Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER-SD na tému: Ako Matovič a spol. kradli pri nákupe testov

14.07.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predstavitelia strany SMER - sociálna demokracia dnes zvolali tlačovú besedu na netradičnom mieste, a to v Trnave priamo pred sídlom spoločnosti Eurolab Lambda. Robert Fico už v minulosti kritizoval nákup antigénových testov, v ktorom videl obrovské krádeže, k čomu dnes predložil dôkazy. „V októbri 2020 Správa štátnych hmotných rezerv cez spoločnosť Eurolab Lambda kupuje testy. Prvá zmluva bola na 10 miliónov kusov týchto testov, potom to bola ďalšia zmluva na 500 tisíc kusov v decembri a 2,6 milióna testov kupuje od spoločnosti Eurolab Lambda ministerstvo hospodárstva a podpisuje to pán Sulík. Dohromady Eurolab Lambda v roku 2020 zabezpečovala pre štát nákup testov v celkovom objeme 13 100 000 kusov, čo zodpovedá výnosu 55,6 milióna bez DPH so ziskom 3,7 milióna eur, pričom v roku 2019 bol zisk tejto spoločnosti 31 tisíc eur,“ priblížil R. Fico.

SMER - SD už argumentoval, že zmluva bola v rozpore so zákonom, pretože Eurolab Lambda nedala ani najlepšiu ponuku a mala byť vylúčená zo súťaže, pretože mala nedoplatky v Sociálnej poisťovni. Na čele spoločnosti Eurolab Lambda stojí pán Krajčovič, ktorý v roku 2020 tvrdil, že ich marža bola v státisícoch, určite nie v miliónoch eur. R. Fico sa teda pýta, či ten zostatok 3 milióny bol výnos pre politikov, ktorí to zabezpečovali? „Pán Matovič opäť klamal, pretože na zasadnutí národnej rady, keď bolo jeho odvolávanie tvrdil, že s tou firmou Eurolab Lambda nič nemá, že jediné prepojenie je to, že je z Trnavy. A o pár minút na to tvrdí, že oslovil v súvislosti s testovaním školu, kam chodia jeho deti, lebo poznal majiteľa. Majiteľ tej školy je ten istý, ako je majiteľ Eurolab Lambda. Čiže priamo na rokovaní národnej rady  Matovič priznáva, že osobne pozná majiteľa spoločnosti Eurolab Lambda, pána Krajčoviča, ktorý je najvyšším predstaviteľom spoločnosti, ktorá prevádzkuje súkromnú školu, kam chodia deti pána Matoviča a jeho manželka sedela v riadiacich orgánoch tejto školy,“ uviedol R. Fico.

Navyše, nákup týchto testov v hodnote 55,6 mil. eur verejne obhajovala Transparency International Slovensko. Tá si nechala zaplatiť oficiálnu správu a blog, ktorý napísala Sorosovou organizáciou a povedali, že všetko je v poriadku, toto je transparentná súťaž. „Nás naozaj zaujíma účtovníctvo Eurolab Lambda, na základe akých zmlúv si znižovali daňový  základ. Prečo štát dal zarobiť firme, ktorá je priamo napojená na Matoviča, ktorý to priznal, tiež napojená na Sulíka, prečo to Štátne hmotné rezervy priamo nenakupovali od kórejskej spoločnosti,“ povedal R. Fico.

Na záver predseda strany Robert Fico avizoval, že SMER - SD podá návrh na odvolanie ministra vnútra, o ktorom už traja svedkovia hovoria, že bral a pýtal úplatky. Prvý jeho podriadený na VOS, od ktorého pýtal úplatok vo výške 15 – 20 tisíc eur, druhý začal hovoriť bývalý šéf NAKA B. Zurian a tretí pán Imrecze. A keďže pán Zurian, ani jeho podriadený na VOS, nie sú ani obvinení, ani vo väzbe, nie je na nich vytváraný tlak, preto ich výpovede majú svoju dôveryhodnosť.





Zdroj: https://fb.watch/6KEO-ErUoj/