Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Reakcia na aktuálny politický vývoj

17.01.2023 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – SD Robert Fico dnes na podvečernej tlačovej besede reagoval na aktuálne politické témy. Pripomenul, že súčasná vládna koalícia vznikla na klamstvách, ktoré boli spojené s tragickými udalosťami v roku 2018, na klamstvách pretrvávala tri roky a týmito klamstvami aj končí. Sami si totiž rozbili vlastnú vládu, no rozbili aj štát, spôsobili chaos. A dnes sa im rozpadla nádej, že si zlepia vlastnú väčšinu a oznamujú, že by radi ostali vo vláde až do septembra. „Toto je ich želanie, na ktorom nie sú dohodnutí. Tak ako nie sú dohodnutí ani na obsahu zmeny Ústavy Slovenskej republiky, ktorá je nevyhnutná, lebo to prikazuje Ústavný súd Slovenskej republiky a rovnako nie sú dohodnutí ani na konaní predčasných volieb. To, čo nám dnes oznamuje SaS, pán Kollár, pán Heger a ďalší, je len ďalšie klamstvo a ďalší podvod,“ uviedol R. Fico.

Nikdy nebude zmena ústavy, ani žiadny ústavný zákon o predčasných voľbách, pokiaľ by to stálo na tejto rozbitej a dohádanej koalícii.

 

Podľa jeho slov SMER nevidí dôvod, prečo by zločinci v koalícii mali nerušene vládnuť a kradnúť ďalších deväť mesiacov. SMER jasne preferuje termín volieb v júni 2023 a k tomuto termínu sa hlásia aj poslanci okolo Petra Pellegriniho, poslanci zo strany Republika a tiež poslanci okolo pána Tarabu. „Chcem vyzvať rozpadnutú vládnu koalíciu a SaS, pretože zjavne nechcú zmenu ústavy a predčasné parlamentné voľby, aby sa otvorene prihlásili k sobotňajšiemu referendu, ktoré má jasný ústavný a demokratický rámec. To nie je žiadna agenda SMERu – sociálna demokracia. Je to referendum, ktoré jediné môže priviesť Slovensko k predčasných parlamentných voľbám," pokračoval R. Fico.

 

Robert Fico sa obrátil aj na prezidentku, ktorá dala jasné podmienky vládnej koalícii. Do konca januára musia byť schválené zmeny, pokiaľ ide o Ústavu Slovenskej republiky, teda že je možné konať predčasné parlamentné voľby a hovorila tiež o termíne predčasných volieb do júna 2023. „Pani Čaputová, chcem vás požiadať, aby ste vyzvali vládnu koalíciu, aby naplnila vaše podmienky. Ak tak vládna koalícia neurobí, urobte v piatok verejné vyhlásenie vo všetkých slovenských médiách a požiadajte ľudí, aby sa referenda zúčastnili a aby podporili zmenu Ústavy Slovenskej republiky, ktorá jediná môže prejsť v referende, lebo vládna koalícia ju nikdy neschváli a ktorá bude viesť k predčasným parlamentným voľbám,“ uzavrel Robert Fico.





Zdroj: https://fb.watch/i6LjzgwE5G/