Reakcia strany SMER - SSD na protiústavné rozhodnutie vlády o Migoch!

15.03.2023 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Robert Fico na dnešnej tlačovej besede upozornil, že nikto nepochybuje o tom, že vláda v demisii je pripravená odovzdať slovenské stíhačky Ukrajine. Za SMER – SSD  jasne povedal, že jeho strana od začiatku tvrdila, že použitie vojenskej sily nemalo žiadny medzinárodný mandát a bolo možné situáciu riešiť aj inak, ako vojensky. Nič to však nemení na tom, že rozhodnutie vlády je aktom otvoreného nepriateľstva proti Rusku, s čím SMER nechce mať nič spoločné.

 

„Ostatné krajiny, ktoré uvažujú o dodaní zbraní tohto typu na Ukrajinu, to buď vôbec neurobili alebo minimálne robia kroky, ktoré nie sú tak viditeľné, ako je to v prípade vlády Slovenskej republiky. My sa pýtame, prečo vláda Slovenskej republiky robí voči inej krajine sveta takýto otvorený akt nepriateľstva. Pýtame sa, komu to má poslúžiť. Pokúšam sa na to nájsť spoločne s mojimi kolegami odpoveď a dochádzame k záveru, že je vysoko pravdepodobné, že na tento otvorený akt nepriateľstva bude Ruská federácia reagovať. Tá reakcia môže mať rôznu podobu, pretože Slovensko opäť ide do pretekov a chce byť prvým štátom, ktorý otvorene, bez akéhokoľvek zaváhania poskytne bojové stíhačky Ukrajine, nečlenskému štátu NATO. Ak takáto reakcia príde a nejakú podobu pravdepodobne bude mať zo strany Ruskej federácie, pýtame sa, či to nemá slúžiť na to, aby sa niekto pokúsil odložiť parlamentné voľby 30. septembra,“ uvádza R. Fico.

 

Na Slovensku je totiž právna úprava, ktorá hovorí o možnosti vyhlásenia vojnového stavu, ktorý je presne okolnosť, kedy sa nebudú konať voľby 30. septembra, ale vtedy, kedy to bude vyhovovať rozpadnutej koalícii. Táto vláda s neuveriteľnou ľahkosťou porušuje Ústavu SR a teda s ľahkosťou zbavia ľudí aj rozhodnúť o tom, kto na Slovensku má vládnuť.

R. Fico ďalej povedal, že darovanie MiG-29 je zbytočný akt otvoreného nepriateľstva, no ďalšie zasielanie zbraní na Ukrajinu je aj ďalší nástroj na pokračovanie utrpenia bez výsledku. Vláda v demisii nemôže rozhodovať v zásadných otázkach zahraničnej politiky, no títo to idú urobiť otvorene a úmyselne.

 

„Oni idú postaviť proti nám jednu zo svetových veľmocí len pre to, aby slúžili záujmom Spojených štátov amerických, aby sme boli tí prví, ktorí si namaľujú na chrbát terč len preto, aby boli pochválení vo Washingtone, aby boli pochválení v Bruseli a vôbec nehľadia na to, čo si o tomto myslí slovenský národ,“ povedal. Prízvukoval, že SMER je toho názoru, že odvolaná vláda SR úmyselne a hrubo porušuje ústavu a nerobí si z toho žiadne závery, čo to môže znamenať pre Slovensko a jeho vývoj do budúcnosti.

 

Poznamenal, že je tu jeden nebezpečný moment, a to je prezidentka. Tá povedala, že ak parlament odvolal vládu a tým vlastne zobral vláde mieru legitimity rozhodovať o zásadných otázkach, tak parlament to môže nahradiť uznesením, ktoré malo odobriť darovanie stíhačiek na Ukrajinu. Týmto výrokom potvrdila, že vláda nemá legitimitu o tom rozhodnúť. Prečo je teda ticho, keď pred pár dňami tvrdila, že vláda o poslaní stíhačiek rozhodnúť nemôže a zrazu súhlasí s tým, že vláda na to nejakú legitimitu má? R. Fico vyzval ľudí na Slovensku, aby dali najavo svoj názor, keďže títo blázni nás ťahajú do reálnej vojny.





Zdroj: https://fb.watch/jhSlNmXyes/