Tlačová konferencia predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Mimoriadna schôdza NR SR

08.03.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Situácia na Ukrajine sa musí vyriešiť mierovou cestou. Rovnako tak trvá na tom, aby vláda predstúpila pred Národnú radu (NR) SR a povedala ľuďom a poslancom, ako bude riešiť zvyšujúce sa ceny plynu, pohonných hmôt a všetkých ostatných potravín a služieb. Práve z týchto dôvodov strana SMER – SD zvoláva mimoriadnu schôdzu NR SR, ktorá by mala prijať uznesenie o tom, že ak bude vláda rokovať na úrovni EÚ o zastavení dodávok ropy a plynu z Ruskej federácie na Slovensko, tak bude hlasovať proti.   

„Odmietame, aby prezidentka Čaputová a premiér Heger predstavovali len akýchsi hovorcov americkej administratívy, pretože im to trvá približne 24 hodín, kým začnú opakovať to, čo povie nejaký predstaviteľ americkej diplomacie alebo americkej administratívy.  Prezidentka a premiér, boli ste zvolení na Slovensku - Slovenkami, Slovákmi a ostatnými občanmi SR - vašou povinnosťou je v prvom rade starať sa o občanov Slovenska a až potom o niekoho iného,“ uvádza R. Fico. 

„Pani Čaputová, pán Heger a celá vláda pripúšťajú, že sú pripravení súhlasiť so zastavením alebo odmietnutím dodávok ropy a plynu z Ruskej federácie. Ak budú najvyšší ústavní činitelia podporovať toto šialené rozhodnutie, tak to v praxi bude znamenať ekonomickú vraždu občanov SR,“ konštatuje R. Fico.

„Nedá sa len tak ľahko nahradiť 5 miliónov barelov ropy, ktoré prichádzajú z ruských trhov na trhy Európy. Okamžite by to znamenalo taký prudký nárast cien pohonných hmôt, že sa musíme pripraviť na zdražovanie pohonných hmôt na 2 až 3 eurá za liter. Už len politické úvahy o tejto téme prudko dvíhajú ceny pohonných hmôt. Pokiaľ ide o plyn, tak si na jednej strane môžeme predstaviť, že si spotrebu okolo 5 miliárd metrov kubických plynu vieme zabezpečiť z iných zdrojov, ale cena bude minimálne trikrát vyššia, plus sa objaví tlak na dovoz amerického skvapalneného plynu. Prišli by sme rovnako o obrovské sumy za tranzit od 40 do 80 miliárd metrov kubických plynu ročne do západnej Európy, pričom by sme tento veľký a dôležitý balík peňazí stratili,“ domnieva sa R. Fico. 

„Nevidíme dôvod, prečo chce vláda a prezidentka z občanov SR robiť ekonomických chudákov v mene nejakej vojny, s ktorou nič nemáme. Odsudzujeme použitie vojenskej sily na území Ukrajiny, pretože ide o jasné porušenie medzinárodného práva. Pomáhajme ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou na územie SR, ale odmietajme posielať na Ukrajinu zbrane. To, čo v tejto situácii potrebujeme, je mier. Preto vítame, že do rokovaní vstupuje aj Čína, ako veľký hráč, ktorý môže pomôcť ukončiť konflikt diplomatickou cestou. Sankcie, ktoré uvaľuje EÚ a západ na Ruskú federáciu nebudú fungovať. V prípade pšenice a energií si Rusko môže nájsť cestu na čínsky a iný ázijsky trh, ktoré sú násobne väčšie, ako ten európsky. Sankciami si EÚ pichá sama nôž do brucha, pretože najviac poškodí hlavne občanov SR a EÚ,“ konštatuje R. Fico. 

„Ak stúpnu ceny ropy a plynu, všetko extrémne zdražie. Pokiaľ by bola strana SMER – SD vo vláde, nikdy by sme neposielali zbrane na Ukrajinu. Pomáhali by sme humanitárne, súčasne by sme však podporovali mierové rokovania a nikdy by sme nesúhlasili s členstvom Ukrajiny v NATO a ani s tým, aby sme prestali dovážať plyn a ropu  z Ruskej federácie. Slovensko je na dovoze energetických surovín z Ruska najviac závisle v EÚ, a kto tvrdí, že to dokáže rýchlo zmeniť, klame,“ tvrdí R. Fico.

„Musíme veľmi tvrdo zareagovať aj na to, čo povedal minister financií Matovič. Ten uviedol, že chce dôchodcom vyplatiť takzvaný 13. dôchodok, ktorý už dnes nie je plnohodnotný 13. dôchodok, ako ho na konci poslednej vlády zaviedol SMER – SD, ale len sociálna dávka s názvom Vianočný príspevok, ktorý rovnako zaviedol ešte SMER – SD, aby vo vianočnom období odľahčil seniorom. Matovič chce tento Vianočný príspevok vyplatiť v máji, alebo v júni mysliac si, že keď ho vyplatí skôr, tak niečo vyrieši. To snáď ani nemôže myslieť vážne. Nech vo vláde nerozprávajú, že vojna nás bude stáť 2 miliardy eur, veď Slovensko v žiadnej vojne nie je. Nerozumieme prečo chcú najvyšší ústavní činitelia obetovať Slovákov v mene nejakej vojny, s ktorou SR nemá nič spoločné,“ konštatuje R. Fico.  

„Práve z týchto dôvodov ohlasujeme zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR. Podľa ústavného zákona 397/2004 Z. z. o spolupráci NR SR a vlády SR v záležitostiach EÚ, môže NR SR prijímať záväzné stanoviská, ktorými je potom vláda viazaná, ak ide rokovať o dôležitých veciach, ktoré sa týkajú EÚ. Táto schôdza sa môže uskutočniť, ak takýto návrh predloží 30 poslancov NR SR, ktorých podpisy zajtra odnesieme do podateľne NR SR. Na tejto schôdzi by ako jediný bod bolo Uznesenie NR SR o stanovisku SR k ohrozeniu energetických záujmov hospodárstva a občanov SR a k opatreniam na zamedzenie nežiadúceho cenového vývoja. Chceme, veľmi jasne povedať, že ak sa bude rokovať o zastavení dodávok plynu a ropy z Ruska, že naša vláda bude proti. Tiež chceme poznať aj ďalšie opatrenia v oblasti cenového vývoja a nárastu cien, ktoré vláda použije pri zhoršujúcej sa situácii,“ uvádza R. Fico. 

„Pokiaľ NR SR takéto záväzné stanovisko prijme, vláda SR ním bude viazaná pri rokovaniach s príslušnými orgánmi EÚ, ak sa bude rokovať o otázkach vyššie uvedeného, strategického typu. Vláda a prezidentka musia dokázať, že vedia plniť aj slovenský národný záujem, nie len záujem americkej administratívy. Jednoznačné odmietnutie postojov, do ktorých je Slovensko tlačené Západom proti svojim vlastným záujmom, by bolo jasný dôkazom obhajoby našej vlastnej národnej suverenity. Takto by to robila strana SMER – SD, keby dnes bola súčasťou vládnej koalície,“ uzavrel tému R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/bDrMSRDm9N/