Večerná chvíľka filozofie

16.03.2020 Články Články

Pre ľavicový časopis DAV DVA som odpovedal na tri otázky ohľadom koronavírusu z hľadiska budúcnosti systému. Vyberám (celé odpovede nájdete v prílohe).

JEDINÁ OBEŤ KORONAVÍRUSU, KTOREJ MI NEBUDE ĽÚTO

Svet po koronavíruse už nebude taký istý. Socializmus sa opäť vracia do hry, rovnako ako myšlienky deglobalizácie, ktoré obhajujem v knižke Antiglobalista.

Táto kríza ukazuje, že Offe má pravdu – už ani tí najzarytejší neoliberáli odrazu nedokážu predstierať, že tu nie je niečo ako kolektívny záujem a osud celého spoločenstva, ktorý stojí nad egoizmom biznismenov.

Koronavírus je vírus, ktorý zabíja ľudí, ale čo je z hľadiska ideológií dôležité – on zabil v prvom rade liberalizmus...

KAŽDÁ KRÍZA ZÁKONITE UKAZUJE, ŽE LIBERALIZMUS JE OMYL

V čase kríz sa vždy nakoniec ukáže, že liberalizmus je mýtus, ktorý slúži len najbohatším a dlhodobo nevie reprodukovať spoločnosť.

Ale pre vývoj v spoločnosti je dôležité, že sme, ako verím, prekonali fázu liberálneho tmárstva a vraciame sa opäť k úlohe kolektívnych hodnôt a nástrojov, ako je silný štát, solidarita, demokracia a komunita.

GLOBALIZÁCIA UMIERA, SOCIALIZMUS JE SPÄŤ V HRE

Tým, že globalizácia bude pomaly umierať, keďže si ľudstvo na príklade smrtiacej hrozby uvedomí, aké riziká prináša a štáty si uvedomia, aké sú zraniteľné, pokiaľ niektoré procesy nemajú pod kontrolou, rozpadáva sa celá ideologická výstavba globálneho kapitalizmu, a teda sú späť v hre socialistické koncepty, ktoré vyžadujú, že štát má pod kontrolou ekonomické a sociálne procesy.

Liberalizmus je ideológia do dobrého počasia, socializmus dokáže svet vyviesť z búrky.

Pekný večer, priatelia


Odkaz na rozhovor: https://davdva.sk/tri-otazky-pre-lubosa-blahu-svet-po-koronaviruse-uz-nebude-taky-isty-socializmus-a-deglobalizacia-opat-v-hre/?fbclid=IwAR142NC6bNa0J9kuEwhcOgGVLNYUlnrMG_crUaW8YMoYFpYjRug0RZxDJhY