TB: 1) Ak to B. Kollár myslí s referendom vážne, o zmene ústavy a podmienkach referenda môže NR SR rozhodnúť už zajtra. 2) Banky budú mať tento rok dvajnásobné zisky ako vlani. Žartujete!?

30.09.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – sociálna demokracia R. Fico dnes spoločne s poslancami Národnej rady SR (NR SR) za stranu SMER – SD B. Suskom a L. Kamenickým informovali verejnosť o novelizácii zákona týkajúceho sa možností referenda a predčasných volieb a rovnako tak oznámili, že strana SMER – SD predloží na rokovanie NR SR opätovné zavedenie bankového odvodu, ktorý by mohol predstavovať dostatočné finančné prostriedky, ktoré by pomohli vláde znížiť dopady rastúcich cien energií na bežných ľudí. 

 

„Ústavný súd rozhodol, že podmienkou možnosti vyvolať predčasné parlamentné voľby referendom je to, že musí dôjsť k zmene ústavy a musí tam byt priamo napísané, že skrátenie volebného obdobia NR SR je možné aj na základe ústavného zákona alebo referenda. Prebehli rokovania, z ktorých vyplynulo, že strany Sme rodina a SaS sú pripravené rokovať v NR SR o takejto novele ústavy, ktorá by hneď vytvorila možnosť zorganizovať referendum o predčasných voľbách. Pokiaľ tu nebude záujem koalície tento problém vyriešiť, pôjdeme do petičnej akcie a budeme opäť chcieť vyvolať referendum,“ uviedol Robert Fico. 

 

Strana SMER – SD predložila do NR SR novelizáciu Ústavy SR, ktorá má presne riešiť problém, že vkladáme do ústavy článok, ktorý hovorí o tom, že skrátiť volebné obdobie je možné aj na základe referenda či ústavného zákona. „Keďže však vláda nechce predčasné voľby ani referenda, tak procedurálne rozhodli na ústavnoprávnom výbore, že nie je o tomto zákone možné rokovať lebo podľa nich vraj nebola dodržaná 6 mesačná lehota, ktorá je stanovená v rokovacom poriadku. My sme však nič podobné do NR SR skôr nepodali a to, čo predložil poslanec T. Taraba je úplne rozdielna vec od toho, čo predložila do NR SR strana SMER - SD,“ podotkol R. Fico. 

 

„Oslovíme preto opozičné poslanecké kluby a veríme, že B. Kollár dodrží svoje slovo, že keď bude chýbať jeden opozičný klub na predloženie procedurálneho návrhu, tak on dodá ten svoj. Potom budeme môcť predložiť návrh, aby sme zaradili ešte do tejto schôdze NR SR novelizáciu Ústavy SR, o ktorej toľko všetci hovoria. Keďže o nej toľko všetci hovoria, tak nám nebráni nič o nej rokovať už v prvom čítaní a potom v ďalších čítaniach v októbri, a potom sa uskutoční referendum o predčasných voľbách. Vyzývame preto R. Sulíka a B. Kollára k spolupráci, aby NR SR prerokovala tento zákon čo najrýchlejšie,“ konštatuje predseda strany SMER - SD.

 

K danej problematike sa vyjadril aj poslanec strany SMER – SD a jej právny expert v NR SR B. Susko, ktorý tvrdí, že „ústavný súd vo svojom náleze nekonštatuje, že nie je možné skrátiť volebné obdobie poslancov NR SR. Ústavný súd hovorí, že nebolo referendum možné vypísať z dôvodu, že chýba ústavný text, že chýba úprava  ustanovenie, ktoré by umožnilo ústavným zákonom skrátiť volebné obdobie. Preto sme v strane SMER – SD pripravili novelizáciu Ústavy SR a 31. augusta sme ju opäť predložili do NR SR a teda mohlo sa o ňom hneď rokovať. Predseda NR SR sa však v tom momente obrátil na Ústavnoprávny výbor NR SR, či je dodržaná 6 mesačná lehota, ktorú vyžaduje Zákon o rokovacom poriadku, kedy nebola prijatá konkrétna legislatívna úprava a v tej istej veci sa môže predložiť až o 6 mesiacov. Ústavnoprávny výbor, ktorý je zložený prevažne z členov koalície si odhlasoval, že to nie je v súlade s rokovacím poriadkom, lebo je to v tej istej veci, čo bolo účelové, pretože to nie je v tej istej veci. Pretože návrh poslanca T. Taraba, s ktorým mal kolidovať náš návrh, rieši úplne iný článok ústavy, ako riešime my, takže my máme za to, že to bolo čisto účelové stanovisko ústavnoprávneho výboru, na základe ktorého predseda NR SR tento návrh nezaradil do programu tejto schôdze, aj keď sa o ňom malo a mohlo riadne rokovať. Preto sa spoliehame na to, že keď zajtra predložíme tento bod opätovne na rokovanie, tak sa o ňom bude rokovať a na základe sľubov predstaviteľov vládnej koalície aj bude schválený.“ 

