Návrh na zbavenie funkcie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS)

13.04.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

R. Fico uviedol dva prípady – v prípade jedného podáva podnet na disciplinárne stíhanie JUDr. Záleskej. „Sudkyňa Záleská a jej senát rozhodovala o veci obžalovaného Doru (ml.). V tomto prípade išlo o obžalobu, kde bol Dora mladší obžalovaný z mimoriadne vážneho podvodu a bol potom obžalovaný aj z troch vrážd. Počas pojednávania, ktoré viedla doktorka Záleská sa rozhodol Dora mladší spolupracovať a popriznával sa. Priznal sa aj k podvodu a priznal sa aj k tým trom vraždám. Len v jednej vražde hovorí Dora, v tej tretej, že to nie je ten človek, o ktorom obžaloba tvrdí, že je. Čiže priznal sa, len tvrdil, že to nie je to meno, ktoré bolo napísané v obžalobe mŕtveho, to je niekto iný. Doktorka Záleská v rozhodnutí, v ktorom uznala Doru mladšieho za vinného z podvodu a z prvých dvoch vrážd konštatovala, že tá tretia vražda sa nestala, napriek tomu, že ten tretí mŕtvy je a aj sa k nemu hlási Dora, že bol pri tej úkladnej vražde a ona konštatovala, že tento skutok sa nestal a že preto bol spod tejto obžaloby, pokiaľ ide o tretiu vraždu, oslobodený,“ uviedol R. Fico. Proti tomuto rozhodnutiu sa však odvolal prokurátor, preto Najvyšší súd (NS) SR túto neodbornosť a nevedomosť sudkyne snáď napraví a rozhodne o vine aj za tento skutok. 

Robert Fico uviedol aj druhý prípad, tentokrát Doru staršieho, kedy ide o podozrenie zo spáchania rôznych vážnych zločinov, vrátane úkladnej vraždy. Dňa 13. decembra rozhodoval senát sudkyne Záleskej, kedy rozhodol aj to, že Dora starší zostáva vo väzbe. Proti tomuto rozhodnutiu podáva v ten istý deň obžalovaný sťažnosť a sudkyňa posiela celý spis, vrátane sťažnosti na NS SR, až 18. februára 2022. Ten konštatoval vážne veci nezlučiteľné s postavením sudcu ŠTS. „Najvyšší súd skonštatoval, že postup doktorky Záleskej spočívajúci v predložení veci nadriadenému súdu po vyše dvoch mesiacoch je ústavne neakceptovateľný, porušuje právo obžalovaného na osobnú slobodu a je rozporný aj s Trestným poriadkom ako takým. Z uvedeného dôvodu preto ďalší výkon väzby u obžalovaného je ústavnoprávne neudržateľný a obžalovaný je preto najvyšším súdom prepustený z väzby na slobodu,“ priblížil predseda strany SMER – SD. 

Robert Fico preto oznámil, že spolu s ďalšími poslancami Národnej rady SR podáva podnet na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania proti JUDr. Záleskej. Podnet podáva do rúk ministerky spravodlivosti Kolíkovej, doktora Mazáka, predsedu Súdnej rady, ďalej do rúk Sudcovskej rady ŠTS, ako aj do rúk verejnej ochrankyne práv.





Zdroj: https://fb.watch/cmxQ6_XSch/