Tlačová beseda strany SMER - SD na tému: Vláda pripravila Slovensko o miliardy a Lunter banskobystrický kraj o desiatky miliónov

10.08.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

V obidvoch prípadoch je príčinou neschopnosť.

Predseda strany SMER - SD R. Fico spolu s kandidátom na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK)  Adriánom Polónym absolvovali tlačovú besedu pred úradom BBSK k neschopnosti vlády a banskobystrického župana Luntera. R. Fico uviedol, že do roku 2020 sa Slovensko v rokoch, kedy SMER - SD bol súčasťou vlády, približovalo k priemeru životnej úrovne EÚ, v roku 2020 to bolo dokonca 84%, po voľbách v roku 2020 životná úroveň však začala klesať a sme na 80%. Podľa jeho slov sa vláda nemôže vyhovárať na pandémiu a iné problémy, no nikdy vláda nemala k dispozícii toľko peňazí, ako má teraz, je to výdavková časť rozpočtu, prostriedky z plánu obnovy, európske fondy. Najväčším problémom však je, že vláda sa zaoberá hádkami a riešia sami seba, pričom sa vôbec nestará o problémy ľudí. „Do vlády nastúpila jednotka neschopnosti, ktorú nazývame Remišová, ktorá zodpovedá za čerpanie fondov. Nám hrozí reálne, že z európskych fondov prepadne 4 – 5 miliárd eur. Ak sa pozrieme na Banskobystrický kraj, tak za posledné dva roky napríklad len regionálny príspevok je nula, absolútne nič sem neprišlo. Je to len preto, lebo zlyhávajú orgány samosprávnych krajov v Banskej Bystrici, zlyháva komunikácia s vládou a samozrejme zlyháva samotná vláda. Koľkokrát tu bola vláda od roku 2020? Kedy rokovalo mesto spoločne s vyšším územným celkom a rovnako aj s vládou Slovenskej republiky o tom, ako vyčerpať tieto zdroje? Preto s veľkým potešením počúvam našeho kandidáta, ktorého podporujeme za predsedu samosprávneho kraja v Banskej Bystrici, že na toto sa chce sústrediť, on si uvedomuje ako človek zo silného podnikateľského prostredia, že peniaze môžu byť, ale musí byť aj schopnosť ich míňať,“ povedal R. Fico. Poukázal na riadny dialóg medzi samosprávnym krajom, vládou a samotným mestom. Bez tohto dialógu, dobrých projektov a kvalitných ľudí nie je šanca prosperovať. Vláda SR doslova ukradla Slovensku posledné dva roky a tie ukradla aj banskobystrickému kraju partia ľudí, ktorá sedí vo vedení BBSK.

Robert Fico prízvukoval legitímny cieľ strany, že chce byť úspešná v komunálnych a regionálnych voľbách, no má ambíciu vyhrať aj nasledujúce parlamentné voľby. Strana bola úspešná aj v petičnej akcii, dnes je vyzbieraných cez 360 tisíc podpisov a je nevyhnutné tlačiť krajinu do zmeny cez referendum a predčasné parlamentné voľby.

Adrián Polóny uviedol, že neschopná vláda v kombinácii s neschopnou samosprávou je obrovská katastrofa. Podľa jeho slov súčasný župan Lunter pripravil BB kraj o 20 miliónov eur. Má tiež k dispozícii dokument, z ktorého vyplýva, že táto suma by slúžila na to, že by každý žiak v BB kraji mohol mať zadarmo obedy alebo na celý rok dopravu kraj zadarmo. „Sú to projekty z operačnej osi IROP, ktorých cieľom bola modernizácia úseku Brezno – Čierny Balog, ďalej v okrese Krtíš, Krupina a Detva. Tieto projekty sú zastavené napriek tomu, že 7x len kvôli BB kraju boli predlžované. Bolo to v roku 2018, kedy aj za vašej vlády dostal BB kraj obrovskú podporu. Mal takzvanú špeciálnu výzvu, kde bolo za 650 tisíc eur možnosť čerpať pre Bratislavský kraj a 20 a pol milióna pre Bystrický. Sedemkrát netrafiť bránu je amatérske,“ uviedol A. Polóny. Podotkol, že za zlyhania jednotlivcov, ktorí za to majú výplatu, a to ministerky Remišovej a podpredsedu BBSK Ondreja Luntera, mimochodom za ktorého úradovania má BB kraj nulu v čerpaní eurofondov, si odnesie kraj. Za ušetrené peniaze, ktoré boli v podstate zadarmo darované BB kraju mohli byť vybudované školy, opravené cesty, chodníky, nové ambulancie pre lekárov. „Ak by som bol ja župan a vidím, že sú problémy v čerpaní eurofondov, z pozície tej, ktorú som zastával, za štyri roky spoločnosť SAD Zvolen a dopravný podnik dotiahli do bystrického regiónu bez pár eur 30 miliónov euro. Sú to trolejbusy, sú to autobusy a v tom čase, keď náš kraj netrafil sedemkrát bránku sme my získali šesť nových autobusov do mesta Zvolen a rovnako tak aj pani primátorka vo Zvolene štyri autobusy, ktoré rovnako bude prevádzkovať firma, ktorej ešte dnes šéfujem,“ uzavrel A. Polóny.





Zdroj: https://fb.watch/ePqZiyAd2l/