TB poslaneckého klubu SMER-SD na tému: Programové vyhlásenie vlády - COVID sa nestal

30.04.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Dnes sa v Národnej rade SR koná mimoriadna schôdza parlamentu k Programovému vyhláseniu vlády, ktorá začala obviňovaním opozície. Tá by mala byť zodpovedná za obete covidu, za rozvrat verejných financií, aj za neschopnosť štátu pomáhať ľuďom. Vláda však dnes predkladá do NR SR vyhlásenie, v ktorom sa nehovorí nič o pandémii covid.  SMER – SD naplnil avizovaný prísľub, kedy podpredseda NR SR Juraj Blanár predložil návrh konštruktívneho uznesenia poslaneckého klubu SMER – SD. Ten vychádza z poznania, že prudký nárast obetí covidu na Slovensku je dôsledkom nezmyselného plošného testovania. „Nakúpili testy za 750 miliónov a musia ich minúť. Aj preto sa boja povedať, že končia s testovaním, lebo ich majú v skladoch ešte 20 miliónov a  potrebujú ich minúť. Predložili sme teda návrh uznesenia ústami Juraja Blanára a prvé čo žiadame, je okamžite zastaviť celoplošné testovanie. Druhú vec, ktorú navrhujeme v našom návrhu je, aby sme nečakali so schvaľovaním predlžovania núdzového stavu. Podľa ústavných zákonov platí, že národná rada musí do 20 dní od predĺženia núdzového stavu rozhodnúť o tom, či tak môže byť alebo nemôže byť. Prečo máme čakať ďalších 20 dní? Tretia dôležitá vec, ktorú navrhujeme je vytvorenie parlamentnej komisie. Chceme, aby bola postavená striktne na báze výsledkov parlamentných volieb, teda rešpektujeme pomery v národnej rade, že každá politická strana tam bude mať svojich ľudí. Na jej čele musí stáť predstaviteľ opozície a táto komisia na politickej báze musí konštatovať politickú zodpovednosť za všetky tragédie, ktoré sa udiali,“ uviedol predseda strany R. Fico.

 

R. Fico považuje za najväčšiu tragédiu súčasnej vlády vyše 11 tisíc obetí covidu, antigénové testy, vyčerpanosť zdravotníckeho personálu, ktorým sa v Programovom vyhlásení vlády nevenovalo ani slovo. Podotkol, že sa musíme zaoberať Sputnikom V, nakoľko americká administratíva dala pokyn slovenskej vláde, aby sa na Slovensku nemohlo touto vakcínou očkovať. SMER – SD je za prísne dobrovoľné očkovanie, každý, kto má záujem o očkovanie má možnosť vybrať si z viacerých vakcín, vrátane Sputnika V. „Máme veľké hlavy z pokusov, ktoré hovoria, že kľudne dáme niekomu prvú vakcínu takého druhu a potom tú druhú možno dáme nejakú inú. Toto prestáva byť v súlade so zdravým rozumom. Preto chceme, aby komisia na tieto otázky odpovedala, hovorila jasne o príčinnej súvislosti medzi úmrtiami a nečinnosťou vlády a hovorila aj o politickej zodpovednosti vlády aj v oblasti ekonomickej, sociálnej  a finančnej.“, uviedol predseda strany Robert Fico.

 

SMER – sociálna demokracia však dnes podáva aj návrh na vyslovenie nedôvery ministerke Kolíkovej. „Nemienime rešpektovať drzosť a ohavnosť, ktorú predvádza pani Kolíková na mediálnej úrovni. Stavia sa do polohy, že ona je čistý človek a môže kradnúť, a jej rodina sa môže priživovať na štátnych peniazoch, my túto filozofiu odmietame. Pani Kolíková a jej firma sú zlodeji a zarábajú na štáte. Dnes popoludní podáme návrh na mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery Kolíkovej. Táto schôdza NR SR bude prebiehať niekedy budúci týždeň a tam pôjdeme ministerke spravodlivosti po krku,“ uzavrel Robert Fico.





Zdroj: https://fb.watch/5bJFUgHopQ/