Slovensko sa pod Matovičom stáva policajným štátom

01.02.2021 Tlačové správy Tlačové správy

Veľmi pozorne vnímame nešťastnú udalosť, ktorá sa odohrala v kolúznej väzbe bývalej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej. Vnímame to ako rovnocennú udalosť, akou boli tragédie v súvislosti s generálom Milanom Lučanským. Je preto potrebné zistiť objektívne dôvody, prečo sa takéto nešťastné veci museli udiať.

Na mieste je aj upriamenie pozornosti na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, ktorá podala podnet proti synovi Moniky Jankovskej. Ministerka Kolíková to urobila preto, že syn pani Jankovskej chodil za svojou matkou častejšie, akoby podľa ministerky mal. Keď ju nemohol navštevovať ako rodinný príslušník, navštevoval obvinenú ako právny zástupca a práve preto došlo podľa Kolíkovej k porušeniu zákona. Je to absolútne absurdné, aby sa v tak ťažkom a psychicky náročnom stave odopierala zadržaným občanom možnosť vidieť členov svojej rodiny.

Slovenská advokátska komora odmietla tento podnet ministerky a tá následne podala priamo návrh na disciplinárne konanie. V demokratickom štáte to nesmie byť tak, že si obvinený musí prepustenie zaslúžiť, tu predsa musia existovať a fungovať základné piliere právneho štátu. „Obžalovaná M. Jankovská mohla byť pokojne stíhaná na slobode a vypočúvaná, a ak by napríklad robila nejaké problémy, tak by k takémuto vzatiu do väzby mohlo prísť. Keď došlo k tragédii s gen. Lučanským, tak som sa chcel stretnúť s riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže a ministerka Kolíková to pánovi riaditeľovi zakázala,“ uviedol predseda SMER-u Robert Fico.

Je potrebné, aby výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť urobil rovnaké kroky, ako v prípade generála Lučanského. Je treba zistiť, ako to bolo, aké boli dôvody, ktoré ju k tomuto nešťastnému kroku viedli. My evidujeme pokus o samovraždu, ktoré uviedlo ministerstvo spravodlivosti. „Verím, že sa ľudia budú môcť brániť proti obvineniam normálnou európskou cestou, nie byť mučení vo väzbe, aby povedali to, čo chcú iní počuť, aj keď to možno sami nevedia a radšej si niečo vymyslia,“ podotkol predseda strany R. Fico.

V tomto prípade ide o demonštratívne zásahy Matovičovho komanda, ktoré slúžia ako zastierací manéver. Sú zle a narýchlo pripravené a kvalita obvinenia voči obvineným je pochybná. Sudcovia dnes nemajú odvahu, pretože sú buď politicky zaangažovaní alebo sa boja mediálneho lynču, preto tu môžu byť pochybnosti, že rozhodnú tak, ako podľa zákona majú. „Vzhľadom na všetky skutočnosti a zjavné podozrenia zo zneužívania trestného práva na politické účely, by mal byť voľba špeciálneho prokurátora pozastavená a najlepšia presunutá, pretože každý jeden z nich je neprijateľný,“ myslí si Fico.

Na postupy Matovičovho komanda sa ozývajú aj hlasy odborníkov, ktorí tvrdia, že ide častokrát o neopodstatnenosť a neprimeranosť pri týchto zákrokoch. Je potrebné upriamiť pozornosť na prípad Kučera verzus Slovenská republika, ktorý riešil Európsky súdu pre ľudské (ESĽP) práva v roku 2007. V tomto prípade vtrhlo komando do obydlia človeka, ktorý bol podozrivý z vydierania, ráno o šiestej hodine. Účelom bolo doručiť dotyčnému uznesenie o vznesení obvinenia a zobrať ho so sebou na výsluch. ESĽP skonštatoval, že ide o neprimeraný zásah do práva na súkromie a práva na obydlie, ktoré nie je v demokratickej spoločnosti nutné. Dotyčnému mohli pokojne zavolať alebo zaklopať. 

Piatkový zásah bol teatrálny a účelový, na základe politickej objednávky. Zásahy sprevádza zbytočná brutalita a ostentatívnosť. Igor Matovič potrebuje, aby sa takýmito zásahmi zaoberalo a zabávalo celé Slovensko a nepozeralo sa na to, čo dnes vláda vyvádza, aké škandály ju každý deň sprevádzajú. Premiér Matovič zvolal v nedeľu večer rokovanie vlády, ktoré sa malo uskutočniť v pondelok ráno. Rokovanie však nesprevádzal žiadny program, teda ani nikto z členov vlády nemohol vedieť, o čom sa bude rokovať. Takýto postup je nesmierne amatérsky, čo potvrdzujú aj dva zákony prijaté v skrátenom legislatívnom konaní. Ide napríklad o zákon o sudcoch a súdoch z decembra 2020, platný od 1. januára 2021 a dnes 1. februára ho novelizuje. Aká mohla byť teda kvalita takejto legislatívy?

Premiér Matovič na toto zasadnutie vlády vôbec neprišiel. Treba sa teda spýtať ironicky, s miernou dávnou fikcie, kde teda bol pán Matovič, keď sa nezúčastnil zasadnutia vlády, ktoré sám zvolal? Sedel snáď niekde so sudcom Klimentom a prokurátorom Repom, že koho treba zatvoriť tento týždeň? 

„Vláda namiesto toho, aby ľuďom pomohla zvládnuť dôsledky pandémie sociálne a finančne, radšej nastavuje iné nezmyslené obmedzenia, akým je napríklad nutnosť posielať SMS správy, kam ideme a čo tam budeme robiť. Čo má toto spoločné s demokraciou a právnym štátom? Tu ide skôr o presný opak demokracie a právneho štátu. Nezvládli boj s pandémiou, viacero celoplošných testovaní tu bolo len preto, aby mohli minúť testy, ktoré sprevádza zlodejina z napojenia vládnych predstaviteľov na malú trnavskú firmu,“ uzavrel predseda strany SMER - SD R. Fico.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8i9jImSiOCs&t=179s