinkárstvo. Ak by sme si zobrali príklad zo strany SME – rodina, budúci poslanecký klub SMERu by bol spolkom bratov, sestier, manželiek a detí. Odmietame ignorovať šialené kauzy. V Pezinku na úrade práce, v rezorte ministra Krajniaka  ukradnú cez schránkové firmy 24 mil. eur a nič sa nedeje. Cez malú trnavskú firmu preukázateľne napojenú na Matoviča a Sulíka sa nakúpia testy za milióny, nikto to nerieši. Odmietame hrubý konflikt záujmov. Brat ministerky Kolíkovej robí miliónové obraty s RTVS a je ticho. Minister Sulík vybavil výlet svojej dcéry za štátne a na štátnom lietadle do Dubaja, ako aj podozrivé zmluvy s právnickou kanceláriou, kde jeho dcéra pracovala jednou tlačovou konferenciou, a nikto sa už na nič nepýta.  Odmietame politické nominácie bez výberových konaní,“ vymenoval R. Fico.

Bez ohľadu na to, kedy budú ďalšie parlamentné voľby, je povinnosťou ľavice zrozumiteľne a presvedčivo formulovať svoje postoje a východiská. SMER – sociálna demokracia je štandardná sociálno-demokratická strana zakotvená v socialistických medzinárodných štruktúrach. Nebude dnes bláznov a polobláznov, ktorí stranu zo zúfalstva obviňujú zo všetkého možného, presviedčať, že vo svojich obvineniach jednoducho klamú a vymýšľajú si.

SMER, ako strana s 12 ročnou vládnou skúsenosťou si plne uvedomuje význam nášho členstva v Európskej únii, čo ale nemôže znamenať, že úplne odignorujeme domáce národné slovenské priority. Potvrdzujeme to tým, že postupne začíname používať prívlastok slovenská sociálna demokracia. Nejde o zmenu názvu strany, ale len o zdôraznenie, že v sociálno-demokratických témach mienime klásť dôraz na reálne potreby Sloveniek, Slovákov a ďalších spoluobčanov. Podstatný je fungujúci sociálny štát, silný sociálny dialóg, partnerstvo s prirodzenými sociálnymi partnermi, ako sú odborári, seniori, protifašistickí bojovníci, ale tiež účinný boj s pandémiou a so zdražovaním, kvalitný Zákonník práce, rast miezd, dôchodkov, prístup k zdravotnej starostlivosti. Dôležitou súčasťou programu strany musí byť bezpodmienečný návrat k osvedčeným ľavicovým projektom, ako sú napríklad obedy zadarmo, dokonca rozšírené na stredoškolákov, vlaky zadarmo, či vyplatenie plnohodnotných 13. dôchodkov. Až potom môžu prísť na rad témy, ktoré sú v bohatých západných krajinách dôležité pre socialistov. 

„Zhrniem to takto, Slovensko dosiahlo pri vládnutí SMERu veľa. Stále však nemáme dostatočne vysoké mzdy a penzie, stále máme veľké rezervy v starostlivosti o chorých a bezvládnych, stále nevieme poskytnúť dostatok dostupného bývania, stále krívame vo verejných službách, nemáme istotu, či vo vzdelávaní ideme dobrou cestou a či naše deti budú múdrejšie a lepšie pripravené na život ako my. Toto musí byť obsah našej sociálno-demokratickej, ľavicovej  politiky. To je doživotná misia pre ľavicu. Bodka. Jasné ako facka. A z tejto cesty nemôžeme zísť, ak sa chceme oprávnene nazývať slovenská sociálna demokracia,“ tvrdí R. Fico.

Slovenská sociálna demokracia, to sú aj národné záujmy. Symbolom postoja ľavicovej strany k národným záujmom, vrátenie najväčšej vodnej elektrárne na Slovensku Gabčíkovo do rúk štátu, zakotvenie ústavného zákazu vývozu pitnej vody z územia SR alebo terajší návrh zákona z našej dielne obmedzujúci možnosti nadobúdania poľnohospodárskych a lesných pozemkov cudzincami a cudzími štátmi. Naším národným záujmom musia byť aj dobré priateľské a vzájomne výhodné vzťahy s nečlenskými krajinami EÚ a NATO. SMER – SD jednoznačne odmieta všetky pokusy robiť z Ruskej federácie nepriateľa. To je slepá a nebezpečná politika. 

