Tlačová beseda strany SMER - SD na tému: Sľub Hegera dať Ukrajine stíhačky MIG-29 je hrubo protiústavný

10.02.2023 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Na Slovensku máme ďalšiu ústavnú krízu, ktorú prezidentka podporuje. SMER - SD zvoláva mimoriadnu schôdzu NR SR k návrhu Hegera odovzdať stíhačky Ukrajine. 

Včera večer sme totiž prvýkrát počuli prísľub E. Hegera odovzdať v akejkoľvek podobe Ukrajine bojové lietadlá Mig-29. SMER sa už dávnejšie pokúšal zistiť, aký je okolo týchto lietadiel faktický stav, ale včera Heger naplno odhalil svoj plán, zrejme po stretnutí s prezidentom Ukrajiny, že tieto lietadlá pôjdu na Ukrajinu a stanú sa súčasťou konfliktu medzi USA a Ruskom. „Môžeme viesť diskusiu rôzneho typu, či sa majú dodávať alebo nemajú dodávať zbrane na Ukrajinu. My tvrdíme, že ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny neprinesie nič iné ako státisíce mŕtvych. Táto vojna, ktorá mimoriadne vyhovuje Spojeným štátom americkým môže akurát tak viesť k zvýšeniu rizika použitia neštandardných zbraní. Vychádzajúc z nášho postoja, že sme principiálne proti zasielaniu zbraní na Ukrajinu, že náš plán je zásadne mierový, musíme reagovať okamžite na včerajší prísľub odvolaného predsedu vlády pána Hegera. Zdá sa, že sme v ďalšej etape hlbokej ústavnej krízy, pretože ak si dovolí odvolaný predseda vláda dávať prísľuby na medzinárodnej úrovni, na ktoré nemá vôbec žiadne kompetencie, potom si musíme klásť otázky, že či tento náš mimoň je tak úplne hlúpy alebo si je vedomý plnej podpory pani prezidentky Čaputovej, americkej ambasády a povedal si, kašlem na ústavu, kašlem na parlament a idem robiť ďalšie kroky, aby sa môj imidž vo svete zlepšoval,“ uviedol Robert Fico.

 

Na minulotýždňovom stretnutí s veľvyslancami britský veľvyslanec totiž povedal, že žiadna iná vláda nemá taký dobrý imidž ako súčasná a to kvôli zásielkam zbraní na Ukrajinu. Heger totiž vie, že aj keď budú porušovať ústavu, všetko im bude odpustené, pretože zásielky zbraní sú dnes najpodstatnejšia vec pre západ a pre USA, preto majú povolenie na všetko.

Včera dal Heger Zelenskému teda protiústavný sľub, pretože po tom, čo bola 15. decembra vláda odvolaná, druhý deň prezidentka vydala rozhodnutie, ktoré bolo zverejnené v zbierke zákonov, ktorým poverila vládu SR vykonávaním jej pôsobnosti. „Vláda Slovenskej republiky nemá žiadnu právomoc rozhodovať v zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, ak bola odvolaná. Dokonca ani v prípade, že by jej na to dala súhlas prezidentka Slovenskej republiky," priblížil R. Fico.

 

Tiež pripomenul Hegerovi, že postupuje totálne v rozpore s ústavou a navrhuje, aby Národná rada SR (NR SR) vyslovila nesúhlas s akoukoľvek formou odovzdania lietadiel Mig-29 vo vlastníctve SR Ukrajine. „Naša reakcia má podobu mimoriadnej schôdze. Máme pripravené podpisy, ktoré budú spolu s návrhom uznesenia teraz doručené do podateľne. Chcem poďakovať poslaneckému klubu SMERu a chcem poďakovať poslancom okolo pána poslanca Tarabu. Navrhujeme, aby bola zvolaná mimoriadna schôdza národnej rady, navrhujeme, aby na tejto schôdzi bolo schválené uznesenie, ktorým veľmi jasne povieme, že to, čo robí pán Heger je protiústavné, rovnako v diskusii určite zaznie veľmi veľa slov na adresu pni prezidentky Čaputovej. V tomto uznesení rovnako navrhujeme vysloviť nesúhlas národnej rady z dôvodu protiústavnosti odovzdať bojové stíhačky Mig-29 Ukrajine a poučujeme predsedu vlády Slovenskej republiky v demisii, kde sú jeho právomoci,“ vymenoval.

 

R. Fico uvítal, že predseda NR SR Boris Kollár sám uznal, že ide o vážnu vec a tento bod na rokovanie zaradí tak rýchlo, ako sa bude dať. Schôdza je v tejto chvíli zvolaná na utorok na deviatu hodinu.

 

Vyjadril sa ďalej s summitu EÚ a dotkol sa konkrétne témy Ukrajina. Tento summit znovu preukázal, že EÚ nemá vlastnú zahraničnú politiku, nemá vlastnú stratégiu, pokiaľ ide o to, čo sa deje na Ukrajine. „Namiesto toho, aby lídri Európskej únie tlačili na Spojené štáty a na Ruskú federáciu, skončite s tým zabíjaním sa, tak Európska únia úplne slepo preberá to, čo hovoria Spojené štáty. My sme za to, aby Slovensko bolo spoľahlivým partnerom v Európskej únii. Považujeme Európsku úniu za dobrý projekt, samozrejme v zlých rukách v tomto okamihu, ale to nám nemôže brať právo kriticky sa vyjadrovať k tomu, ako nie sú schopní povedať nič iné ako hovoria Američania,“ uviedol R.Fico. Preto je to podľa jeho slov len potvrdenie úbohosti a neschopnosti EÚ v takto zásadných otázkach reagovať.





Zdroj: https://fb.watch/iCaDkkFcny/