Tlačová beseda strany SMER - SD na tému: Núdzový stav a Prvý minister, ktorý končí v staronovej vláde

27.04.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Na tlačovej besede predstaviteľov strany SMER - sociálna demokracia sa podpredseda strany Juraj Blanár opäť vyjadril k predlžovaniu núdzového stavu. „Núdzový stav bol po prvýkrát vyhlásený touto vládou 1. októbra v čase, keď bolo menej ako 100 obetí na Covid. Postupne prišli s veľkým objavom počas núdzového stavu, s tzv. plošným testovaním, ktoré malo byť akousi atómovou zbraňou. A ukázalo sa, že práve toto plošné testovanie má príčinnú súvislosť s nárastom obetí. Predbiehali sa jednotliví vládni predstavitelia o tom, ako núdzový stav bude poslednýkrát, ako plošné testovanie bude poslednýkrát. Nielenže však táto koalícia vždy schválila pokračovanie núdzového stavu, ale aj pokračovanie s nezmyselným plošným testovaním. Len ho premenovali, najskôr to bolo plošné testovanie, potom to bol skríning, ďalej to bol Covid automat a dnes to je plošné testovanie nazvané otváranie prevádzok,“ uviedol.

SMER - SD si nemyslí, že treba núdzový stav predlžovať. No vláda ho už vyhlásila a bude trvať minimálne 20 dní. Máme pred sebou dva významné štátne sviatky. Sviatok práce a Deň víťazstva nad fašizmom a núdzový stav má aj teraz slúžiť na zabránenie zhromažďovania sa ľuďom a vláda sa bojí protestov a vzbúr. Podpredseda Ľuboš Blaha tiež skonštatoval, že je to prvýkrát v dejinách, kedy bude prvomájová oslava na Slovensku zakázaná. „Takéto niečo si nedovolili ani tie najkrvavejšie diktátorské režimy v dejinách, zakázať ľuďom oslavovať prácu na sviatok, ktorý má po celej planéte takú bohatú históriu. Považujem to za niečo nehanebné, najmä keď pandemická situácia na Slovensku už nie je ani v najmenšom taká, že by malo ľuďom brániť ísť von vyjadriť svoj názor,“ skonštatoval.

Podpredseda Richard Takáč uviedol, že v stred bude vláda schvaľovať Plán obnovy a odolnosti. Pri kreovaní plánu obnovy minulý rok minister pôdohospodárstva Mičovský veľkolepo vyhlasoval, že z plánu obnovy chce pre svoj rezort 2,4 miliardy eur. Neskôr prišiel s tým, že si vie predstaviť viac ako 1 miliardu a vyjadril sa, že pokiaľ nebude viac ako jedna miliarda pre poľnohospodárstvo na Slovensku, nemá čo robiť na svojej stoličke. „Realita návrhu, ktorý sa bude schvaľovať je taká, že v rámci rezortu pôdohospodárstva a potravinárstva máme v pláne obnovy na Slovensku jednu veľkú nulu. Iné členské štáty Európskej únie, napr. Česko, Francúzsko, Nemecko majú množstvo financií z plánu obnovy do poľnohospodárstva a potravinárstva,“ uviedol. Dodal, že pevne verí, že si minister Mičovský bude stáť za slovom a vo svojej funkcii skončí.

Predstavitelia SMERu - SD si za svoju prioritu určili zrušenie povinného testovania. Jediné, čo testovanie zapríčinilo je najviac obetí covidu 19 na svete niekoľko týždňov. Vtedajší premiér Matovič ľuďom prikázal a nasilu nahnal ľudí testovať sa, bez testu ľudia nemohli ísť nikam, preto SMER - SD považuje vládu za absolútne nedemokratickú.





Zdroj: https://fb.watch/57WA6u-l40/