Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Postoj strany SMER-SD k štátnej karanténe

01.07.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Napriek tomu, že včera bol v súvislosti s odvolávaním I. Matoviča v národnej rade náročný deň, od včerajšieho večera sedel právny tím strany SMER – sociálna demokracia a pripravoval východiská k návrhom, ktoré sú alebo sa chystajú do národnej rady a ktoré vážnym spôsobom zasahujú do základných ľudských práv. SMER - SD nerozumie, prečo v tak ťažkých časoch, keď treba na niektorých krokoch dohodu, súčasná vláda ignoruje sociálny dialóg. Prečo, keď včera v skrátenom konaní bol predložený návrh zákona, dnes niekto prichádza s nápadom o lotérii, ktorá zasiahne celú spoločnosť. Prečo, keď sa má dnes v NR SR hovoriť o karanténe, o rozdieloch medzi zaočkovanými a nezaočkovanými, prečo o tom nerokovala tripartita a iné politické strany? SMER - SD nebude podľa predsedu Roberta Fica nikdy podporovať protiústavné veci a opatrenia prijímané len stádovitou vládnou väčšinou, čo bude viesť k tomu, že ľudia nebudú rešpektovať ich rozhodnutia.

„Náš postoj k očkovaniu ostáva nezmenený, očkovanie musí ostať dobrovoľné. Rešpektujeme aj toho, kto sa ide zaočkovať aj toho, kto sa nejde zaočkovať. Nemôže byť medzi nimi žiadny kvalitatívny rozdiel. Očkovacia lotéria je v poriadku, my proti tomu v zásade nemáme žiadnu výhradu. Upozorňujeme však, že očkovacia lotéria má obnášať náklady zo štátneho rozpočtu okolo 2 milióny eur, ale týždenne! Ak teda rátame, že táto lotéria môže trvať aj niekoľko mesiacov, tak hovoríme o desiatkach miliónov eur. Do toho treba dať akúsi odmenu pre sprostredkovateľov, ktorí budú ťahať za ruku ľudí nad 60 rokov a čím je tento človek starší, tým bude táto odmena vyššia, až do 90 eur. Pritom jeden sprostredkovateľ môže priniesť až do 50 ľudí. Ak vláda chce motivovať, nech motivuje, ale prečo by to malo byť platené zo štátneho rozpočtu? Prečo toto nemôžu zaplatiť farmafirmy?,“ pýta sa R. Fico.

Predseda strany SMER - SD uviedol, že ešte vážnejšia vec ako nejaká motivácia je to, že každý, kto sa vráti na územie SR, pokiaľ nie je zaočkovaný, by mal ísť do karantény a po piatich dňoch by mohol ísť na PCR test, ktorý si sám zaplatí. „Chcem prečítať všetkým predstaviteľom vládnej koalície článok 23 odsek 4 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý hovorí, že každý občan má právo na slobodný vstup na územie Slovenskej republiky a tento článok nemá žiadne obmedzenia. Preto chápem, ak je niekto chorý, tak nech ide do karantény, ale prečo tu idú limitovať pohyb a osobné slobody zdravých ľudí? Preto vychádzajúc z prísnej dobrovoľnosti nahovárame celý slovenský národ, aby sa slobodne rozhodol, aby mal k dispozícii potrebné informácie, ktoré mu umožnia takéto  slobodné rozhodnutie prijať, pretože to, čo vidíme, je len vymývanie mozgov. Náš návrh je, aby pri akejkoľvek právnej úprave, ktorá bude dnes prijímaná, pokiaľ ide o karanténu a povinnosť platiť si testy a ďalšie obmedzenia pre nezaočkovaných, budeme sa opierať o judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorá je plne zakomponovaná do rezolúcie parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktoré bolo prijaté v januári 2021. Táto získala podporu 119 prítomných poslancov z celej Európy a nazýva sa Vakcíny Covid-19, etické, právne a praktické aspekty. A keďže v rámci Rady Európy pôsobí Európsky súd pre ľudské práva, čo je unikátny mechanizmus ochrany základných ľudských práv, všetky tieto veci boli prenesené do tejto rezolúcie,“ upresnil R. Fico.

Ďalej uviedol zásady, ktorými sa SMER - SD bude riadiť. Po prvé, rezolúcia ukladá členským štátom Rady Európy, aby zabezpečili, že občania budú informovaní, že očkovanie nie je povinné a že nikto nie je pod politickým, sociálnym alebo iným tlakom na očkovanie. Druhá zásada je, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že nebol očkovaný, buď kvôli možným zdravotným rizikám alebo nechcel byť očkovaný. Rada Európy ďalej výrazne požaduje od členských štátov, aby šírili v médiách transparentné informácie o bezpečnosti a možných vedľajších účinkoch vakcín prostredníctvom spolupráce s platformami sociálnych médií, atď.

SMER - SD má tiež veľký problém s návrhom s očkovaním detí nad 12 rokov, pretože očkovať 12 ročné dieťa vo vývoji experimentálnou vakcínou je obrovské riziko, pričom sama Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že neodporúča očkovanie týchto detí, lebo nevedia, čo to môže urobiť. „Preto pokiaľ navrhovaná právna úprava, ktorá dnes príde do parlamentu a bude zavádzať rozdiely medzi zaočkovanými a nezaočkovanými a pokiaľ nebude táto právna úprava rešpektovať zásady, ktoré požaduje od Slovenskej republiky Rada Európy, ani jeden hlas strana SMER - SD takejto právnej úprave nemôže dať. Ak by však táto mašinéria schválila takéto zákony, ktoré budú porušovať zásady, ktoré od nás požaduje medzinárodné spoločenstvo, my už máme prvý náčrt podania na Ústavný súd a okamžite budeme žiadať Ústavný súd, aby nielen vyhlásil tieto právne predpisy za protiústavné, ale aby pozastavil ich účinnosť,“ uzavrel R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/6tuMkD58d9/