Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Zoberte konečne Sulíkovi tie drogy

04.11.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico na dnešnej tlačovej konferencii charakterizoval stav, v ktorom sa dnes nachádza Slovensko. „Mysliac na chod demokracie musíme vážne varovať občanov Slovenskej republiky pred tým, čo sa stalo v tomto štáte a v politickom systéme. V podstate prestal fungovať akýkoľvek systém kontrolných pák, ktoré sú typické pre vyváženú demokratickú spoločnosť. Mám tým na mysli situáciu, ktorá je vo vládnej koalícii. Pravdepodobne sa viažu závermi slávneho stretnutia vládneho hotela Bôrik poslanci vládnej koalície, kde sa dohodli na tom, že všetko si musia odpustiť, len aby sa nestalo, že sa vráti naspäť k moci SMER – SD. V tomto duchu sa pýtame, aký prehrešok musí spáchať člen vlády, aby bol odvolateľný? Aký strašný zločin to musí byť, aby si predstavitelia vládnej koalície povedali, že stačilo a tento človek musí ísť preč,“ pýta sa predseda strany SMER - SD. Podľa R. Fica sa koalícia nevie pohnúť z miesta, lebo vie, že keby pristúpila k odvolaniu ministra, spôsobilo by to pravdepodobne ich rozpad. Na odvolanie teda nestačili kauzy ministerky Kolíkovej, úplatky ministra Mikulca alebo ukradnuté milióny v rezorte ministra Krajniaka. „Čo je ale horšie, prestal fungovať systém kontroly médiami. Pre vás ako média kauza ukradnutých 24 miliónov neexistuje. Pozrite sa, čo zverejňujete v týchto dňoch a hodinách. Robíte to preto, lebo jasne stojíte na strane vládnej koalície a uvedomujete si, že pokiaľ by ste si plnili úlohu strážcu demokracie, tak by táto koalícia padla do 24 hodín. Vy predsa nemôžete ignorovať, že niekto ukradne 24 miliónov len preto, že nenávidíte SMER – sociálnu demokraciu,“ dodal R. Fico.


R. Fico však poukázal aj na iný problém, a to v súvislosti s ministrom hospodárstva Sulíkom. Hoci pred pár dňami sa ho opozícia snažila v NR SR odvolať, je rovnako ako ostatní ministri neodvolateľný. „V čase, keď začína byť vážny problém s dodávkami plynu na územie Európskej únie, v čase, keď sa potvrdzujú všetky naše varovania v súvislosti s energetickou krízou, pán Sulík sa rozhodne, že vycestuje na jeden veľký výlet do Dubaja. V straníckom tričku tam robí šaša, pretože on tam nešiel za peniaze SaS, on tam išiel za štátne peniaze ako minister hospodárstva, aj býva v hoteli za štátne peniaze, aj raňajkuje, obeduje a večeria za štátne peniaze. Ale on tam robí reklamu politickej strane SaS, čo je vážny konflikt záujmov, ktorý by v inej krajine stačil na odvolanie.“ Ďalej E. Fico pokračoval: „Zoberte mu tie drogy, pretože on stratil akýkoľvek zmysel pre realitu. V prepchatej delegácii je aj dcéra ministra hospodárstva. My ale máme zmluvu, ktorá jasne hovorí, že ministerstvo hospodárstva prostredníctvom generálneho tajomníka služobného úradu podpísalo zmluvu s dcérou ministra hospodárstva. Tá zmluva sa volá Zmluva o spolupráci, my tomu hovoríme, že to je zmluva o výlete. A tá zmluva má trvanie presne toľko, koľko trvá výlet do Dubaja. V tej zmluve je napísané, že Sulíkova 26 ročná dcéra je odborník v oblasti energetického práva. A že tohto odborníka energetického práva potrebuje celý svet, aby bola nastúpená v tomto okamihu v Dubaji a aby obhajovala záujmy Slovenskej republiky. Ďalej je v tej zmluve napísané, že ona sa zaväzuje, že vycestuje do Dubaja a že tam bude ochraňovať energetické záujmy Slovenskej republiky. A potom je ustanovenie, ktoré hovorí, že ministerstvo hospodárstva sa zaväzuje, že podľa zákona o cestovných náhradách poskytne dcére pána Sulíka všetky cestovné náhrady a výdavky za leteckú prepravu lietadlom Leteckého útvaru ministerstva vnútra Slovenskej republiky z Bratislavy do Dubaja a späť. Toto môže urobiť len zhulený človek,“ uviedol R. Fico.


Predseda SMERu – SD je podľa jeho slov zvedavý, čo s touto situáciou médiá urobia, nakoľko ide o vážny prehrešok mimo akéhokoľvek zdravého rozumu. Zároveň vyjadril rozhorčenie nad správaním sa proti slovenských médií, ktoré prestali plniť akúkoľvek elementárnu kontrolnú úlohu vo vzťahu k vládnej moci.





Zdroj: https://fb.watch/93N5vQLLVj/