Prepáčte, ale robert fico mal pravdu. Toto je asi naozaj najväčšia prednosť slovákov...

07.08.2020 Články, Facebook Články, Facebook

„Najväčšiu prednosť Slovenska považujem to, že a to podľa mňa si môžu predovšetkým politici blahoželať, je mierna povaha ľudí, ktorí žijú na Slovensku z hľadiska sociálnej výdrže. Teraz hovorím o sociálnej výdrži, nehovorím o iných politických názoroch alebo hneve, ktorý môže prísť kvôli nejakej kauze alebo kauzám. Mne nechceli veriť kolegovia premiéri a premiérky, keď som chodil na európsku radu, že na Slovensku je bežný dôchodok 280 eur, nechceli mi veriť, že vo firme človek zarába 450 eur – povedali, že to nie je možné z takého niečoho vyžiť. ... keby takáto situácia padla napr. Španielom, že majú žiť z 300 alebo 400 eur tak asi zapália krajinu, ale naši ľudia žijú a idú ďalej, toto je naša prednosť, a preto aj ak prídu ťažké časy tak podstatne jednoduchšie prežijú tieto časy krajiny, ako je Slovensko.“ – Robert Fico

Mimochodom ide o citát, ktorý pochádza z roku 2012, kedy ho v rozhovore pre TASR povedal ako čerstvý premiér. To samozrejme nezabránilo neprajníkom ho vytiahnuť v 2017/18 a považovať to za dôkaz, že Robertovi Ficovi na Slovákoch nezáleží. 

Prečo to spomínam... V RTVS (viď obrázok) spravili porovnanie štátnej pomoci na občana počas „koronakrízy“ a Slovensko skončilo najhoršie z okolitých štátov. 

1. Napriek veľkohubým sľubom I. Matoviča, že budú podporovať zamestnávateľov miliardou mesačne, pomohli doteraz čiastkou 500 miliónov. To jest namiesto 5 miliárd dostali zamestnávatelia doteraz len 500 miliónov, čo spôsobilo prepúšťanie. Zatiaľ sa bavíme o desaťtisícoch, no v septembri sa budeme hýbať už v státisícoch. A to kvôli ničomu inému, než neschopnosti, ale hlavne neochoty tejto vlády.

2. Pomoc s nájomným prišla s 2 mesačným omeškaním a namiesto očakávaných 100 000 žiadostí prišlo menej než 5000. Prečo? Komplikovaná byrokracia; o pomoc žiada prenajímateľ a nie nájomca; nemalá časť podnikov medzi časom zavrela/skrachovala.

3. Pôdohospodárom bez hanby počas krízy dokonca späťnásobili nájomné.

4. Našim starým rodičom vypitvali 13. dôchodky a obrali ich tak tento rok o 200 miliónov eur.

5. Podľa najnovšieho prieskumu si od septembra nebude môcť dovoliť študovať na vysokej škole kvôli strate príjmu/zamestnania takmer štvrtina študentov.

6. Na summite nás stál Igor doslova miliardu eur. Nevyjednal nič a svetu ostal na smiech za jeho štýl komunikácie na sociálnych sieťach ako aj jeho diplomovú prácu.

7. Keď sme pri diplomových prácach, ešte raz sa vás pýtam Za slušné Slovensko, kde ste? Predseda parlamentu, minister školstva a dokonca aj samotný premiér sú plagiátori, ale vás zrazu vôbec nepočuť. Je vám už ukradnuté, aký príklad dávajú politici našim študentom? Aké renomé máme vďaka ich morálnym zlyhaniam v zahraničí?

Napriek tomu boli naši občania počas koronakrízy disciplinovaní, rúška používali možno najviac na celom svete a dodržiavali často aj absurdné nariadenia vlády I. Matoviča. Skrátka aj dnes Slováci žijú a idú ďalej akoby sa nič nedialo. Nebúria sa, nezapaľujú krajinu a Matovič sa naďalej teší nemalej podpore, preto áno, myslím si, že Robert Fico mal pravdu a Igor Matovič si naozaj môže blahoželať, že tomu tak je.




Zdroj: https://www.facebook.com/kalinakerik/posts/664723490783722