 

Ďalším dôležitým bodom sú stále stúpajúce ceny energií, teda elektriny, plynu a tepla, ktoré sa najviac dotknú bežných ľudí. Strana SMER – SD vie, ako v takýchto prípadoch postupovať a ochrániť tak koncových spotrebiteľov. „Okamžite by sme znižovali TPS, využili by sme možnosti národného regulátora a zrušili by sme každú legislatívu, ktorá by bránila regulácii. Cena energií by tak nemusela ísť hore, alebo by ten nárast bol taký malý, že by si to verejnosť ani nevšimla. Toto vláda ale nechce urobiť. Chceme vidieť plán vládnej koalície, najmä ministra hospodárstva a ministra financií, ako ochránia ľudí pred zdražovaním. Nemôže to zostať v tej neoliberálnej rovine, ktorú presadzuje R. Sulík, že voľná ruka trhu to nejak vyrieši, nevyrieši,“ dodáva R. Fico. 

 

Exminister financií a podpredseda strany SMER – SD doplnil slová R. Fica ohľadom zvyšujúceho sa zisku bánk: „Táto vláda uzatvorila memorandum s bankami a je jasné, že kope len za ne namiesto toho, aby pomáhala ľuďom. Poplatky v bankách nám stúpli o 10%, čo je obrovský nárast. Na jednej strane sa banky chvália tým, ako odložili splátky úverov, na druhej strane to žiadnu výhodu ľudom nedalo, za tú odloženú splátku zaplatili ľudia úroky a mnohí, ak by si opäť chceli odložiť splátku, tak sa dostanú do úverového registra. Na tomto mieste treba spomenúť aj stranu Sme rodinu, ktorá počas krízy hovorila, ako predĺži o ďalšie obdobie splátku úverov, a že je to jej podmienka na zotrvanie vo vláde, ale nič takéto sa napokon neudialo a sú vo vláde aj ďalej. Banky na Slovensku nemajú problém generovať extrémne zisky, preto by určite nemali mať problém so zavedením bankového odvodu a tým pádom aj podpory štátu v ťažkých časoch.“            

 

Vyššie náklady bude treba ľuďom aj nejakým spôsobom kompenzovať, ak vláda nedokáže zdražovaniu zabrániť. „My sme počas našich vlád prišli s nápadom takzvaných vratiek za plyn, keď sa zvyšovala cena plynu, aby sme to ľuďom kompenzovali a oni na to nedoplácali. Na kompenzácie a regulácie cien však treba peniaze. Slovensko má momentálne najhoršie verejné financie v Európskej únii, a to tvrdí Európska komisia, nie SMER - SD. Peniaze však nesmie vláda získavať zdieraním bežných ľudí, ale treba ich zobrať odtiaľ, kde sú a nie odtiaľ, kde nie sú. Hovoríme konkrétne o bankách, ktoré mali tento rok dvojnásobne vyššie zisky ako predošlý rok. Banky sú v podstate víťazmi krízy. Tento rok banky prestali platiť takzvaný bankový odvod, ten predstavuje ročne príjmy do štátneho rozpočtu približne v hodnote 300 miliónov eur. Ak hľadáme zdroje na vratky napríklad za zvýšené ceny plynu alebo energií, tak nemusíme nič vymýšľať. Je preto na mieste, aby sa banky podelili o svoje rekordné zisky s občanmi a prostredníctvom bankového odvodu môžeme regulovať dopady zvýšených cien energií. Práve preto poslanci strany SMER – SD predložia do NR SR návrh zákona, ktorý by opätovne zaviedol bankový odvod a získal tak pre štát potrebné prostriedky,“ uzatvára tému Robert Fico.





Zdroj: https://fb.watch/8lHHjmNzSm/