Tlačová beseda strany SMER - SD na tému: Podanie na ústavný súd a mimoriadna schôdza NR SR

24.06.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Robert Fico na dnešnej tlačovej besede poslaneckého klubu strany SMER – sociálna demokracia uviedol, že tak, ako avizoval, skupina poslancov sa obracia na Ústavný súd SR s návrhom, kde žiada o rozhodnutie, či posledná novelizácia Zákonníka práce bola v súlade s Ústavou SR. Kvalitný Zákonník práce pri ochrane práv zamestnancov podľa Roberta Fica nejde proti hospodárskemu rastu a nespôsobuje ťažkosti v prípade nárastu nezamestnanosti. Preto, keď bol SMER - SD pri moci, vždy podporoval modernizáciu Zákonníka práce tak, aby bol európsky a sociálny. „Tri základné momenty sú predmetom podania na  Ústavný súd. Predovšetkým namietame ustanovenie Zákonníka práce, ktoré pravicová vláda zakotvila do tohto kódexu a na základe ktorého akonáhle zamestnanec dosiahne vek 65 rokov, môže byť  prepustený zo zamestnania bez udania dôvodov. Takáto právna úprava je diskriminačná, pretože vyšší vek nemôže byť dôvodom na diskrimináciu. Druhý okruh je terminologicky veľmi náročný, hovoríme o extenziách kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Sú výsledkom kolektívneho vyjednávania kolektívne zmluvy a my sme zaviedli jedno ustanovenie Zákonníka práce, ktoré garantovalo, že aj u iných zamestnávateľov v rovnakom odvetví  sa automaticky na zamestnancov vzťahovali tie zmluvy, ktoré boli podpísané u iných zamestnávateľov. Tridsať rokov sme to tu mali a títo poloblázni cez pozmeňujúci návrh bez toho, aby k tomu bola diskusia to navrhli a  aj to dnes zrušili,“ povedal R. Fico. Tretí okruh je zásah do tripartity, kde ide o obmedzenie účasti na sociálnom dialógu, kde táto novelizácia Zákonníka práce má ísť proti odborárom. 

R. Fico je toho názoru, že vzťah tejto vlády k zamestnancom, k sociálnemu dialógu a kolektívnemu vyjednávaniu bude predmetom sobotňajšieho protestu, ktorý organizuje OZ KOVO.

Predseda strany SMER - SD uviedol, že včera (23.6.) podali poslanci návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Zatiaľ podľa jeho slov nepôjdu cestou odvolávania I. Matoviča, pretože je vecnejšie a konštruktívnejšie, ak sa v parlamente bavia o konkrétnej téme, ako o mene ministra. „Akonáhle program tejto schôdze nebude schválený, vyvoláme schôdzu, kde budeme vyslovovať nedôveru buď členovi vlády alebo celej vláde. My musíme v parlamente hovoriť o štátnej korupcii. Téma, kvôli ktorej sme zvolali mimoriadnu schôdzu, sa týka správy Slovenskej informačnej služby, ktorá potvrdila, že na Slovensku sa manipulujú trestné konania, že sa pracuje s tzv. univerzálnymi svedkami a výsledkom je celý rad krivých obvinení, nezákonných obvinení a celý rad ľudí, ktorí sedia vo väzbe. A tomuto všetkému dala perfektný záver udalosť z ostatných dní, keď vyšlo na povrch, že Slovenská pošta priklepla hlavnému slovenskému udavačovi, L. Makóovi 9,5 milióna eur bez DPH,“ priblížil. Povedal tiež, že SMER - SD navrhuje v uznesení národnej rady, ktoré  má byť predmetom rokovania mimoriadnej schôdze, aby vláda okamžite urobila opatrenia vedúce k tomu, aby Slovenská pošta okamžite odstúpila od tejto zmluvy, ktorá je amorálna a politicky zmanipulovaná. Ďalej SMER - SD žiada vládu, aby začala prešetrovať zodpovednosť nominantov Slovenskej pošty, pod koho pokynmi manipulovali túto súťaž tak, že firme LAMA umožnili opätovne sa vrátiť do súťaže, keď bola najskôr  vylúčená pre nesplnenie zákonných podmienok.





Zdroj: https://fb.watch/v/20znv-3_3/