Prezidentka Z. Čaputová sa vyhrážala Globsecu

07.10.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Vraj je to "vec princípu a hodnôt". A tak Huawei stiahli. 

1. Ja len, že Čínska ľudová republika nikoho vojensky nenapadla, máme s ňou ako Slovensko korektné vzťahy a Číňania Slovákom nijako neubližujú. Ale pani prezidentka až tak nenávidí Čínu, že by kvôli reklame na čínsku firmu, ktorej mobily používa kopu Slovákov, zrušila účasť na konferencii. 

2. Viete, čo je na tom najlepšie? Kvôli Číne, ktorá s nikým nevedie vojnu,  by pani prezidentka nešla na Globsec. Ale účasť tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Çavuşoğlua na tom istom Globsecu jej neprekáža. 

3. Len pripomínam, že Turecko sa angažuje v krvavej vojne Azerbajdžanu proti nášmu bratskému arménskemu národu. Umierajú nevinní ľudia. Aj kvôli Turecku. Ale to prezidentke Čaputovej nevadí. Jej vadí Huawei. 

4. Prezidentke Čaputovej nevadí, že svojou účasťou na Globsecu legitimizuje agresívne správanie Turecka voči Grécku či Cypru, našim partnerom v EÚ. Nevadí jej, že tým legitimizuje to, ako Turecko terorizuje kurdský národ. Nič z tohto jej nevadí. Ale mobil od Huaweiu je ten najťažší zločin proti ľudskosti. 

5. Včera sme v Smere vyzvali prezidentku Slovenskej republiky, aby odmietla svoju účasť na Globsecu. Ak raz platí, že verejné podujatia nad 50 ľudí sú zakázané, pôsobí od najvyšších ústavných činiteľov mimoriadne pokrytecky, ak svojou účasťou poctia podujatie, kde je 950 ľudí. 

6. Pani prezidentka sa už nebude môcť postaviť pred národ a žiadať od ľudí obetu kvôli covidu. Svojou účasťou na takomto rizikovom podujatí sa ľuďom vysmeje do očí. 

7. A čo je kľúčové - ona nemôže argumentovať, že na Globsec ide preto, lebo je to prestížne podujatie a tam nesmie chýbať kvôli reprezentácii Slovenska. Ona sama predsa odkázala, že by kvôli nejakej reklamôčke na Huawei na Globsec neprišla. 

8. Čiže zjavne existujú dôvody, pre ktoré sa dá účasť prezidentky zrušiť. Je veľmi smutné, že dôvodom pre prezidentku nie je verejné zdravie jej spoluobčanov, ani signál Slovensku, že situácia s covidom je taká vážna, že militaristické konferencie musia ísť bokom. Nie, toto nie je dôvod. 

9. Dokonca nie je dôvod ani to, že na Globsecu vystúpi popredný predstaviteľ Turecka, ktoré pomáha vraždiť Arménov a ohrozuje Grékov. Nie, toto nie je dôvod. 

10. Jediné, na čom pani prezidentke záleží, je aktuálna americká agresívna kampaň proti Čínskej ľudovej republike. Verejné zdravie nie je "vecou princípu a hodnôt". Mier v Arménsku nie je "vecou princípu a hodnôt". Len nenávisť voči Číne je pre prezidentku "vecou princípu a hodnôt". Toto je mimoriadne smutné svedectvo o stave morálky v Prezidentskom paláci. 

Ešte stále je čas, pani prezidentka. Zrušte svoju účasť na Globsecu, ak si chcete zachovať morálnu integritu. Ak tam pôjdete, už nikdy viac nikto nebude brať vážne vaše výzvy k zodpovednosti ani výzvy k mieru. 

Možno vám to uniká, ale toto je kľúčová chvíľa vo vašej politickej kariére - byť či nebyť? Byť morálna alebo nebyť? To je otázka.



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2759564054282156