Tlačová beseda predsedu strany SMER - SD R. Fica a kandidáta na predsedu ŽSK I. Chomu na tému: Komunálne voľby

24.10.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Dnes sa v Žiline konala tlačová beseda kandidáta na predsedu Žilinského samosprávneho kraja Igora Chomu (ŽSK), podpredsedu NR SR Juraja Blanára a predsedu strany SMER - SD Roberta Fica za účasti kandidátov na regionálnych poslancov.

 

Igor Choma na úvod všetkých pozval do sobotňajších volieb, nakoľko Žilinský kraj nevyhnutne potrebuje zmenu. Žilinská župa s predsedníčkou Jurinovou za stranu OĽaNO totiž nezvláda svoju funkciu.

 

„Županke Jurinovej spolu s pánom podpredsedom Janckulíkom sa podarilo náš kraj dostať na posledné miesto, čo sa týka ekonomického zdravia. Na tejto pozícii sa už držíme druhý rok, sme najzadlženejší kraj, veľmi sme klesli v transparentnosti, máme tu podpísané zmluvy, ktoré sú obrovsky nevýhodné pre župu. Len tá posledná spôsobila, že budeme platiť autobusovému prepravcovi o 10 miliónov eur viac ako v minulom období“, priblížil I. Choma.

 

Ďalej sú to dohodári so sadzbou až 70 eur za hodinu, niekoľko desiatok poradcov, doprava, obrovské zápchy, s ktorými županka nič napriek sľubom nespravila, nezvláda riadenie opráv komunikácií, ciest, mostov, kedy vznikajú obrovské kolóny. I. Choma ponúka dostatočne dynamický, odborný prístup k riadeniu župy so zreteľom na všetky regióny Žilinského kraja a tiež na všetky vekové skupiny. Ubezpečil, že pokiaľ by podporu od voličov dostal, je pripravený na „drinu“.

Robert Fico pripomenul, že keď nastupovala pani Jurinová na post predsedníčky ŽSK, tak to bolo niečo podobné, ako keď do funkcií nastupovali predstavitelia OĽaNO v roku 2020. Nepripravení, neprofesionálni. Svedčí o tom napokon aj jej vyjadrenie, keď chcela riešiť cesty prvej triedy, ktoré však nespadajú do riadenia župy. Podľa jeho slov v jej prípade je to veľká premárnená príležitosť.

 

„Mal som možnosť opakovane navštevovať Žilinský kraj pri mnohých príležitostiach a pri bežných rozhovoroch s ľuďmi mi každý hovoril, čo to tu máme za predsedníčku samosprávneho kraja, vôbec sa neposúva tento kraj dopredu. Ak je kraj na poslednom mieste, pokiaľ ide o ekonomické zdravie, pokiaľ ide o zadlženosť, to sú parametre, ktoré naznačujú, že kraj môže mať obrovské problémy, ak by takto pokračoval ďalej,“ uviedol.

 

Nové vedenie podľa neho bude teda musieť riešiť akútne problémy ako je zvyšovanie cien energií, problémy v sociálnych domovoch, na stredných školách, ktoré spadajú do samosprávneho portfólia. Preto SMER ponúka alternatívu v podobe kandidáta s kombináciou ľudských, odborných a politických skúseností, Igora Chomu, ktorý presne vie čo chce a ako má postupovať.

 

Ďalej tu musí byť záujem samosprávneho kraja o komunikáciu s vládou. Súčasná županka Jurinová však neprejavuje záujem o tento druh komunikácie. Robert Fico odporučil Igorovi Chomovi osvedčenú politickú skúsenosť, a to výjazdové rokovania vlády do všetkých regiónov na Slovensku.

 

„Ja by som považoval za správne, keby každý mesiac prišiel do nejakého okresného mesta, stretol sa s ľuďmi, ktorí rozhodujú o osude mesta, ale potom mal možnosť večer hovoriť s občanmi toho mesta, ako aj okolitých obcí, čo potrebujú tie okresy, pretože len v tejto symbióze sa môžeme pohnúť ďalej.“

Juraj Blanár jasne vyjadril podporu I. Chomovi v jeho boji o post predsedu ŽSK. Sám túto pozíciu odovzdával pani Jurinovej v dobre kondícií, kedy bol Žilinský kraj na najvyšších miestach v hospodárení, v transparentnosti, ale aj v čerpaní fondov EÚ. Dnes napriek tomu, že pani Jurinová so svojím podpredsedom Janckulíkom mali o rok naviac, ukázalo sa, že príležitosť nevyužili, naopak, vôbec na túto pozíciu nie sú pripravení.

 

„Igor Choma ako primátor krajského mesta preukázal, že dokáže riadiť veľkú samosprávu. Krajské mesto je svojim spôsobom malá VÚCka. Preukázal, že samospráva mu je blízka, dokonca, za čo mu chcem poďakovať, bol aj poslancom vyššieho územného celku a významným spôsobom prispel pre rozvoj v tej časti, kedy sme my pôsobili,“ povedal J. Blanár tiež potvrdil, že to, čo sa momentálne deje v ŽSK sa nedá nazvať inak, ako divadlo pred občanmi.





Zdroj: https://fb.watch/gmzT2L19ef/