Tlačová beseda strany SMER - SSD na tému: Vážna výzva predsedovi NR SR, aby vnímal realitu

17.05.2023 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Vedenie strany SMER – slovenská sociálna demokracia dnes na tlačovej besede adresovalo vážnu výzvu predsedovi parlamentu B. Kollárovi, aby začal vnímať realitu. Robert Fico tak narážal na jeho naplánovanú cestu už túto sobotu do Latinskej Ameriky.

Najskôr sa však pristavil pri dnešnom prvom rokovaní vlády Zuzany Čaputovej. Dnes sa totiž na tomto rokovaní preukázal prezidentkin rukopis, keďže vláda rokovala iba o výmene štátnych tajomníkov a urobila niekoľko zmien na pozíciách veľvyslancov. Vyzerá to, že prezidentka si chce na významné diplomatické pozície dosadiť svojich ľudí. No najzávažnejšie je, že jediným iným bodom, ako boli personálne výmeny, bola konferencia mimovládnej organizácie Globsec. „V dňoch 29. – 31. mája má byť v Bratislave medzinárodná bezpečnostná konferencia Globsec 2023, ktorá je organizovaná mimovládnou organizáciou Globsec. Nech mi niekto vysvetlí, prečo má vláda Slovenskej republiky na svojom prvom zasadnutí prijať rozhodnutie, že vyčleňuje 150 profesionálnych vojakov, ktorí majú pomôcť policajtom pri vnútorných kontrolách, ktoré sa zaviedli kvôli Globsecu na našich vnútorných hraniciach? Nepríde sem ani Svätý Otec, ani americký prezident, napriek tomu vláda rozhodla už pred niekoľkými týždňami, že zavedie opätovné vnútorné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Poľskom, Maďarskom a Českou republikou, ako aj na všetkých medzinárodných letiskách, počnúc 24. májom až do 8. júna. Dôvod je, že vraj chcú chrániť bezpečnosť prítomných na Globsecu a chcú zabrániť nejakému verejnému neporiadku, ktorý by vraj mohol nastať,“ upresnil Robert Fico.

 

Ďalej sa venoval Borisovi Kollárovi, kde uviedol, že nemôže byť ticho, nakoľko máme za sebou kauzu Vlčana, ktorý si nadelil dotáciu 1,4 milióna eur, máme za sebou kauzu Sulíka v Dubaji, no vyzerá to tak, že ľudia, ktorí sú stále pri moci, nemajú cit pre realitu. V atmosfére zdražovania, vojny na Ukrajine, narastajúceho napätia v spoločnosti, prichádzajú ďalšie „perly“. Robert Fico priblížil, že bol požiadaný o schválenie pracovnej cesty dvoch jeho poslancov, Ladislava Kamenického a Mariána Kéryho, ktorí mali byť súčasťou delegácie B. Kollára pri jeho ceste do Latinskej Ameriky. Samozrejme, trval na programe tejto pracovnej cesty. „Keď sme sa dostali k programu, ktorý nám dali z protokolu, okamžite sme sa všetci traja zhodli, že toto je jedna veľká hanba, že to je cesta, ktorá nemá žiadny účel a že to je primitívny výlet za neuveriteľné peniaze. Z tohto titulu sme sa dohodli, že nebudeme súhlasiť s účasťou predstaviteľov SMERu - SSD v delegácii predsedu národnej rady, ktorá v sobotu ráno odchádza na mimoriadne zaujímavú fantastickú cestu po Latinskej Amerike bez akéhokoľvek účelu.“

 

Podľa slov Roberta Fica neexistuje na svete cestovná kancelária, ktorá by ponúkla nasledovné: letia vládnym špeciálom, ubytovanie v luxusných hoteloch, preplatenie všetkých nákladov, vrátane následného vyplatenia diét. Cesta je plánovaná odchodom v sobotu 20. mája ráno. Vládny špeciál odletí z Bratislavy len s predsedom národnej rady, vybranými poslancami národnej rady, zamestnancami národnej rady, s tým, že tam nie je jediný podnikateľ. Budú letieť cez Halifax do Kubánskej Havany, kam prídu v sobotu večer. Bez akéhokoľvek ďalšieho programu. Prespia v dvoch luxusných hoteloch. No ani na nedeľu nie je naplánovaný žiadny pracovný program. Potom večer odletia do Santiago de Chile, kde je naplánované iba stretnutie predsedov parlamentu. Odtiaľ letia do Uruguaja, Montevidea s naplánovaným jediným stretnutie predsedov národnej rady. Z Uruguaja letia do Brazílie a čerešnička na torte, Rio de Janeiro, kde si chcú pozrieť pláž a čaká ich typická brazílska reštaurácia pri pláži Ipamena. Potom majú v pláne pozrieť sochu Ježiša Krista, návštevu štvrte Santa Teresa, schody Selaron, katedrálu svätého Sebastiana. Tento výlet bude stáť do milióna eur. Robert Fico sa teda pýta, aký má táto návšteva prínos pre Slovensko a vyzval predsedu parlamentu Kollára, aby tento výlet okamžite zrušil.





Zdroj: https://fb.watch/kAMcbLDwgD/