Ak má strana legitímnu ambíciu vyhrať nasledujúce parlamentné voľby, je nutné mať aj ambíciu spolupracovať na vládnej úrovni s inými stranami. SMER – SD nikdy nekomentoval prieskumy verejnej mienky a nikdy nikoho nevylučoval pred parlamentnými voľbami zo spolupráce. Nemá to význam. Naviac, vždy sú obrovské rozdiely v siláckych vyjadreniach pred voľbami a reálnymi politickými rozhodnutiami pri zostavovaní vládnych koalícií. Bez ohľadu na motiváciu 11 poslancov, ktorí opustili poslanecký klub SMERu a založili vlastnú stranu platí, že najprirodzenejšou spoluprácou je spolupráca SMERu a Hlasu. Rozumné nastavenie spoločných predvolebných aktivít by mohlo viesť k získaniu spoločného dominantného volebného výsledku. Išlo by o najlepšiu alternatívu pre Slovensko, ktorá by bola garanciou stabilného demokratického vládnutia. „Ak na jednej strane tvrdíme, že súčasné vládnutie je neudržateľné, nedemokratické a chaotické, máme k voličom povinnosť, a to  ponúkať životaschopné alternatívy. My v SMERe rešpektujeme politickú stratégiu iných strán, aj to, že vedenie Hlasu odmieta podporovať a zúčastňovať sa na verejných  protestoch, aké sme zorganizovali  v Košiciach, Rimavskej Sobote a dnes v Bratislave. Na druhej strane veríme, že politická taktika vedenia iných strán nebráni ich voličom verejne vyjadriť svoj nesúhlas so súčasnou vládou a preto aj dnes bude na našom podujatí vítaný každý jeden sympatizant Hlasu, či SNS alebo socialistov, alebo ak sa poslanec Taraba nenahnevá, Tarabovcov,“ povedal ďalej v príhovore Robert Fico. 

Verejné stretnutia, protesty, pokojné, kultúrne, demokratické, aké prebehli v Košiciach a Rimavskej Sobote, sa musia stať prirodzenou súčasťou opozičnej práce. Aj keď je základom opozičnej aktivity celkom prirodzene vystupovanie vedenia strany a poslaneckého klubu, tlačové konferencie, návrhy zákonov, podania na Ústavný súd SR, aktivity okresných štruktúr, treba pridať do tohto opozičného inštrumentária aj verejné mítingy. 

Hoci sa ľudí v týchto dňoch snaží vládna koalícia opiť rožkom cez úpravy daní a odvodov po roku 2023, politické skúsenosti velia úplne jasne, v čom sú priority na najbližšie týždne a mesiace. Vládna koalícia nie je dohodnutá na ničom. Kolíkovej súdna mapa je roztrhaná na kusy, nemajú dohodu na zmenách v školstve, zdravotníctve, v dôchodkovom systéme. Aby tých nášľapných mín nebolo málo, tak si ešte pridávajú sny uznaného daňového podvodníka a zlodeja vysokoškolského titulu Matoviča o daňovo – odvodových zmenách. Robert Fico v príhovore jasne uviedol dve základné aktuálne výzvy, ktoré vláda totálne odignorovala. „Tou prvou je samozrejme pandémia Covidu. Výsledkom neschopnosti Matoviča, Hegera a ich kolegov je jeden z najvyšších počtov obetí Covidu na počet obyvateľov na svete, zvyšujúce sa napätie v spoločnosti a represívna reakcia vlády v podobe prijímania ďalších a ďalších obmedzovaní základných práv ľudí. Po roku a pol tejto vlády nemôžeme akceptovať náreky, že zdravotníci musia vyberať, koho z chorých dajú na pľúcnu ventiláciu, alebo že lekári a zdravotné sestry odchádzajú. Vláda má peňazí nadostač a zvyšovanie deficitu a verejného dlhu by jej nikto nevyčítal, keby peniaze použili na stabilizáciu zdravotníckeho personálu a nákup potrebnej zdravotnej techniky. Namiesto toho miliardu eur bohapusto rozhádzali a rozkradli pri celoplošnom testovaní, ktoré na konci dňa viedlo k obrovskému nárastu infikovaných a mŕtvych, predovšetkým v januári a februári tohto roku, keď v zime nahnali chorých so zdravými do radov na testovanie. A ďalšie obrovské milióny išli na očkovaciu lotériu a očkovaciu propagandu do médií, ktoré takto podplácali, aby nerobili vláde negatívnu reklamu. Čo sa im aj podarilo, lebo médiá slúžia tejto vláde na jednotku.“ 

