Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Postup strany SMER-SD pri karanténe a očkovaní

02.07.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Dnes sa na adresu ľudí, ktorí majú iný názor na očkovanie vyjadril denník SME, keď napísal, že „na neočkovancov sa nedá ísť iba cukrom, ale treba aj poriadne dlhý bič alebo že nie je jasné, čo bráni povedať, že to nie sú ľudia, ale dobytok, keďže len ich bezohľadnosť a teľacie IQ budú príčinou, že v septembri alebo v novembri na staré kolená na mňa štát uvalí zákaz vychádzania“, voči čomu sa strana SMER - sociálna demokracia ostro ohradzuje a žiada verejné ospravedlnenie za túto hrubú urážku ľudí.

Predseda stany SMER - SD Robert Fico zároveň pomenoval tri okruhy problémov, ktoré sa dnes riešia. „Prvý okruh problémov je, že chceli podmieniť vstup do hotelov, plavární, reštaurácií, posilňovní tým, že budete mať buď preukaz o očkovaní alebo budete mať PCR test  nie starší ako 72 hodín. Toto narazilo na veľkú hádku vo vnútri koalície a tento návrh zákona – napriek tomu, že bol schválený vo vláde, bol predmetom koaličnej rady – sa už nedostal na rokovanie národnej rady. Pán Kollár to urobil kvôli svojim hotelom a reštauráciám, lebo vie, že by mu to spôsobilo veľký problém v prevádzkach, ktoré vlastní. Tento zákon je teda vybavený a nebude predmetom rokovania, pretože schôdza končí,“ povedal.

Druhý okruh, ktorý už je vyriešený, je problém očkovacej lotérie a platenia sprostredkovateľov, ktorí budú za ruky vodiť starších ľudí na očkovanie. Jej náklady do konca roka boli prepočítané na 99 miliónov eur. „Prečo toto máme platiť zo štátnych zdrojov? Prečo toto neplatia farmafirmy? Toto bol hlavný dôvod, prečo sme my odmietli lotériu a tieto poplatky podporiť v národnej rade a klub SMER - sociálna demokracia tento návrh nepodporil. Uvidíme, čo urobí pani prezidentka, ale predpokladáme, že prezidentka, ktorá je zamilovaná do tejto vlády, tento zákon podpíše,“  tvrdí.

Tretia najpodstatnejšia vec je karanténa. V stredu vláda prijala uznesenie, ktorým schválila materiál, ktorý sa volá aktualizácia cestovného semafora. Počnúc 9. júlom bude platiť, že ktokoľvek, kto sa vráti zo zahraničia na územie Slovenska, bude musieť ísť na 14 dní do karantény s tým, že po piatich dňoch v karanténe si môžete urobiť PCR test. Pričom nie je jasné, kto tieto testy bude platiť. „SMER - SD jednoznačne opakuje, ak platí princíp dobrovoľnosti, tak test musím dostať občan zadarmo. Nie je možné vyžadovať od ľudí, že budú platiť 60 – 80 eur. Čo má urobiť rodina, ktorá sa vracia z dovolenky a budú v aute štyria alebo piati?,“ uviedol R. Fico.

Robert Fico dnes kontaktoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ), kde žiadal o informáciu, čo je to za materiál, ktorý schválili na vláde. Dozvedel sa, že na základe tohto materiálu ÚVZ príjme vyhlášku, ktorá má byť zverejnená (ešte) dnes. Robert Fico verí, že vo vyhláške bude aj povedané, že testy budú zadarmo: „Keďže už vieme, že je to vyhláška, tak oznamujeme, že okamžite podávame kvalifikovaný návrh na Ústavný súd Slovenskej republiky, aby posúdil súlad tohto právneho predpisu s ústavou, lebo my tvrdíme, že to je totálne protiústavné a úplne diskriminačné. Preto hneď v utorok budeme žiadať o pozastavenie účinnosti tejto vyhlášky, pretože nemôžeme akceptovať diskrimináciu medzi ľuďmi, ktorí sú zaočkovaní a nezaočkovaní a nemôžeme akceptovať obmedzenie slobody pohybu.“

Podpredseda strany Ľuboš Blaha prízvukoval, že je tu obrovská miera neúcty a arogancie voči ľuďom, ktorí majú iný názor na očkovanie experimentálnou vakcínou, pričom vláda chce týchto ľudí trestať. „Celá tá karanténa nemá žiadny epidemiologický zmysel. Aj keď si dáte vakcínu, tak to nijakým spôsobom neznižuje mieru šírenia nákazy. Máte napríklad cestovateľa, ktorý je zaočkovaný od hlavy po päty a prichádza z Indie, ktorá je zamorená. Tento človek nemusí ísť na 14 dní do karantény. A máte potom päťčlennú rodinu, ktorá si našetrila peniažky a ide do Chorvátska, ktoré nemá zamorené územie. Ale tí musia ísť na 14 dní do karantény alebo zaplatiť 350 eur, aby sa vykúpili po piatich dňoch,“ uviedol na záver Ľ. Blaha.





Zdroj: https://fb.watch/6u-f-sL-Xh/