Tlačová beseda strany SMER-SD po zasadnutí a rokovaní predsedníctva strany

21.10.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Dnes sa v priestoroch centrály strany SMER – sociálna demokracia konalo zasadnutie predsedníctva strany, po ktorom predseda strany Robert Fico na tlačovej konferencii uviedol závery rokovania. „Predsedníctvo odsúhlasilo znenie otázok do petičnej akcie na vyhlásenie referenda o zmene ústavy a predčasných parlamentných voľbách. Mám poverenie ako predseda strany tieto otázky predložiť poslancom národnej rady. Poslanci národnej rady, pokiaľ budú stotožnení s tým, že chceme vyvolať referendum na základe petičnej akcie, podpíšu list pani prezidentke. Nejdeme s návrhom politickej strany, ideme s návrhom skupiny poslancov národnej rady. Táto skupina poslancov posiela pani prezidentke dve referendové otázky a pýtame sa pani prezidentky, či sa s týmito otázkami mieni obrátiť na Ústavný súd Slovenskej republiky. Rovnako pripomenieme v tomto liste ostatné vyhlásenie predsedu vlády E. Hegera, že neexistuje žiadna dohoda o zmene Ústavy Slovenskej republiky.  Pani prezidentka sa naivne domnieva, že tento problém vyrieši parlament tým, že zmení ústavu a že v ústave budeme mať napísané, že skrátenie volebného obdobia je možné na základe ústavného zákona alebo referenda,“ priblížil Robert Fico.

Prezidentka zároveň dostane aj informáciu, že pokiaľ sa v nejakej lehote nevyjadrí k tomuto návrhu poslancov národnej rady, tak to bude SMER – SD považovať za jej súhlas so znením tohto listu a že sa neobráti na ústavný súd. R. Fico je presvedčený o tom, že jediný ventil, ktorý pomôže upokojiť situáciu na Slovensku sú predčasné voľby, ktoré je možné vyvolať len referendom. 

Predseda strany ďalej reagoval na ministra práce M. Krajniaka, ktorý už rok vykrikuje, ako je vláda aktívna v pomoci ľuďom. Štát však poslal schránkovým firmám milióny eur z covidovej pomoci, ktoré mali byť určené na podporu zamestnanosti. Všetky tieto schránkové firmy však mali podpísané zmluvy o tzv. prvej pomoci s úradom práce v Pezinku. Ide  o sumu 7 – 24 miliónov eur. „Akú úlohu v tomto zohralo ministerstvo práce? Ak mi chce niekto povedať, že sa len tak dalo rozdať schránkovým firmám 7 až 24 miliónov eur firmám, ktoré túto pomoc nepotrebovali a ide o organizovaný zločin, tak tomu neverím, že by ministerstvo práce o tomto vedomosti nemalo. Nás zaujíma, akú úlohu v tomto zohral minister Krajniak,“ priblížil predseda strany SMER – SD.

Posledná téma sa týkala ďalšieho postupu, pokiaľ ide o odvolávanie vlády. Je podaný návrh na odvolanie ministra hospodárstva. Podľa SMERu – SD je tento návrh podaný správne, nakoľko sa objavujú ďalšie spojenia ministra Sulíka a narkotík. Ďalej nezvláda zvyšovanie cien energií, nezvláda rezort ako taký. Podľa R. Fica je správnejšie podávať návrhy na odvolanie individuálnych ministrov, ako na celú vládu. „Zvládneme schôdzu so Sulíkom, ktorá bude budúci týždeň v utorok, potom sa chceme poradiť s ďalšími opozičnými subjektmi, aj s Hlasom, či pred tým, ako podáme návrh na celú vládu, by nebolo správne sa pozrieť na M. Krajniaka, pozrieť sa na M. Kolíkovú kvôli súdnej mape a nebolo správne pozrieť sa na ministra zdravotníctva M. Lengvarského kvôli tomu, čo chcú urobiť so slovenskými nemocnicami,“ uzatvára Robert Fico.





Zdroj: https://fb.watch/8NnVYw4XQe/