Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Rokovania o predčasných voľbách

11.10.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

SMER – SD je pripravený otvoriť schôdzu, nerobiť obštrukciu, zahlasovať za potrebné zákony, ktoré sa týkajú boja proti zdražovaniu a dostatku cenovo prístupných energií, no Matovič a spol. musia akceptovať, že jediným východiskom z tejto krízy sú predčasné parlamentné voľby. SMER – SD preto v tomto duchu navrhol podpis dohody medzi parlamentnými aj mimoparlamentnými opozičnými stranami a predstaviteľmi vládnej koalície o konaní predčasných volieb s tým, že by sa automaticky spriechodnila národná rada a prijímali by sa potrebné zákony. 

R. Fico informoval o Vyhlásení, ktoré je určené k navrhovanej dohode. Vyhlásenie má písomnú podobu, bude podpísané predsedom strany SMER – SD a doručené všetkým predsedom opozičných strán. „SMER– sociálna demokracia prostredníctvom svojho klubu poslancov v Národnej rade Slovenskej republiky zdôrazňuje, že vládna koalícia stratila väčšinu v národnej rade a nie je spôsobilá prijímať opatrenia dôležité v boji proti zdražovaniu a pre zabezpečenie dostatku cenovo prístupných energií pre verejný sektor, podnikateľov a domácnosti. Pripomína, že plnú zodpovednosť za vládnutie nesie súčasná vládna koalícia pozostávajúca z politických strán OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. A považujúc predčasné voľby do národnej rady za jediné legitímne a demokratické riešenie vládnej krízy podporí: 1) bez akýchkoľvek podmienok návrh novelizácie zákona o štátnom rozpočte na rok 2022 zvyšujúci výdavky štátneho rozpočtu o 207 miliónov eur účelovo viazaných na vyplatenie takzvaného štrnásteho dôchodku schváleného zákonom 144 poslancami Národnej rady Slovenskej republiky,“ priblížil obsah Vyhlásenia R. Fico. Pokračoval, že po druhé podporí ďalšie navýšenie výdavkov štátneho rozpočtu na rok 2022 v objeme 1,3 mld. eur určených na opatrenia zmierňujúce drastické zdražovanie cien energií len s podmienkou skrátenia VIII. volebného obdobia NR SR tak, že voľby do národnej rady sa budú konať v prvom polroku 2023. A po tretie podporí návrh štátneho rozpočtu na rok 2023 len s podmienkou skrátenia VIII. volebného obdobia národnej rady tak, že voľby do Národnej rady SR sa budú konať do 30. júna 2023.

Podpredseda strany a podpredseda NR SR Juraj Blanár upozornil, že na rokovanie parlamentu príde s návrhom uznesenia, ktorým vyzývame Európsku komisiu, aby prišla so stratégiou, ako riešiť konflikt na Ukrajine mierovou cestou. „My nič viac nechceme, my odmietame akékoľvek dodávanie zbraní, odmietame, aby sa Európska únia angažovala tým, že bude dodávať zbrane na Ukrajinu, ale chceme, aby rovnaké úsilie, ako venuje na túto vec, Európska komisia venovala na vec, ktorá sa týka mieru. My odmietame tvrdenie propagandy, ktorá hovorí o tom, že tí, čo volajú po mieri, tak sú spojencami Ruska. To je absolútny nezmysel. Európska únia po vojne vznikla ako mierový projekt a dnes vidíme, že stráca túto líniu, a preto je našou povinnosťou, aby sme iniciatívne zo slovenského parlamentu, kde je parlamentná demokracia povedali Európskej komisii, musíte sa venovať aj tomuto,“ prízvukoval J. Blanár.

Ďalej uviedol, že SMER – SD chce odpovedať aj na aktivitu prezidentky Čaputovej, ktorá po tom, ako Ukrajina požiadala o urýchlené členstvo v NATO, toto členstvo bez akéhokoľvek konsenzu a mandátu podporila. „Pani prezidentka by mala vedieť, čo hovorí napríklad článok päť zmluvy NATO, kde sa jasne definujú určité pravidlá, ktoré krajina musí spĺňať a ak ich nespĺňa, nemôže byť členským štátom NATO. A jedným z tých pravidiel je celistvosť územia,“ priblížil J. Blanár.

Podpredseda strany Ľuboš Blaha povedal, že zo slova „mier“ sa na Slovensku stáva neslušné slovo, kde už aj polícia hovorí o mieri ako o zločine. Tá si dokonca dovoľuje spochybňovať mier, ako základnú ústavnú hodnotu. „Veď nech si prečítajú preambulu Ústavy Slovenskej republiky, mierová spolupráca, to im nič nehovorí  a odrazu sa tvária, že mier je ruská propaganda? To znamená, že my máme chcieť vojnu? Existuje trestný zákon, kde sa hovorí, že schvaľovanie vojny a vojnová propagácia je trestný čin, môžete ísť na desať rokov do basy,“ dodal Ľ. Blaha.





Zdroj: https://fb.watch/g5mgihA6Mg/