Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky

05.11.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky,

v mene Klubu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za politickú stranu SMER – sociálna demokracia si dovoľujem vyjadriť vážne znepokojenie nad hrubým porušovaním ústavného rámca, ktorý reguluje krízové situácie. 

Podľa čl. 5 ods. 4 ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu č. 227/2002 Z. z. môže výkon mimoriadnej služby profesionálnym vojakom v čase núdzového stavu nariadiť len prezident Slovenskej republiky, a to na návrh vlády Slovenskej republiky.

Núdzový stav vyhlásila vláda Slovenskej republiky 30. septembra 2020.  Dňa 9. októbra 2020 vláda Slovenskej republiky uznesením č. 644 uložila ministrovi obrany v bode B. časti B.1. tohto uznesenia „vyčleniť na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas denne do 1 500 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky“. 

Dňa 18. októbra 2020 prijíma vláda Slovenskej republiky ďalšie uznesenie pod číslom 665, ktorým ministrovi obrany ukladá v bode B. časti B.1. „vyčleniť do 8 000 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky na prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva...“.

Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky,

bez akýchkoľvek pochybností je zrejmé, že ide o situáciu predvídanú citovaným ústavným zákonom o bezpečnosti štátu, kedy právomoc prijať rozhodnutie vo vzťahu k profesionálnym vojakom patrí výlučne  prezidentovi Slovenskej republiky. S veľkým znepokojením konštatujem, že neexistuje ani návrh vlády, ktorý by Vás požiadal o využitie tejto právomoci, ani Vaše rozhodnutie. Nasadenie vojakov ozbrojených síl Slovenskej republiky v núdzovom stave je preto v úplnom rozpore s citovaným ústavným zákonom.

Takéto hrubé zanedbanie ústavných povinností ma núti požiadať Vás o vysvetlenie, prečo ste tolerovali porušovanie ústavných zákonov zo strany vlády Slovenskej republiky a prečo ste nepristúpili k náprave stavu, ktorý nie je možné akceptovať a na ktorý neexistuje žiadne rozumné vysvetlenie.

S úctou Robert Fico



Zdroj: https://www.facebook.com/robertficosk/posts/1544811189036231