J. Blanár, Ľ. Blaha: Slovenská diplomacia robí školácke chyby, Korčok svoju funkciu nezvláda

12.05.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Slovenská republika stihla počas obdobia svojej samostatnosti ukázať Európe, ale aj svetu, že máme silnú a diplomaciu, ktorá dokáže byť mimoriadne aktívna a efektívna pri medzinárodných vyjednávaniach. Strana SMER – sociálna demokracia sa vždy stavala k slovenskému diplomatickému zboru naozaj zodpovedne, čo dokazuje aj rešpekt, ktorý Slovensko počas našich vlád získala vo svete. Po nástupe novej vlády v roku 2020 však stačil novému ministrovi zahraničných vecí len jeden rok na to, aby narobil slovenskej diplomacii množstvo škôd a pokazil jej dobré meno. 

Ako príklad si môžeme uviesť situáciu, ktorá sa nedávno udiala v Českej republike. Ide o kauzu s elektrárňou Vrbětice. Česká republika po šiestich rokoch vyhostila zo svojho územia 18 ruských diplomatov. Šéf európskej diplomacie sa vzápätí vyjadril, že EÚ stojí za Českom, ale nebude organizovať žiadny spoločný postup, pretože o to dokonca nepožiadalo ani samotné Česko. Po niekoľkých dňoch, na začiatku mája, požiadal český premiér Babiš členské štáty EÚ, aby zvážili vyhostenie aspoň jedného ruského diplomata. 10. mája však J. Borrell povedal, že nechce zvyšovať napätie s Moskvou vyhostením ďalších diplomatov, pričom zopakoval, že uisťuje Česko v podpore zo strany EÚ.

J. Borrell týmto vyhlásením jasne potvrdil, že krok slovenskej diplomacie a hlavy štátu smerujúci k vyhosteniu ruských diplomatov z územia Slovenska bol unáhlený a bola to v podstate nanajvýš vnútroštátna záležitosť Českej republiky. Minister Korčok, ktorý dlhé roky pôsobil v štruktúrach ministerstva zahraničných vecí až nepochopiteľne urobil v tomto prípade hrubú, školácku chybu. Solidaritu s Českom sme mohli vyjadriť aj iným spôsobom, ako je vyhostenie ruských diplomatov, rovnako ako to spravili predstavitelia iných členských štátov EÚ alebo diplomacia EÚ.

SMER – SD vždy robil kvalitnú diplomaciu, ktorá nebola orientovaná len na jednu svetovú stranu, ale na všetky štyri svetové strany. Práve preto odmietame zaťahovanie Slovenska do geopolitických hier, ktoré tu niekto rozohral. Predvečer 8. mája sme dokonca vyzvali vládu SR a prezidentku SR, aby normalizovali vzťahy s Ruskou federáciou, vzali tieto unáhlené kroky našej diplomacie späť a umožnili návrat ruských diplomatov späť na Slovensko. 

Podpredseda strany SMER – SD Ľ. Blaha:

Normalizácia vzťahov s Ruskou federáciou je pre Slovensko kľúčová, a to nielen kvôli našim historickým veľmi dobrým vzťahom, či vzájomnému obchodu a kultúrnej výmene, ale aj preto, že v dnešnej dobe, kedy je napätie v Európe zrejmé, treba situáciu upokojovať všetkými dostupnými prostriedkami. Na tomto mieste je rovnako potrebné vysloviť ľútosť a úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach útoku na strednú školu v ruskom meste Kazaň, kde zahynulo mnoho nevinných ľudí. 

Pozornosť však treba opäť upriamiť na ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, ktorý absolútne nezvláda svoju funkciu. Jeho reakcie na legitímnu kritiku opozičných poslancov sú agresívne, primitívne a nedospelé a by mal zvážiť zotrvanie na poste šéfa diplomacie.

Pána ministra som oficiálne požiadal o to, aby zverejnil a sprístupnil verejnosti všetky finančné toky, fyzické a právnické osoby, mimovládne organizácie a každý subjekt, ktorý mohol dostať zo slovenského štátneho rozpočtu, peniaze našich daňových poplatníkov, ktoré išli do Bieloruska na podporu občianskej spoločnosti, respektíve na podporu opozície. Sú to verejné financie, ktoré musia byť pod verejnou kontrolou. Dnes je Slovensko počas pandemickej krízy v zlej sociálnej situácii, no naša diplomacia namiesto pomoci Slovákov posielame peniaze do Bieloruska ich mimovládkam.

Slovenská vláda robí v Bielorusku doslova hybridnú vojnu. Podpora občianskej spoločnosti a opozície v inom štáte je učebnicovou definíciou hybridnej vojny. Prečo ju teda môže Korčok robiť a prečo kritizuje iné štáty za vedenie hybridnej vojny. Máme právo sa úplne legitímne pýtať prečo idú naše peniaze do Bieloruska namiesto na Slovensko, rovnako ako to, kam presne v Bielorusku naše peniaze smerujú. Veľmi dôležité je pýtať sa, či nejaká časť z týchto peňazí neskončila aj u tých ľudí z bieloruskej opozície, ktorá chcela spáchať atentát na Lukašenka.   

Podpredseda strany SMER – SD Ľ. Blaha zároveň potvrdil, že zvažuje podanie trestného oznámenia na ministra zahraničných vecí I. Korčoka za na nasledovný citát, ktorý uviedol v jednom slovenskom médiu na otázku, či sprístupní verejnosti mená a subjekty v Bielorusku, kam smerovali slovenské peniaze: „"Neurobím to, čo chce pán Blaha. On chce mená, pretože chce, aby títo ľudia išli do basy." Zo strany I. Korčoka ide doslova o konšpiračnú teóriu, pretože nič v takomto kontexte Ľ. Blaha nepovedal a preto sa to dá klasifikovať ako ohováranie.