Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Aktuálna schôdza NR SR

23.09.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

R. FICO: SMER - SD BUDE VŽDY OBHAJOVAŤ PRÁVNY A SOCIÁLNY ŠTÁT, ALE AJ ZODPOVEDNOSŤ VO VEREJNÝCH FINANCIÁCH

Na tlačovej besede poslaneckého klubu strany SMER - SD jej predseda uviedol, že v modernej histórii Národnej rady (NR) SR sa ešte nestalo, aby vládna väčšina blokovala rokovania o návrhu skupiny viac ako 30 poslancov, ktorým sa táto skupina domáhala vyslovenia nedôvery členovi vlády. Minister vnútra je človek podozrivý z najzávažnejších zločinov, zobral úplatok 100 tisíc eur, vedel o všetkých krokoch, ktoré robí NAKA pri manipulácii trestných konaní a niekedy dokonca dáva pokyny. Zlyhal na všetkých úrovniach, napriek tomu koalícia od 25. júla nedovolila o tejto téme hovoriť. „Sami sa prerátali, keď zaradili túto schôdzu ako obyčajný bod do tejto schôdze, pretože nemajú k dispozícii ministrov, poslanci koalície nechodia do parlamentu, preto som dnes mal možnosť predložiť návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra, kde som jasne a plasticky prešiel všetky okolnosti, ktoré sú tak závažné, že znemožňujú ministrovi vnútra vykonávať funkciu. V parlamente bude prebiehať chaos, pretože po tom, čo sme predložili návrh skupiny poslancov, bude sa rokovať po hodine otázok, potom nasledujú termínované body, potom je zvolaná ďalšia schôdza, čo len svedčí o tom, že predseda národnej rady nemá vôbec pod kontrolou Národnú radu Slovenskej republiky.“

SMER – SD ako skutočná opozícia bude Slovensko chrániť ako právny štát, ale aj ako sociálny štát a tiež jeho verejné financie. „V utorok sme predložili návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze kvôli tomu, že hrozí prudký nárast cien plynu, elektriny, tepla a vôbec, cenový šok bude brutálny. Vláda nerobí nič. Včera bol predložený ďalší návrh na mimoriadnu schôdzu, ktorý sa týka cien potravín, predovšetkým v oblasti pekárenstva. Ak k tomu prirátane nárast cien tepla, tento cenový šok môže byť o to väčší. Po tejto tlačovej konferencii pôjdeme podať ďalší návrh na mimoriadnu schôdzu, v ktorej žiadame vládu, aby sa postavila čelom k tomuto obrovskému problému a to, že rozvrátili verejné financie tak, že to bude ďalším vládam trvať 20 - 30 rokov, kým ich dajú ako tak do poriadku. Nech vládna koalícia ukáže, či sa chce venovať chlebovým témam alebo sa chce venovať len vnútornej kríze, ktorá je hlbšia a hlbšia,“ povedal Robert Fico.

Národná rada nerokuje a odkladá body návrhov zákonov jeden za druhým, lebo poslanci koalície dostali pokyn, že návrh na zmenu zákona z poslaneckých radov môžu ísť do pléna len po schválení koaličnou radou, ktorá je v pondelok.

Podpredseda strany Ladislav Kamenický priblížil, že SMER - SD žiada vládu SR, aby predložila svoj plán na stabilizáciu stavu verejných financií po roku 2022, lebo vláda ešte v pôvodnom pláne si určila termín na vyrovnané verejné financie v roku 2024. Dnes rada pre rozpočtovú zodpovednosť hovorí o tom, že to treba robiť okamžite, nakoľko verejné financie sú v mimoriadne zlom stave. „SMER  - sociálna demokracia, keď bol vo vláde, bol kritizovaný, ako zle hospodári, že sociálni demokrati nedokážu hospodáriť, tak oznamujem Slovensku, že sociálni demokrati znižovali zadlženie Slovenskej republiky od roku 2013 postupne až do roku 2018 až na úroveň 48% HDP. Táto vláda zvýšila zadlženie za rok až o 12,4 percentuálneho bodu na 60,6%. Prekročila všetky limity zákona o dlhovej brzde. Vláda mala podľa zákona o rozpočtovej zodpovednosti predložiť plán opatrení, aby sa dlh znižoval, no vláda kašle na zákony a na ústavu a túto ústavnú povinnosť si nesplnila. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť konštatuje, že z dlhodobého pohľadu sme na tom, čo sa týka verejných financií, najhoršie v celej Európskej únii.“

SMER – SD preto žiada predsedu NR SR do 31. októbra o prerokovanie navrhovaného uznesenia, ďalej aby vláda predložila národnej rade do 15. novembra plán na stabilizáciu stavu verejných financií od roku 2022, aby plán obsahoval zoznam opatrení na stabilizáciu verejných financií, vyčíslenie dopadu týchto opatrení na zlepšenie stavu, časový harmonogram a postup ich implementácie. Ďalej, aby tento plán bol zapracovaný do návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 – 2024 a aby bola vytvorená skupina expertov na úrovni ministerstiev, ktorí sa budú implementáciou tohto plánu zaoberať.  A tiež je treba, aby aj verejnosť bola informovaná o tom, ako tento plán bude pokračovať.





Zdroj: https://fb.watch/8csH6MF9Dg/