Sebavedomé Slovensko v Európe!

08.05.2019 Facebook, Videá Facebook, Videá


ŠVAJČIARSKY CERN A EURÓPSKA VESMÍRNA AGENTÚRA V HOLANDSKU. BOL SOM TAM, ABY SOM UKÁZAL, ŽE AJ SLOVENSKO MÔŽE MAŤ EKONOMIKU, KDE BUDÚ MÔCŤ SLOVÁCI ZARÁBAŤ VYŠŠIE MZDY!

Inštitút CERN sa nachádza na švajčiarsko-francúzskom pohraničí. Celý Hadrónový urýchľovač častíc má dokopy 27 kilometrov a zrýchlené častice sa v ňom pohybujú takmer rýchlosťou svetla. Možno ste to ani nevedeli, ale z laboratórii CERNu pochádzajú veci, ktoré používate každý deň, ako napríklad smartphone a jeho dotykový displej. Rovnako sa tu vyvinul prvý typ protónovej liečby, ktorá s vysokým úspechom lieči rakovinu bez toho, aby poškodila zdravie pacienta. V CERNe som videl kopec vylepšení a zariadení, ktoré tam priniesli práve Slováci. Niekoľkí našinci z krajiny pod Tatrami v CERNe pracujú a hľadjú ďalších mladých a šikovných Slovákov na stáže, poprípade na dlhodobé začlenenie sa do tímu. Ja verím, že ako Slováci máme čo ponúknuť a nie je toho málo.

Európska vesmírna agentúra (ESA), Zamestnáva dokopy 36 tisíc ľudí. Bol som v Holandskej časti, kde sa vyrábajú kozmické technológie, napríklad ide o satelity a navádzacie sytémy ako svetovoznámy Copernicus, či Galileo. ESA je agentúrou Európskej únie a Slovensko zatiaľ členom ESA nie je, myslím si však, že by ním malo určite byť. V ESA platí, že celý členský príspevok, ktorý do ESA vložíme sa euro k euru vracia späť na Slovensko vo forme projektov pre šikovných Slovákov. V zariadení ma spravádzal riaditeľ jednej časti, ktorý povedal, že Slovensko ako najpriemyslenšejí štát Európskej únie, by sa mal určite stať členom ESA. Sľúbil, že ak bude treba, príde s celým svojim tímom na Slovensko diskutovať aj so zástupcami Vlády SR. Rovnako sa vyjadril, že v ESA stále chýbajú šikovní inžinieri a programátori, ktorých my na Slovensku máme!

Priatelia, bol som v týchto dvoch zariadeniach, aby som ukázal nám doma na Slovensku, že musíme položiť základy priemyslu s vysokou pridanou hodnotou a vysokými mzdami už práve dnes, lebo sa nám môže stať, že nás ostatné štáty predbehnú. Budúcnosť nie v súkormných automobilkách, ale v spoločnom európskom kozmickom priemysle, v ktorom zarábajú ľudia ďaleko viac ako v automobilkách. Pretože výroba kozmickej technológie je drahšia ako výroba auta. V každom z týchto zariadení nepracujú len vysokškolsky vzdelaní ľudia, ale aj šikovní ľudia so strednou školou, ktorí u nás väčšinou končia v automobilke, za pásom alebo v sklade. Máme obrovskú príležitosť zlepšiť život ľudí. 

Budúcnosť máme vo svojich rukách. Mojou návštevou, s ktorou mi pomohol eurokomisár Maroš Šefčovič som pripravil pôdu pre hlbšie začlenenie Slovenska do európskeho priemyslu, ktorý ma doslova kozmický potenciál. Ako Slováci sme šikovní a naša práca je kvalitná. Poďme si zobrať to čo vieme robiť najlepšie! Ako europoslanec by som robil všetko preto, aby k nám z EÚ prichádzal hlavne taký druh priemyslu a investícií, ktorý posunie Slovensko na vyšší level a zvýši životnú úroveň ľudí. Máme na to! Sebavedomé Slovensko v Európe potrebuje práve takýto impulz.