Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Aktuálne politické dianie

16.09.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Robert Fico na dnešnej tlačovej besede poslaneckého klubu strany SMER – SD poskytol niekoľko informácií o tom, ako bude klub strany postupovať na najbližšom rokovaní Národnej rady SR (NR SR).. Najskôr kritizoval predsedu parlamentu Kollára, že sa rozhodol tri schôdze o odvolávaní Mikulca odložiť až na záver tejto schôdze. Ide preto podľa neho o totálny výsmech Ústave SR. SMER – SD preto ostro protestuje , že sa takto zaobchádza s inštitútom odvolávania člena vlády, hlavne dnes, keď treba v NR SR hovoriť o pôsobení ministra vnútra, ktorý nesie hlavnú zodpovednosť za všetky zločiny páchané v rezorte. „Budeme žiadať procedurálnym návrhom hneď na úvod tejto schôdze, aby body, ktoré sú zaradené na záver mimoriadnej schôdze národnej rady o odvolávaní Mikulca boli zaradené ako body jedna, dva a tri na začiatok tejto schôdze. My si uvedomujeme potrebu určitých procesných úkonov, urobíme to tak, aby sa rokovalo iba o jednom návrhu. Rok vás tu kŕmime o zverstvách, ktoré sa dejú na ministerstve vnútra, teraz, keď je všetko na povrchu o tom nechce vládna koalícia rokovať,“ uviedol R.Fico.


Povedal ďalej, že SMER – SD je zhrozený nečinnosťou ohľadom zdražovania potravín, preto podpredseda strany a poslanec NR SR Richard Takáč predloží na začiatok tejto schôdze návrh, aby sa NR SR zaoberala problematikou nárastu cien základných potravín a aby vláda predložila súhrn opatrení na elimináciu dopadov hlavne pre sociálne slabších ľudí.


Druhá téma bude stabilizácia verejných financií. Podpredseda strany Ladislav Kamenický požiada, aby NR SR rokovala o tom, čo ide vláda robiť, aby v roku 2022 stabilizovala verejné financie tak, že sa musí vysporiadať so sumou 6-8 miliárd eur, ktoré rozkradli.


„Tretí návrh, ktorý predkladáme bude žiadosť, aby predmetom rokovania národnej rady bola správa vlády o opatreniach na elimináciu prudkého nárastu cien energií a dopadov otvorenia prevádzky plynovodu Nord Stream 2. Vieme, že to zamietnu, pokiaľ ide o začiatok schôdze národnej rady, nás to ale neodradí a môžem oznámiť, že akonáhle tieto tri body nebudú zaradené, okamžite podávame návrhy na mimoriadne schôdze a budeme ich žiadať o mimoriadnu schôdzu k cenám energií, plynu, elektriny, Nord Streamu, k cenám potravín a k stabilizácii verejných financií, ktoré sú v dezolátnom stave,“ vymenoval R.Fico.


Predseda strany sa ešte vyjadril k dnešným krokom strany Hlas, ktorí stiahli návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti Kolíkovej. „Po prvé to boli oni, ktorí došli za nami, pretože sami to nevedia urobiť a veľmi nás prosili, že potrebujú nejakú iniciatívu, či im podpíšeme odvolávania Kolíkovej. Vy poznáte náš názor na Kolíkovú, s radosťou zdvihneme  ruku za odvolanie Kolíkovej kedykoľvek. Nechápem, prečo sa Pellegrini rozhodol dať týždeň vláde oddych. Považujeme to za hrubú chybu. My to berieme na vedomie, pokiaľ ide o druhý návrh (návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády), tak vám chcem povedať, že pre nás je priorita Mikulec. Pokiaľ neprejde schôdza, pre nás žiadna iná schôdza nemá zmysel,“ povedal.


SMER – SD je za predčasné voľby, za referendum, za to, aby táto vláda odišla čo najrýchlejšie. Priority sú však nastavené – Mikulec, ministerstvo vnútra a dotiahnutie vyriešenia zločinov, ktoré pácha táto zločinecká banda vo vládnej koalícii.





Zdroj: https://fb.watch/835cdVx8rz/