SMER - SD 12 rokov vedel garantovať stabilitu cien energií!

20.08.2021 Články, Facebook Články, Facebook

Jednou z tém dnešnej tlačovej besedy predstaviteľov strany SMER – sociálna demokracia bola už avizovaná výzva vláde, aby reagovala na prudký nárast cien energií a na memorandum medzi USA a Nemeckom ohľadom Nord Streamu, čo by znamenalo obrovskú stratu príjmov pre Slovensko. Reakcia vlády bola však podľa Roberta Fica ničotná. 

Vývoj cien elektriny na svetových trhoch je tak dramatický, že dnes sa približuje hodnota jednej MWh k 100 eurám. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví oznámil, že bude vypočítavať cenu elektriny pre domácnosti v roku 2022 z priemernej ceny, ktorá je dnes na úrovni 62 eur, čo je viac ako o 15 eur v porovnaní s predchádzajúcim rokom. 

Vývoj cien plynu je rovnaký. Cena plynu stúpla na burze o 100%, dá sa preto očakávať aj prudký nárast ceny plynu pre domácnosti a malé podniky. 

Už dnes vieme, že cena elektriny a plynu pôjdu od 1. januára 2022 drasticky nahor a vláda SR nerobí nič. A to aj napriek tomu, že cena elektriny a plynu na svetových trhoch tvorí iba 40% z celkovej (konečnej) sumy energií. Zvyšných 60% tvoria položky, ktoré vie vláda spolu s úradom kontrolovať a regulovať. „Nám nezostáva nič iné, pretože 12 rokov sme s tým robili, v pondelok (23. augusta) podávame návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze národnej rady, pretože chceme, aby národná rada uznesením uložila vláde SR povinnosť zastaviť brutálne zdražovanie, ktoré hrozí od 1. januára 2022,“ uviedol na záver Robert Fico.



Zdroj: https://www.facebook.com/robertficosk/posts/1756420524541962