Tlačová beseda strany SMER-SD k aktuálnej schôdzi NR SR

29.09.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – sociálna demokracia R. Fico oboznámil na tlačovej konferencii v Národnej rade SR (NR SR) verejnosť o obštrukciách poslancov vládnej koalície, ktoré sa týkali štyroch návrhov na konanie mimoriadnych schôdzí k chlebovým témam. Tieto mimoriadne schôdze iniciovala strana SMER – SD spoločne s nezaradenými poslancami okolo poslanca T. Tarabu. Poslanci opozície chceli vidieť jasný harmonogram krokov vlády k zabráneniu drastickým dopadom vedúcim k zvýšeniu cien tepla, elektriny a plynu. Poslanci opozície očakávali, že vláda predloží plán čo bude robiť, keď sa otvorí plynovod Nord Stream II., aby to neohrozilo záujmy Slovenskej republiky, ktorá tým môže ročne prísť o 300 až 400 miliónov eur. 

 

Minister hospodárstva R. Sulík však namiesto toho, aby odpovedal na opodstatnené otázky, tak 20 minút obviňoval bývalú vládu a stranu SMER - SD. „Následne prišiel do pléna NR SR procedurálny návrh, aby mohol Sulík hovoriť ďalej a koaliční poslanci tento návrh zablokovali, lebo vedeli, že Sulík nevie a nemá čo povedať. Práve preto ponúkame koalícii, aby prijala náš návrh v oblasti energií, čo by znamenalo, že by musel 15. októbra prísť do NR SR premiér Heger a povedať, čo idú urobiť, aby ľudia nedoplatili na zvyšovanie cien energií,“ uviedol Robert Fico.

 

„Navrhujeme vláde tri kroky. Prvým je, aby stiahla novelizáciu Zákona o energetike, ktorý vedie k úplnej deregulácii. R. Sulík hovorí, že nemáme mať žiadny regulačný rámec, ale nech o všetkom rozhodne slobodný trh. Žiadame preto, aby sa o tejto novelizácii nerokovalo vôbec. Druhý krok je, aby Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) okamžite stiahol vyhlášku o takzvanom „G komponente,“ ktorý je špeciálnym poplatkom a URSO navrhuje znížiť tento poplatok o dve tretiny pre výrobcov, čo sa v konečnom dôsledku pretaví do toho, že to nakoniec aj tak zaplatia len bežní ľudia a teda koncoví spotrebitelia,“ podotkol Fico, pričom dodal, že vláda by mala bezodkladne riešiť aj kompenzácie pre ľudí za nárast cien plynu na nový rok. Strana SMER – SD podobný problém riešila takzvanými „vratkami“ za plyn, pretože je to práve sociálny rozmer vlády a štátu, ktorý má garantovať ochranu ľuďom pred rastúcimi cenami energií.  

 

Okrem zvyšujúcich sa cien energií boli mimoriadne schôdze iniciované aj kvôli ďalším dôležitým témam, akými sú napríklad zvyšujúce sa ceny základných potravín, stabilizácia verejných financií a situácie v zdravotníctve počas korona krízy, ktorú na tlačovej konferencii zhodnotil nezaradený poslanec T. Taraba.

 

Zvyšovanie cien potravín je prejavom zvyšujúcich sa cien energií. „Návrh, ktorý mal predniesť náš podpredseda R. Takáč, bol doslova zlikvidovaný tak, že poslanci vládnej koalície neodsúhlasili program schôdze NR SR, čím dali najavo, že nechcú hovoriť o tom, ako ma vyzerať cenová politika a v podstate ani nevedia čo majú povedať ľuďom na Slovensku,“ skonštatoval Robert Fico.

 

Mimoriadna schôdza k stabilizácii verejných financií bola iniciatívou nášho podpredsedu a bývalého ministra financií za stranu SMER – SD L. Kamenického. „Vytýkame aj pani prezidentke, že sa vo svojom prejave ani len slovom nedotkla toho, v akom zdevastovanom stave sú dnes verejné financie na Slovensku. Sme svedkami drastického navýšenia verejného dlhu, drastického navýšenia deficitu a to bez akýchkoľvek viditeľných výsledkov. Namiesto toho tu máme viac ako 13 tisíc mŕtvych na covid, rozbitý cestovný ruch, extrémne oslabený gastro sektor a každodennú neschopnosť vlády na každom kroku,“ tvrdí Robert Fico.

 

Poslanci vládnej koalície zablokovali väčšinu mimoriadnych schôdzí k dôležitým témam, ktoré zaujímajú bežných ľudí, pretože sa dotýkajú ich každodenného života a ich životnej úrovne. Namiesto toho, aby potvrdili, že sú reprezentantmi občanov, potvrdili len to, že sú služobníkmi vlády a zo všetkých síl obhajujú jej zlyhania.





Zdroj: https://fb.watch/8kkVy4YaBl/