V prejave R. Fico ďalej pokračoval zopakovaním zásad, ktorými by sa SMER – SD v boji proti pandémii riadili v prípade účasti vo vláde: „Prijali by sme holú pravdu, že vakcíny neboli konštruované tak, aby bránili šíreniu Covidu. Ani očkovanie, ani celoplošné testovanie nie sú cestou von z pandémie. Sú len súčasťou celého systému protipandemických opatrení. Očkovanie by bolo plne na dobrovoľnej báze a rozhodnutie nepodstúpiť očkovanie by neviedlo k žiadnym právnym, sociálnym alebo spoločenským negatívnym dôsledkom. O očkovaní by sa viedla racionálna diskusia pri rešpektovaní opačného názoru a uverejňovaní overených informácií o výhodách a nevýhodách očkovania. Zakázali by sme prijímanie akýchkoľvek segregačných právnych predpisov rozdeľujúcich občanov na prvotriednych zaočkovaných a druhotriednych nezaočkovaných. Potrebné opatrenia a obmedzenia by sme upravovali ústavným spôsobom, aby neboli pochybnosti o platnosti prijatých právnych predpisov. Zaočkovaný, testovaný a ten, kto Covid prekonal, by mali rovnaké právne postavenie.  Znerovnoprávňovanie týchto kategórií vedie k nezmyselným rozhodnutiam. Štát, ak požaduje od občanov testovanie na príchod do práce, do školy, či na iné dôležité činnosti, musí náklady testovania hradiť. Ak štát obmedzí podnikateľské subjekty v činnosti, musí im poskytnúť efektívne kompenzačné schémy. Za najvýznamnejší by sme považovali proces liečby pozitívne testovaného pacienta. Pozitívne testovaný by okamžite po teste obdržal bezplatne nevyhnutné lieky a podporné liečivá spolu s lekársky overeným protokolom postupu a prístupom k potrebným telefonickým konzultáciám s ambulantnými lekármi. Takto by sa výrazne znižovala miera hospitalizácie a zaťaženia zdravotníkov a techniky. Namiesto nezmyselných a drahých propagandistických akcií by sa zdroje účelne použili na stabilizáciu zdravotníckeho personálu a technické dovybavenie nemocníc.“

Pokračoval, druhou výzvou, a tou je obrovské zdražovanie. Vláda žije vo svojom vnútornom svete vzájomných konfliktov, intríg a presadzovania straníckych záujmov a vôbec nevidí vlnu zdražovania, ktorá začala a ktorá bude výrazne pokračovať aj v priebehu budúceho roku. Je to až neuveriteľné, no vládni predstavitelia sú natoľko neschopní a nevzdelaní, že nepredložili na elimináciu dopadov zvyšovania cien energií a ďalších tovarov žiadne riešenie. Jednoducho to nechali na ľuďoch. Opäť sa potvrdzuje, že keď je na Slovensku pri moci ľavica, ceny energií buď klesajú, alebo sú stabilné. Akonáhle sa k moci dostane pravica, ceny letia hore. 

SMER - SD rešpektuje, že vláda nemôže ovplyvniť vývoj cien na svetových trhoch. Ale má dostatok zdrojov, aby pripravila programy na zmierňovanie dôsledkov zdražovania. Je nepochopiteľné, prečo doteraz vláda nepresadila zníženie niektorých z položiek tvoriacich cenu elektriny, napríklad TPS, prečo nemá pripravený návrh na plynové vratky, prečo neuvažuje o dočasnom znížení DPH na niektoré tovary. Aj na takéto programy má vláda dostatok zdrojov, ak sa pozrieme ako dramaticky navýšila deficit verejných financií a ako nám rastie verejný dlh. Vláda dosiahla svetový rekord. Na jednej strane rozvrátila verejné financie, rádovo má na výdavky o miliardy eur viac ako predošlé vlády, ale výsledkom je, že v nemocniciach nemajú pľúcne ventilácie, že ľudia budú kupovať drahý chlieb a vypínať radiátory, aby zvládli neúmerné zdražovanie. A že niektoré firmy budú musieť bez pomoci štátu pozatvárať svoju výrobu. 

„Nikdy som si nemyslel, že v našej sociálno-demokratickej agende bude mať také významné miesto agenda právneho štátu a ľudských práv. O defektoch demokracie sme už hovorili. To, čo Matovič a jeho sluhovia, Lipšic a jemu podobní napáchali na základných atribútoch právneho štátu, budeme naprávať dlhé roky. Som veľmi rád, že SMER túto tému otvoril a pracuje s ňou. A vidíme celý rad rozhodnutí generálnej prokuratúry, Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, či Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktoré nám dávajú za pravdu. Ešte raz zdôrazňujem, všetky podozrenia treba prešetriť, ak je to potrebné, treba využiť aj inštitút väzby, ale odmietam, aby z väzby ľudia ako Lipšic a spol. robili klasický mučiaci nástroj, aby tlačili udavačov do krivých obvinení,“ uviedol predseda strany.

