Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Mimoriadna schôdza NR SR k zdražovaniu

01.12.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico na dnešnej tlačovej konferencii informoval verejnosť o tom, že poslanecký klubu strany SMER – SD bude iniciovať otvorenie mimoriadnej schôdze k rapídne zvyšujúcim sa cenám energií, palív, potravín a ďalších, k životu nevyhnutných vecí. 

 

Na začiatok svojho vystúpenia sa R. Fico zastal svojho straníckeho kolegu, podpredsedu strany SMER – SD a poslanca Národnej rady SR (NR SR) Ľuboša Blahu, ktorého politické stanovisko k nepravdivým informáciám o očkovaní zmazala sociálna sieť zrejme na základe silného tlaku vládnych politikov a im spriaznených médií, či aktivistov. 

 

„Vymazanie statusu podpredsedu strany SMER – sociálna demokracia Ľuboša Blahu otvorene označujeme za nepovolenú a zakázanú cenzúru, ktorá sa žiaľ v tomto období, kedy sa objavuje čím ďalej tým viac fašizoidných prvkov stáva súčasťou nášho života.“ R. Fico ďalej uviedol, že terčom podobnej cenzúry sa stal rovnako aj on a to v denníku SME, ktoré odmieta uverejňovať niektoré jeho blogy, pretože nechce, aby ovplyvňoval čitateľov denníka SME svojimi vlastnými názormi. „Žijeme v demokratickej krajine, je smiešne a nedemokratické, ak sa nám rozhodli zatvárať týmto štýlom ústa,“ uviedol Fico.

 

Predseda sociálnych demokratov ďalej uviedol postoj strany SMER – SD k vládnemu návrhu, ktorá sa má týkať poukážok v hodnote 500 eur pre osoby staršie ako 60 rokov, ak sa nechajú zaočkovať. V koalícii o tomto návrhu panuje jasná nezhoda, kedy jeden koaličný partner odkazuje inému, že jeho nápad je hlúposť a skončí ako fiasko. Takéto niečo sa počas vlád pod vedením strany SMER – SD nikdy nestalo a bolo to nemysliteľné. 

 

„SMER-SD nepodporí v prvom čítaní tento návrh. V druhom čítaní predložíme svoj veľmi jasný pozmeňujúci návrh a budeme žiadať, aby bolo dôchodcom vyplatených 500 eur v hotovosti, ako jednorazový príspevok, čím si budú môcť zmierniť dopady toho, čo sa dnes na Slovensku deje v rámci zdražovania,“ konštatuje R. Fico pričom dodáva, že „ak tento náš návrh na vyplatenie 500 eur, čo je v podstate 13. dôchodok, neprejde, tak už vôbec nebudeme za tento návrh z dielne Igora Matoviča hlasovať.“  

 

Kvôli katastrofálnej situácii, ktorú privodila Slovensku vláda pod vedením OĽaNO, musí SMER – SD reagovať na najvyššej demokratickej úrovni parlamentu a iniciovať mimoriadne schôdze. Prvá schôdza bude po dohode s nezradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu. Návrh na túto schôdzu je už podaný a bude sa venovať zdravotníctvu. „Chceme, aby vláda začala jasne hovoriť o peniazoch pre zdravotníctvo. Radšej mali viac zaplatiť lekárov a zdravotné sestry, ktorí sú v prvej línii, ako rozdávať poukážky v hodnote pol miliardy určené na kaderníctva a tobogány. Bolo by to tisíckrát užitočnejšie ako Matovičov návrh,“ tvrdí R. Fico. 

 

Druhá mimoriadna schôdza sa bude venovať zdražovaniu. SMER – SD prichádza s mimoriadnou schôdzou a bude žiadať, aby vláda predložila konkrétne návrhy, čo ide v tejto situácii robiť. „Keby bola strana SMER – SD dnes vo vláde, tak už dnes máte na stole niekoľko návrhov  čo s tým robiť. Prišli by sme so znížením DPH pokiaľ ide o ceny energií, ponúkli by sme ľuďom plynové vratky, reagovali by sme inak na cenu elektriny tým, že by sme riešili zložky, ktoré tvoria cenu elektrinu. Pri základných potravinách, kde sme už v minulosti znižovali DPH, by sme išli do zastropovania cien na určité obdobie, aby sme ľuďom pomohli. Táto vláda však ľuďom ponúka to, aby si v noci vypli kúrenie, pretože nemajú iné východisko,“ uvádza R  Fico. 

 

Vláda dnes zrejme úmyselne diskriminuje slovenských malých a stredných podnikateľov, ktorí majú zákaz predávať, pričom podporujú nadnárodné reťazce, ktorú môžu predávať čokoľvek. „Pokiaľ náš návrh mimoriadnej schôdze neprejde, lockdown-nelockdown, ideme do konca roka zorganizovať veľký protivládny protest proti vládnej sprostosti, pretože inak sa to ani nedá nazvať. Vláda poškodzuje záujmy štátu a robí Slovákom zle, musíme na to reagovať. V spoločnosti sa šíri aj téma generálneho štrajku, ktorý je však výlučnou vecou odborárov. Pokiaľ sa odbory rozhodnú do toho ísť, budú mat našu plnú podporu,“ uzatvára predseda strany SMER - SD R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/9DzFJR8MZ-/