Totalitný príbeh Matoviča a spol. je jednoduchý. Aby prekryli svoju neschopnosť vládnuť, spustili nevídanú kriminalizáciu opozície, ktorá sa po voľbách otočí proti nim. Je preukázané, že existuje politicky angažovaná skupina vyšetrovateľov NAKA, prokurátorov špeciálnej prokuratúry a žiaľ, aj niektorých sudcov. Sú to ľudia, ktorí nemajú problém bez dôkazov vykopnúť dvere, zadržať, obviniť a vziať do väzby človeka spájaného s opozíciou len preto, aby sa vláda mohla chváliť bojom s mafiou a korupciou. „Podľa súčasnej vlády sme mali ukradnúť ročne 3 miliardy eur. Zatiaľ vidíme obvinenia len z úplatkov v podobe nejakého darovaného televízora, či telefónov. Aj preto táto politicky angažovaná úderka siaha po udavačoch, pracuje s nimi, pripravuje ich na výpovede a keď je to potrebné, tak si celú trestnú činnosť aj vymyslia, ako to bolo v prípade obvinenia štyroch vyšetrovateľov NAKA. Nemajú problém prerušiť policajný zásah proti udavačom, nemajú problém dávať udavačom štátne zákazky cez Slovenskú poštu, o akých sa poctivým podnikateľom ani nesníva. Verte mi, keby sme sa proti týmto totalitným manierom a praktikám, ktoré by si ani ŠTB nedovolila, nepostavili, dovolili by si ešte viac. Dať pod zámienkou pytliactva sledovať, odpočúvať a nahrávať opozičného politika a po zistení, že na nahrávkach nie je nič trestnoprávne, dať nahrávky médiám, aby súkromné rozhovory  použili na diskreditáciu SMERU a mojej osoby, to už nepotrebuje ani ďalší komentár. Aktéri tohto protiprávneho útoku ani netaja svoje sklamanie. Sorosov denník SME to napísal presne: Zámer poškodiť SMER a Fica jednoducho nevyšiel. Ale aj tu platí. Čo nás nezabije, to nás posilní,“ potvrdil R. Fico. 

SMER - SD jeho predstavitelia a bývalí nominanti budú naďalej konfrontovaní nielen s neodôvodnenou kriminalizáciou, ale aj s dvojakým kilometrom v médiách. Médiá veľmi ťažko znášajú totálne fiasko súčasnej vlády, lebo ho považujú aj za svoje, tak ako si za svoje privlastňovali výsledky parlamentných volieb v roku 2020. „Ale my sme stále tu, priatelia a ideme vyhrať ďalšie voľby, nech v redakciách popukajú od zlosti! Nemá žiadny význam používať právne prostriedky ochrany pred médiami, lebo nefungujú. Dáte žalobu na ochranu osobnosti a možno sa po niekoľkých rokoch za ťažké peniaze dostanete k nejakému maličkému ospravedlneniu za popísané alebo zverejnené obludnosti a klamstvá. Poďme o tomto dvojakom mediálnom kilometri hovoriť a označovať jeho aktérov. Len tak pre zábavu spomeniem ostatnú nedeľu, reláciu O 5 min 12, RTVS, účastník diskusie Sulík. Koľkokrát sa ho spýtal moderátor na kauzu ranču v Austrálii a výlet jeho dcéry za štátne a na štátnom lietadle do Dubaja a čudné zmluvy s právnickou firmou, kde jeho dcéra pracovala? Nula, ani raz je odpoveď. Predstavte si, že na jeho mieste by som sedel ja a kúpil by som si ranč v Austrálii a zobral do štátneho lietadla svoje dieťa na výlet. To by bol cirkus!“ povedal ďalej v príhovore Robert Fico.

SMER – SD je sebavedomá, skúsená, stabilná a demokraticky rozmýšľajúca strana s najvyššími ambíciami, ktorá v priamom prenose sleduje rozvrat sociálneho a právneho štátu a demokracie na Slovensku. „Pred niekoľkými rokmi by som povedal, že v roku 2021 bude našim politickým súperom a oponentom niekto, kto vedľa nás politicky a hodnotovo v opozícii vyrástol za 12 rokov nášho vládnutia. A takúto zmenu by som akceptoval. My ale vidíme svorku nenažraných a medzi sebou bojujúcich psov, často nevzdelaných ľudí, ktorí ešte aj vysokoškolské tituly pokradli. Vidíme ľudí, ktorí vyhlásili, z dôvodu svojej neschopnosti bojovať s pandémiou, vojnu vlastnému národu. Ľudí, ktorí porušujú základné pravidlá demokracie a vracajú Slovensko pred rok 1989, ľudí schopných zneužívať trestné právo na boj s opozíciou, ľudí, ktorí sa vykašľali na národ pri zdražovaní, ľudí, ktorí idú rušiť nemocnice, súdy, berú vysokým školám akademické slobody, ľudí, ktorí sa za rok a pol dostali k viac ako 90 – percentnej nedôveryhodnosti, jednoducho ľudí, ktorí si nezaslúžia mať moc. Lebo oni nechápu, že moc má byť v demokracii sluha a nie pán,“ uzavrel prejav Robert Fico.




Zdroj: https://www.facebook.com/robertficosk/posts/444080263742946